Uutiset

Björn Goop teki historiaa - kiri isänsä ohitse voittomäärässä

Kuva: Anu Leppänen
Björn Goop on Ruotsin kaikkien aikojen voitokkain raviohjastaja.

Björn Goop ajoi maanantai-iltana uransa voiton numero 6746 ja kiilasi Olle-isän ohitse Ruotsin kaikkien aikojen voitokkaimmaksi.

Maanantaina Mantorpin raveissa Björn ajoi Catch My Lovella historiallisen voiton. 6746 ohjastetulla voitollaan Björn Goop on nyt Ruotsin kaikkien aikojen voitokkain raviohjastaja. Isänsä Olle Goop on tämän myötä voittotilastossa toisena ennen Åke Svanstedtia, Örjan Kihlströmiä ja Stig H. Johanssonia, joilla kaikilla on yli 6000 voittoa. Pohjoismaiden voitokkain on tietysti Jorma Kontio yli 10 600 ykkössijallaan.

Ensi lauantaina 42 vuotta täyttävän Björn Goopin uran ensimmäinen voitto tuli Scotch Villellä Axevallan amatöörilähdössä 11. tammikuuta 1994. Tuohon aikaan Ollella oli jo lähes 4000 voittoa, mutta vajaan 25 vuoden aikana Björn on ajanut isänsä kiinni voittomäärässä ja meni nyt ohitse. Björn Goop on voittanut ohjastajana mm. Elitloppetin kaksi kertaa Timokolla, ja viime talvena hän ajoi Timo Nurmoksen valmentaman Readly Expressin ykköseksi Prix d'Ameriquessa. Kaikkiaan Goopilla on 57 voittoa Group I -tason lähdöistä.

Ruotsissa Björn Goop on voittanut ajajaliigan kaksitoista kertaa ja pitää hallussaan myös yhden kauden voittoennätystä. Vuonna 2006 hän narutteli peräti 501 voittoa. Muutamana viime vuonna hän on hieman vähentänyt lainaohjastajan tehtäviään ja satsannut omaan valmennustoimintaan Karlstadissa sekä Ranskan-filiaalissa. Goop käy säännöllisesti ajamassa kilpaa Ranskassa, ja on opetellut myös kielen. Valmennuslistallaan hänellä on 137 treenattavaa.

Vielä yhdessä tilastossa Olle on poikaansa edellä, sillä hänellä on urallaan 66 eri radan ajajaliigan voittoa, kun Björnillä niitä on ennen tätä vuotta 65. Asia korjaantunee jo tämän vuoden päätteeksi, sillä Björn johtaa ainakin kotirata Färjestadin ajajaliigaa ylivoimaisesti.

"Olen iloisempi, kun Björn voittaa", Olle Goop kommentoi Svensk Travsportin tiedotteessa. "Minun ja hänen uriaan on vaikea vertailla, mutta Björn on kouluttautuneempi. Minä vaikutin erilaisena aikana ja erilaisissa olosuhteissa. Ajatella, että hän oli kerran menossa korkeakouluun Tukholmassa, mutta muutti mielensä viikkoa aiemmin ja valitsi raviurheilun."

Isä on ollut Björnin uran suurin esikuva ja tukija.

"Ei ole ollut helppoa saavuttaa Ollen tuloksia, mutta olen aina yrittänyt tulla niin hyväksi kuin mahdollista ja onnistua niin hyvin kuin mahdollista", Björn kommentoi. "Sillä matkalla minulla on ollut maailman kiltein isä, joka on ollut suuri tuki, inspiroinut minua ja aina antanut vapaat kädet testata itseäni ohjastajana ja valmentajana."

Olle Goop, 75, on nyt Ruotsin voittotilastossa poikansa jälkeen kakkosena. Kuva: Ville ToivonenViime tammikuussa Björn Goop pääsi tuulettamaan Prix d'Amerique -voittoa Readly Expressin kanssa. Kuva: Anu LeppänenRichard Westerinkin valmentama Timoko, kaksinkertainen Elitloppet-voittaja, on yksi Goopin uran merkkihevosista. "Timoko on merkinnut todella paljon kansainväliselle uralleni ja se alkoi siitä, että hevonen voitti Elitloppetin. Juuri Timokon ensimmäinen Elitloppet-voitto antoi minulle mahdollisuuden moniin uusiin haasteisiin ulkomailla", Björn muistutti viime viikolla Sulkysportin haastattelussa. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päivän ravit: Killeri, Örebro ja Vincennes

Whole Lotta Love vei Vincennesin "suomalaislähdön"

Viikon vieras: "Hevoset ovat antaneet minulle tunteita, jollaisia en tiennyt olevan olemassakaan"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video