Uutiset

Eläinlääkäri Merin matka kahden meren taakse

Anu Leppänen
Eläinlääkäri Meri Rantakalliolla on selvät suunnitelmat: ”Täällä Palema Trottingilla olisi hyvät paikat pitää rehab-tallia. Kuntoutukseen on tarjolla muun muassa tämä kymmeniä metrejä pitkä vesikävelytysallas, jossa vesi nousee hevosen olkapäille asti.”

WEST PALM BEACH, FLORIDA. Vihdissä kasvanut eläinlääkäri Meri Rantakallio ylitti ensin Pohjanlahden menestyäkseen hevoslääkärinä. Nyt hän on ylittänyt vielä isomman veden.

Meri Rantakallio muutti marraskuussa Floridaan, mutta odottaa vielä työlupiaan. Hän muutti kotimaasta ensin 2008 Ruotsiin Marjaana Ala-Viuhkolan eläinlääkäriasemaketjun palvelukseen Bjertorpin valmennuskeskukseen Axevallan seudulle. Ainoa asiakas oli muuan Åke Svanstedt.

"Tämä tauko tuli ihan sopivasti, ei ole kiirettä, ja tässä maassa kaikki ottaa aina oman aikansa", Rantakallio kertoo.

"Olen ehtinyt kuntouttaa reistailevan selkäni vireeseen, ja miettiä suunnitelmia sekä luoda kontakteja."

Aika Ruotsissa oli Rantakalliolle menestyksekäs. Svanstedt menestyi valmentajana uskomattomasti ennen muuttoaan amerikkaan 2014, ja Rantakallio oli yhtenä menestystekijänä. Vuonna 2011 hän perusti oman yrityksen ja asiakkaina ovat olleet muun muassa Petri Puro sekä esimerkiksi Daniel Redén. Rantakallio on hoitanut viime vuosina myös pitkään tuntemansa Reima Kuislan hevosia, ja yhteistyön helmenä ovat esimerkiksi viime vuoden D.D.'s Hitmanin huippusuoritukset.

"Ruotsista tulen kaipaamaan erityisesti Puroa. Siinä on tosi taitava hevosmies ja melkoinen persoonallisuus. Hänellä on tallissaan tosi mielenkiintoisia hevosia, ja luulen, että 2018 tulee olemaan tallilleen menestyksekäs. Åkella on ollut uralleni todella iso merkitys, ja hän on suurimpia tekijöitä muutossani rapakon taakse. Åke ja vaimonsa Sarah, joka pyörittää myös paljon tallia, kysyivät monta kertaa, enkö lähtisi USA:aan? Mutta minulla on muitakin suunnitelmia kuin toimia pelkästään Svanstedtin eläinlääkärinä, ja Amerikka on tuntunut muutenkin kiinnostavalta ajatukselta. Ja kun olen tällainen rämäpää, niin tässä sitä ollaan."

Meri Rantakallio "rapakon takana" Palema Trotting Centerissä yhdessä Staffan Lindin valmentaman kaksivuotiaan tamma Swan Motionin kanssa. Kuva: Mika ViheläAloitetaan melkein alusta. Meri Rantakallio oli "erilainen nuori", joka ei juuri koulunkäynnistä piitannut. Sen sijaan eläimet, varsinkin hevoset kiinnostivat. Hän alkoi nuorena mummolassa vieraillessaan käydä Turussa läheisellä Mikko Rivinojan tallilla. Koulun jälkeen yksi asia johti toiseen, ja Rantakallio kouluttautui ensin hevoshierojaksi.

"Myös Pekka Korven tallilla Huhmarissa tuli pyörittyä usein nuorena. Eläinlääketiede kiinnosti tosi paljon, mutta esteenä oli tuhottoman huono lukion päästötodistus. Minun elämäni onnenpotku oli ehkä se, että ylioppilastutkintoa muutettiin, ja vuotta 1996 edeltäneitä ylioppilasarvosanoja ei otettu enää ollenkaan huomioon pääsykokeissa. Pääsin hakemaan pelkän pääsykokeen perusteella, ja menin sisään niin että heilahti."

Rantakallio on ollut todellinen oman tiensä kulkija urallaan muutenkin.

"Ala-Viuhkola oli kysynyt jo aiemmin töihin Ruotsiin. Olin Rovaniemellä eläinlääkärinä hoitamassa muunmuassa poroja. Takana oli kuukauden päivystysputki, kun ajattelin, että nyt voisi olla hyvä paikka lähteä, soitin hänelle ja kysyin, onko tarjous vielä voimassa. Marjaana kysyi, milloin voit aloittaa? Parin kuukauden päästä mentiin. Åke Svanstedtia kuvaa hyvin se, kun tulin ensimmäisen kerran tallinovesta sisään, hän kysyi suoraan, miten saitte Daniel Paleman Suomessa niin hyväksi? Åke on utelias ja kiinnostunut kaikesta, muuten tuollaista sirkusta ei pystyisi noin menestyksellä pyörittämäänkään. Daniel oli ollut vaikea pala Åkelle - Risto Airaksinenhan sai sen sitten pärjäämään Suomessa. Risto on ollut tosi tärkeä ihminen minulle, ohjaamassa eteenpäin hevosuralla monessa kohtaa."

Risto Airaksinen on ollut Meri Rantakallion hevosuran tärkeä "mentori". Kuva: Ville ToivonenHevoseläinlääkärinä Rantakallio kokeilee mielellään uutta.

"Hoidot kehittyvät koko ajan, ja tulee uusia hoitomuotoja. Esimerkiksi Åkella oli iso juttu, kun toin Irap-hoidon mukaan kuvaan. Torvald Paleman Elitloppet-voitto 2009 olisi voinut jäädä tulematta ilman sitä. Åke ei ollut sellaisesta hoidosta kuullutkaan, ennen kuin kerroin siitä, ja hänen vanha eläinlääkärigurunsa Hans Näslund oli paikalla ja osasi selittää hoidon tosi yksityiskohtaisesti. Åke innostui heti, ja siitä taisi seurata hyviä asioita."

"Kung-Åke" Svanstedt on Bjertorpin valmennuskeskuksen kautta aikan kuuluisin nimi. Kuva: Ville ToivonenPian hän on Amerikassa "back in business". Floridassa on kärryhevosmarkkinoilla tilaakin, kun legendaarinen eläinlääkäri dr. Nolan on jäämässä eläkkeelle.

"Lupien pitäisi olla lähiviikkoina kunnossa. Piti suorittaa eläinlääkärikoe, kaksi teoriakoetta, joissa toinen Pariisissa, sekä kolmen päivän käytännön testit Las Vegasissa, muun muassa koiran nukutus ja leikkaus. Jotenkin niistä selvittiin hengissä, koira ja minä. Toivon mukaan yrityksessäni on lähivuosina useita hevosalan ammattilaisia vaikkapa Suomesta. Ajatuksena on muun muassa perustaa hevosten 'rehab', sillä loukkaantuneiden kilpahevosten kuntoutus tuntuu olevan täällä aivan lastenkengissä. Palema Trotting Centerissä esimerkiksi olisi hyvät tilat tällaisen kuntoutusyrityksen toiminnalle, ja puhuin jo Karl-Erik Benderin kanssa mahdollisista tilojen vuokrauksesta. Ja Åkehan palaa näillä näkymillä ensi talveksi taas tänne Vero Beachille samaan valmennuskeskukseen, missä Amerikassa aloittikin."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

64-tukipilarit kilpailevat isoilla numeroilla

Pekka Korpi MT Ravien jaksossa: "Pärjääminen on hevosesta kiinni"

MT Ravit "Kultasormi" Pekka Korvella: "Olen aina seurannut hyviä valmentajia ja hyviä hevosia"

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video