Uutiset

Forss ja Holopainen eri linjoilla loppusuoran käänteistä

TEIVO. Suomenhevosten Kriteriumissa puhuttivat loppusuoran ajolinjat.

Voittaneen Sirukassonin kuskia Mika Forssia muistettiin 570 euron sakolla loppusuoran ajolinjoista. Sirukasson siirtyi loppusuoralle tultaessa toiselta radalta jonkin verran ulospäin, jolloin Esa Holopainen lähti ajamaan Kansainvälisellä Sirukassonin ja sisärataa tulleen Hiiopin välistä. Kun Forss palasi Sirukassonilla toiselle, Kansainväliseltä loppui tila ja Holopainen joutui hakemaan kiriväylän Sirukassonin ulkopuolelta.

Tuomaristo tutki tilannetta lähdön jälkeen hyvän tovin, mutta päätyi pelkkään sakkorangaistukseen. Holopaisen ja Forssin näkemykset tilanteesta erosivat lähdön jälkeen voimakkaasti.

"Mulla oli toinen rata auki, mutta Mika sulki sen kylmän viileästi", Esa Holopainen kommentoi. "Jouduin sitten lähtemään kiertämään ulkokautta, eikä sieltä sitten enää keretty korkeammalle, kun oltiin jo maalissa. Meillä oli siinä hyvä vauhti, ja mun mielestä olisi kamppailtu ihan voitostakin."

Mika Forssin mukaan Kansainvälisellä ei missään tapauksessa ollut kiritilaa hänen sisäpuolellaan.

"Turhaan Holopainen tunki sinne väliin, kun ei sillä ollut mitään rataa", Forss murahti. "Ne ovat tuomariston asioita, mutta mun näkemyksen mukaan siellä ei ollut kärryjen mentävää reikää. Jos olisin vapauttanut sen tilan, olisin saanut ajokieltoa. Saako sellaiseen paikkaan sitten tunkea jalkojaan vai ei?"

Hevosiinsa molemmat ohjastajat olivat tyytyväisiä. Sirukassonille voitto oli kauden toinen, tähän asti se on ollut tällä kaudella ikäluokkakisoja hallinneen Landen Paukun varjossa.

"Hevonen teki sen, mitä on roikkunut ilmassa", Forss kiitteli. "Siinä meinaa olla vähän liikaa ruutia, mutta se on nuoren miehen vouhotusta, johon auttaa ikä."

Kansainvälinen oli kisan yllättäjä kolmossijallaan.

"Se on kehittynyt ihan hirveästi joka starttiin, eikä suoritus siinä mielessä yllättänyt", Esa Holopainen kuvaili. "Kansainvälinen on tosi lahjakas hevonen, ja se paransi vielä karsinnasta hurjasti tähän finaaliin. Tämä oli vasta sen viides startti, ja tämän kanssa on mielenkiintoista odottaa jatkoa. Hirmu ravuri ja juoksija se on."

Kakkossijalle puristi toinen nousukas Hiioppi, joka pääsi keulapaikalle Ypäjä Luotsin laukattua ensimmäisessä kaarteessa.

"Kyllä se ylitti odotukset. Odotuksena oli, että pysyttäisiin toisten matkassa", Jukka Kauppinen väitti. "Karsinnassa jäätiin pussiin, mutta nyt oli uusi päivä, ja kun keulaan päästiin, en tietenkään päästänyt Jostoisia eteen."

Hiiopille startti oli vasta kauden viides. Hevonen tuli Kauppisen talliin menneenä kesänä.

"Luulen, että tästä tulee vielä hyvä hevonen", hän kihersi. Kauppisen perheessä on vahvat perinteet Kriteriumista, sillä Jukan isä Veijo Kauppinen voitti kisan vuonna 1976 Ero-Liipalla.

Neljänneksi sijoittuneen Eskolan Jyräyksen valmentaja Pauli Raivio kuului kisan tyytyväisiin.

"Realistisesti ajattelin, että ollaan viides-kuudes, ja sekin olisi jo ollut hyvä saavutus. Erittäin tyytyväisiä ollaan, hevonen esiintyi positiivisesti ja sai hyvän tilin."

Kisan suosikki Jostois taittoi pääosan matkasta toisella ilman vetoapua ja laukkasi viimeisellä takasuoralla, kun Sirukasson oli jo kiertänyt sen eteen.

"Meillä oli siinä vaiheessa jo kylmä", Antti Ojanperä myönsi.

"Jostoisilla ei ollut tänään hyvä päivä, se oli vähän hellä edestä ja laukkaili sekä lämmityksessä että pruuvissa. Se palautui ok, mutta ei vaan sopinut juoksemaan, eikä mennyt rennosti kuten yleensä. Keturalleen meni, eikä onnistuttu siinä, mitä yritettiin. Tämä on tällaista."

Vixeli laukkasi loppusuoran alussa tototaistelussa.

"Takasuoralla se tuntui voittajalta, mutta 300 jäljellä se alkoi jungertaa. Pyysin siltä varovasti, ja se hyppäsi", Jorma Kontio kertasi. "Siellä on kyllä vaihteita sisällä, hevonen tuntui oikein hyvältä. Helppomenoinen hevonen, kun se menee oikein eteenpäin."

Karsintavoittaja Ypäjä Luotsi nakkasi ensin keulaan, mutta pilasi pelinsä laukkaan ensimmäisessä kaarteessa.

"Harmittava laukka", Hannu Torvinen huokasi. "Hevonen oli tosi hyvän tuntuinen koko päivän, mutta vauhti meni vähän kovaksi, ja ehkä omakin keskittyminen pikkuisen herpaantui, kun katsoin ulospäin, että mitä Kauppisen Jukka meinaa. Ehkä se olisi voinut laukata muutenkin, mutta oli siinä ehkä omaakin mokaa."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuoden 2018 Kriteriumin finalistit tekevät paluuta Kaisa Tupamäki-Kukkamon käsistä - ”Nuorallatanssia”

Pikkuprinssi Kinderi valmistautuu kauteen Tupamäki-Kukkamolla

Jostois siirtyi Kimmo Taipaleelle

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video