Uutiset

Aapo Teperin kasvatit tekevät historiaa

Kuva: Jorma Pihlava
A.T. -hevosistaan tunnettu suomenhevoskasvatuksen grand old maneihin kuuluva Aapo Teperi virittää kisastudion kotiinsa, kun hänen A.T. Veetinsä asettuu huippuvireisenä Seinäjoella starttiviivalle. A.T. Veeti asuu Pasi ja Katri Teinin tallissa naapuripitäjä Eurassa.

ROVANIEMI. Täyssisarukset kilpailevat kuninkuusraveissa ensi kertaa samasta seppeleestä.

A.T. Visku ja A.T. Veli eivät lukeudu kilvan kuumimpiin suosikkeihin, mutta mielenkiintoisen lisän turolaiset oriit kilpaan tuovat.

"Kiva kun ovat päässeet mukaan. Vielä kun vähän pärjäisivät", rajan taakse jääneessä Räisälässä 1937 syntynyt Aapo Teperi juttelee.

Oriitten emä A.T.Viksu oli sekin Teperin kasvattama ja varmasti hänen lukuisista kasvateistaan rakkain. Viksu tienasi yli 90 000 euroa ja osallistui kuningatarkilpaan kolmesti.

Ylivieskassa 1997 Viksu jäi kokonaiskilvassa niukasti kakkoseksi, mika rauhallisena tunnettua Teperiä pikkuisen kaivelee edelleen ja todennäköisesti etenkin siksi, että myös Viksua ohjastanut Pekka Korpi tapaa Aapon mukaan edelleen harmitella päätösmatkan ajosuoritustaan. Kuningatarkisan kakkonen jäi A.T. Viksun parhaaksi menestykseksi kilparadalla.

Siitoksessa Viksu on ollut vieläkin fiksumpi. Jälkeläiskaartiin kuuluvat Viskun ja Velin lisäksi ravikuningas A.T. Eko (Suikun Ero) sekä nuorimmainen A.T. Veeti, sekin turolainen ja mahdollinen kuninkuuskilvan osallistuja.

A.T. Ekon kuninkuus 2010 nostattaa edelleen poikkeuksellisen väkevät tunteet. Aapo Teperi oli vähän ennen kuninkuusraveja murtanut kuivuritöissä sääriluunsa eikä hän päässyt näkemään ja kokemaan kasvattinsa voittoa, joka oli unohtumaton elämys myös A.T. Ekon omistajalle Einari Vidgrénille.

Riemua kyllä koettiin ja silmänurkkia kuivateltiin, kun tyttärentytär Anna toi pokaalin Oulusta vaarille, mutta varsinaista kruunausta todistivat muut.

Aapo ja Einari toki pääsivät kertailemaan Oulun tapahtumia keskenään, mutta yksi tähän liittyvä yksityiskohta vaivaa Aapoa edelleen. Mies on pitkään hiljaa ennen kuin pystyy muistelemaan.

"Einari soitti ja pyysi kanssaan Vermoon syömään ja juttelemaan. Halusin kuitenkin siirtää tapaamista. Se jäi, koska Einari kuoli kaksi viikkoa soittonsa jälkeen."

A.T. Visku kilpailee viimeistä vuottaan. Velillä on vielä vuosi jäljellä ja Veetikin on jo 12-vuotias. Uusi sukupolvi on kuitenkin tulossa. A.T. Viksun esikoisen A.T. Ilon - sekin turolainen - jälkeläiset A.T. Eka ja A.T. Erika ovat kovia nimiä. Ekan voittosumma hipoo jo sataa tuhatta euroa. Molemmat ovat Aapon omistuksessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viikon vieras: ”Hevosia on ollut hirveä ikävä”

Viikon vieras: Juha Vidgrénissä ja veljissään elää Einarin vahva perintö

A.T. Visku voiton myötä eläkkeelle - "Tippa tuli linssiin itse kullakin"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video