Uutiset

Vilkas alkuvuosi Solvallan rintamalla toi vain pientä nousua

Anu Leppänen
Ruotsin ravipyhättö Solvalla tarjoaa puitteet monelle suomalaisellekin ravikilpailijalle.

Suomalaishevoset ovat kilpailleet menestyksellä Ruotsissa alkuvuoden aikana, mutta lukemissa ei yllättäen ole mitään jättimäistä nousua edellisiin vuosiin.

Mascate Match ja Pekka KorpiHannu Korpi, Katja Melkko sekä moni muu suomalainen raviurheilija ovat alkuvuoden viikkojen aikana nostattaneet ravi-Suomen tunteita. Voisi jopa kuvitella, että ulkomailta on ajettu sisään rahaa moninkertaisesti verrattuna aiempiin alkuvuosiin, mutta tilastot kertovat yllättävästi toista. Vuoden alun meno on ollut viime vuodet melko tasaisesti tämän vuoden alkupään kaltaista - ainakin rahassa ja starttimäärissä mitattuna.

Tunne siitä, että suomalaiset raviurheilijat olisivat 2019 olleet aktiivisempia Ruotsissa kilpailemisen suhteen, ei siis täysin saa tukea tilastoista. Kilpaileminen naapurissa on ollut aktiivista jo pitkään. Muutosta on ehkä tapahtunut painopisteessä: aiemmin kilpaileminen kohdistui enemmän pohjoisen suunnalla lähinnä Bodenin ravirataan. Nykyään käydään aiempaa enemmän Solvallassa ja sen lähiseuduilla. Myös Uumajaan mennään lautalla yli todennäköisesti aiempaa enemmän.

Kuitenkin alkuvuosien voitettu rahasumma ulkomaisista raveista on ollut hyvin vakio ainakin tarkkailujakson ajan, vuodesta 2014 alkaen. Noin 350000 euroa "ryöstettyjä" palkintoja Suomen rekisterissä olevilla hevosilla tammi-maaliskuussa kuuden viime vuoden ajan noin 500 startilla. Kuluva vuosi toki tulee nostamaan maaliskuun lopussa sekä rahasumman, noin 400000 euroa, että starttimäärän, n. 600 starttia ennätyslukemiin. Tai ainakin ne tulevat olemaan lähellä ennätysvuoden 2015 lukemia 398395 (578).

Samanlaista trendi-ilmiötä, kuin ruotsalaisilla Ranskan kilpailuttamisessa, Suomeen ei ehkä sittenkään ole syntynyt. Ruotsista virtaa tällä hetkellä pitkä rivi miljoonan kruunun voittosumman luokassa ja siitä ylöspäin juoksevia hevosia kilpailemaan Ranskaan. Houkuttimena on luonnollisesti raha sielläkin. Ruotsalaiset ovat aina olleet suomalaisia avoimempia pyrkimyksissään maailmanmarkkinoille, ja naapurimaista tehdään pitkiä reissuja Keski-Euroopan länsilaidalle jopa yksittäisiä startteja varten. Pääosa kilpailuttamisesta tapahtuu siirtämällä hevosia kokonaan tai ainakin osaksi vuotta Ranskaan. Yhtenä porkkanana saattaa olla se että, palkinnoista huolimatta, hevosen pito Ranskassa ei keskimäärin tule ainakaan kalliimmaksi kuin Ruotsissa. Suomen ja Ruotsin rajalla tilanne on se, että naapurimaassa valmennusmaksut ovat keskimäärin selvästi korkeammat.

Pohjoismaissa mietityttää myös hevosmäärän riittäyvys nykyisen ravikarusellin pyörittämiseen, sillä harrastaminenhan on kaikissa Pohjoismaissa, Norjaa ehkä lukuunottamatta, pudonnut erilaisilla mittareilla laskien. Kuitenkin kansainvälinen kilpailu on pääosin laskettava positiiviseksi asiaksi. Se luo mielikuvaa kansainvälisestä huippu-urheilusta, joka on urheilumuodolle kullan arvoista.

Vuosi, Suomen rekisterissä olevien hevosten juoksemat eurot ulkomailta 1.1.-31.3., starttien määrä samana aikana (2019 aikavälinä: 1.1.-20.3.):

2014                    365679 euroa (449 starttia)


2015                    398395 (578)


2016                    303402 (472)


2017                    248944 (431)


2018                    345497 (574)


2019                    384515 (543)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pekka Korpi MT Ravien jaksossa: "Pärjääminen on hevosesta kiinni"

MT Ravit "Kultasormi" Pekka Korvella: "Olen aina seurannut hyviä valmentajia ja hyviä hevosia"

Keulaan ja kukat Gävlen 75:ssä

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video