Uutiset

Pelikoneiden vähentäminen uhkaa suoraan ravien palkintoja

Anu Leppänen
Raviurheilu on saanut Korkeimmassa Hallinto-oikeudessa ison voiton verottajasta. Arvonlisäverorahojen palautuminen ja jatkossa vapautus maksaa niitä ikäluokkakisojen osallistumismaksuista on iso piristysruiske lajille.

Veikkaus aikoo vähentää hajasijoitettujen raha-automaattien määrää 3000:lla ja markkinointia yli 20 miljoonalla eurolla.

Lisäksi Veikkaus aikoo aikaistaa jo päätettyä automaattipelaamisen tunnistautumispakkoa, kerrottiin yhtiön sekä kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron tiedotustilaisuudessa torstaina.

Pelkän tunnistautumispakon tiedettiin leikkaavan Veikkauksen tuottoja lähitulevaisuudessa ja voivan sitä kautta leikata myös sen edunsaajille – joihin raviurheilukin nykyään kuuluu – tehtäviä tuloutuksia, mutta ihan eri voimalla niihin uhkaa iskeä automaattien vähentäminen.

Nykyisten noin 21 500 pelikoneen (joista asiamiehille sijoitettuja 18 500) kokonaistuottokate Veikkaukselle on 650 miljoonaa euron luokkaa, mistä noin 60 prosenttia eli vajaat 400 miljoonaa tuloutuu edunsaajille. Siitä raviurheilun osuus on 4 prosenttia eli noin 15 miljoonaa.

Yhden automaatin keskiarvotuotolla laskettuna raviurheilun tuloutus pienentyisi noin 2,5 miljoonalla eurolla. Ihan näin suurta suoran automaattien vähentymisen vaikutuksesta tuskin tulee, mutta toisaalta siitä voi yhdessä tunnistautumispakon ja markkinoinnin leikkausten kanssa tulla suurempikin.

Ja pienenipä tuloutus minkä verran tahansa, vaikutus uhkaa suoraan ravien palkintoja.

Vain palkinnot joustavat

Peliyhtiöiden yhdistyessä ja tuontonjakoa niiden edunsaajien kesken laskettaessa lähtökohtana pidettiin tuottojen silloista muodostumista senhetkisten toimijoiden kesken. Siihen, että tuoton muodostumisen perusta näin radikaalisti muuttuisi, ei sopimuksissa varauduttu.

Toivoa sopii, että valtiovallalta ja yhdistymisen arkkitehdeiltä löytyy muuttuvassa tilanteessa tarvittaessa vastuuntuntua ja oikeustajua korjata jakoa, mutta mitä tapahtuu, ellei näin käy?

”Palkinnot ja kasvattajapalkkiot ovat käytännössä raviurheilun ainoita joustavia elementtejä, muut kulut ovat jokseenkin kiinteitä”, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen myöntää.

Ensisijaisesti Veikkaus etsii luonnollisesti korvaavia toimintamalleja tuottotason säilyttämiseksi, mutta sen laskemisen varalta keskusteluyhteys valtiovallan kanssa on jo avattu.

”Edunsaajat käyvät yhtenä rintamana keskustelua, olisiko varoja mahdollista korvamerkitä jostain muualta kuin veikkausvoittovaroista tai voisiko tuottojen laskua kompensoida esimerkiksi arpajaisveroa säätämällä”, Mäkinen kertoo.

Korjattu 5.9. klo 15.25 nykyinen pelikoneiden määrä 18 500:sta 21 500:een.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Totopelaaminen Ruotsin lounasraveihin muuttuu tänään

Veikkaus: Korkeintaan seitsemän peliautomaattia myyntipaikkaa kohti

Tulevaisuusohjelma jumittui Hippoksessa – luottamusjohto ei kommentoi

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video