Uutiset

Paleman Staffan Lindin "suomalaisvarsa" on tallin paras?

Anu Leppänen
Staffan Lind ja vaimonsa Marie hiitillä tallin parhaan pään kaksivuotialla, jotka menivät mailin 26-vauhtia. Keulassa Lind itse Prince Palemalla (Cantab Hall) ja peesissä King Hanover (Explosive Matter).

VERO BEACH, FLORIDA. Palema Trotting Centerin kovin hevosarsenaali on Åke Svanstedtin poissaollessa Staffan Lindin käsissä. Valmentaja Lindistä on tullut Karl-Erik "Palema" Benderin ykkösmies Amerikan sillanpääasemassa.

Ruotsissa vuosituhannen vaihteessa Staffan Lind, nyt 53, kävi päivätöissä ja kilpaili raveissa amatöörilisenssillä. Uuden vuosituhannen alkajaisiksi Lind pohti kuitenkin, että jos tässä elämässä haluaa tehdä uraa hevosmiehenä, se on tehtävä nyt! Hän lähti Amerikkaan. Nyt hän on muutaman mutkan kautta Palema Trotting Centterin parhaiden varsojen valmentaja. Tallissa on 17 hevosta, mutta ne ovat vankkaa laatua jokainen. Ja mikä mukavinta, Lindin parhaaksi menestyjäksi kaudella 2018 ennustama kolmevuotias ori Captain Morgan (Cantab Hall) on osittain suomalaisomistuksessa.

Captain Morgan meni kaksivuotiaana 13,2 ja tienasi 30390 dollaria. Lindin, Benderin sekä parin norjalaisen lisäksi yksi neljäsosa 2016 Lexingtonissa 47000 dollaria maksaneesta varsasta on Kemppi- ja Suojalampi Stablejen omistuksessa, eli käytännössä osaksi Kimmo Kempin ja Antti Peltolan perheineen.

"Amerikassa kaikki ei mennyt kuten suunnittelin, mutta hyvin on mennyt kuitenkin", Lind myhäilee.

"Tarkoitus oli mennä Jimmy Takterille töihin 2001, mutta työnantaja vaihtuikin lennossa Dave Milleriin, sitten noin vuoden päästä Don Swickiin, ja sieltä taas vuoden kuluttua matka jatkuikin Celebrity Farmsin yksityisvalmentajaksi, jossa hommassa menikin sitten yli seitsemän vuotta."

Staffan Lind palmujen katveessa.Viimeisimmät seitsemän talvea Lindin perhe on viettänyt Floridan Vero Beachissä Palema Trotting Centerissä. Tänä talvena Staffan Lind on paitsi ollut vastussa tallistaan, manageroinut myös koko Palema Trotting Centeriä, missä on paikat kaikkiaan 107 hevoselle.

"Muuten talvet täällä Floridassa ovat mukavia ilmastonkin takia, mutta tämä kahden työn tekeminen on nyt aika kovaa. Jouduin siihen yllättäen, ja ensi talveksi pitää kyllä saada palkatuksi lisätyövoimaa esimerkiksi ratojen hoitoon tai keskuksen pyörittämiseen muuten. Nyt työpäivistä tulee aika pitkiä, kun aamulla aikaisin laitetaan ajopaikat kuntoon, välillä treenataan hevosia, ja sitten hoidetaan juoksevia asioita, joita ravitallissa on muutenkin, ja tällaisessa keskuksessa niitä tosiaan piisaa. Tänäänkin ylimääräisenä oli kun radan automaattinen kastelujärjestelmä oli mennyt rikki, ja nyt täytyy koittaa saada homma korjattua mahdollisimman pian."

Lind on menestynyt ravivalmentajana pienellä tallilla mainiosti. Stakesvoittajia on löytynyt tasaiseen tahtiin. Kovin nimi tallista on ollut dollarimiljonääri Celebrity Secret (Yankee Glide). Ori syntyi 2005, voitti New Jersey Sire Stakeseja sekä oli kakkonen Kentucky Futurityssa ja World Trotting Derbyssä. Nyt tallin koviin nimiin kuuluu nelivuotias tamma Sunshine Delight (Credit Winner), joka jatkaa kilpailemista ja on mennyt 10,4 sekä tienannut 354 847 dollaria.

"Oikeastaan aika hassua, että tallissani on ollut vain kolme Credit Winnerin jälkeläistä, kun olen aina mennyt virran mukana siinä ja ajatellut, että sen varsat ovat vähän pehmeitä. No, pehmeitä tai ei, huonompikin kahdesta kilpailleesta on tienannut yli 250000 taalaa. Ja kaksivuotias Bedit On Credit tuntuu nyt melkein parhaalta Credit Winnerin jälkeläiseltä, joka minulla on ollut. Olisi varmaan pitänyt hankkia niitä lisää."

Lindillä on tosi mielenkiintoinen tilanne tulevan kauden alla, hevoset ovat treenanneet suunnitelman mukaisesti kautta linjan.

"Kiva odotella uutta kautta. Meillä on hieman uusittu suunnitelma. Menemme Hoosier Parkin raviradan lähelle Indianaan huhtikuusta marraskuuhun. Siksi meillä on nyt useampia Swan For Allin (Andover Hall) jälkeläisiä, koska toisaalta uskomme tuohon uudehkoon oriiseen ja toisaalta Indiana Sire Stakesissa tuntuisi olevan helpompaa rahaa kuin muualla. Tuo Indianapolisin lähellä oleva rata on 7/8 mailin eli n. 1400 metrin mittainen. Se ei kuluta varsoja yhtä paljoa kuin puolen mailin ja 5/8 mailin radat, joita on lähempänä New Yorkia paljon. Sekin on yksi syy tähän matsaukseemme ja satsaukseemme."

Staffan Lindin tärkein hevosenomistaja, Karl-Erik Bender.Lindillä on vaikeaa nimetä tallin suurin lupaus.

"Monella on saumaa hyviin tileihin. Jos pitää sanoa yksi, sanon Captain Morgan. Se ei ollut kaksivuotiaana vielä ihan valmis, mutta iso ori on nyt täyttynyt, ja tuntuu että voisimme pärjätä stakeseissa ihan isoimpia kisoja myöten. Ainakin se treenaa tosi hyvin."

Vero Beachin Palema Trotting Centerin portti aukeaa. Sen takana on Staffan Lindin valtakunta, jossa hänellä on tänä talvena riittänyt vilskettä.Pääset tästä Palema Trotting Centerin kotisivulle.

Palemalla on tänä talvena Lindin lisäksi talvehtimassa kolme kandalaisvalmentajaa. Tässä Dan Daley ja Dustin Jones tulossa hiitiltä. Lisäksi farmilla valmentaa vielä John Bax.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kemppi Stables ja Reijo Liljendahl aktiivisina jenkkihuutokaupassa

Workout Wonder lähtee Ruotsiin

Tulevaisuus ja sen tekijät

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video