Uutiset

Forssilla superpäivä Eskilstunassa - Staro Miami taisteli kakkoseksi

Anu Leppänen
Staro Miami, tässä Solvallassa vakiokuski Mika Forss rattaillaan, oli viime kauden eniten ansainnut suomalaisravuri. Tämän kauden totuuden hetket alkavat olla käsillä.

Mika Forssilla oli huikea sunnuntai Breeders' Crown -finaaleissa Eskilstunassa. Forss voitti nelivuotiaiden oriiden ja ruunien finaalin Selmer I.H.:lla, ja Aripekka Pakkasen valmentama Staro Miami huipensi kautensa kolmevuotiaiden tammojen kisan kakkossijaan.

Forssin voittoajokki Selmer I.H. tulee Ingemar Hulltqvistin ja hänen yksityisvalmentajansa Samu Sundqvistin tallista Uumajasta. Viime vuoden The Hambletonian -voittajan kukistaminen voi tuntua sieltä kaukaiselta, mutta Eskilstunassa se nähtiin: Selmer I.H. heittäytyi maalilinjalle tasatahtia Perfect Spiritin kanssa, ja veti maalikuvassa pidemmän korren.

Selmer I.H. sai viitosradalta asemat kolmannesta ulkoa, mistä Mika Forss kiidätti sen viimeiselle takasuoralle tultaessa kolmannelle radalle. Lopussa se ja Perfect Spirit erkanivat muusta joukosta ja kävivät yleisöön menevän kamppailun voitosta.

"Viimeisessä kurvissa tuntui superhyvältä, kun hevosella oli voimia tallella. Lopussa en tiennyt, miten kävi", Mika Forss totesi ATG Playn haastattelussa.

Selmer I.H. (Love You) tienasi voitostaan 800 000 kruunua, mikä nosti sen voittosumman päälle kahden miljoonan. Voittoaika oli 11,5ake.

"Tämä oli kauden päätavoite, kun hevosta ei oltu maksettu Derbyyn tai muualle", Samu Sundqvist huomautti. "Hevonen on fantastinen. Se tykkää työnteosta, eikä sillä ole huonoja päiviä. Se on vähän pieni, mutta sillä on hyvä sydän ja pää."

Tixi In Car Oy:n omistama Staro Miami taisteli kakkoseksi johtavan rinnalta. Voittaja Conrads Rödluva oli ylivoimainen kilometrin kirillä kolmannesta ulkoa, mutta Staro Miami tsemppasi urheasti maaliin asti ja käänsi kalkkiviivoilla kakkoskamppailun edukseen ennen keulassa ravannutta A Sweet Dancea.  Staro Miamin aika oli 12,6ake, kun Conrads Rödluvan voittoaika oli 12,4ake.

Premiechansning-järjestelmän takia Staro Miami saa isojen kasvattajakisojen palkinnot tuplana, joten se sai kakkossijastaan 800 000 kruunua. Kaikkiaan sen kauden ja samalla koko uran ansiot ovat jo 3,6 miljoonaa kruunua eli reilusti yli 350 000 euroa. Kauden seitsemän voittonsa lisäksi Staro Miamilla on kakkossijat Ruotsin Tammakriteriumista, E3-finaalista ja nyt Breeders' Crownista.

Toinen suomalaisfinalisti oli Tuomas Korvenojan In Royalty Boko. Korvenoja pääsi tammalla kolmanteen pariin sisälle, mistä hän käänteli In Royalty Bokon viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ja loppusuoralla ulommas. In Royalty Boko puristi lopulta 80 000 kruunun arvoiselle kuutossijalle ajalla 13,1ake.

Kisan voittanut Conrads Rödluva (SJ's Caviar) tulee Daniel Redénin tallista ja sitä ajoi Örjan Kihlström. Stall Zetin omistama tamma voitti aiemmin jo Tammakriteriumin, ja sen kolmevuotiskauden ansiot ovat yli viisi miljoonaa kruunua.

SJ's Caviarin tyttäret ottivat tammakisassa kaksoisvoiton, ja myös kolmevuotiaiden oriiden ja ruunien kisassa voitto meni SJ's Caviarin jälkeläiselle. Ikäluokan ehdottomaan eliittiin ilman todellista suurvoittoa kuulunut Global Welcome korjasi nyt parhaat palat, kun Erik Adielsson kiritti Svante Båthin suojatin voittoon toisesta parista ulkoa.

Timo Nurmoksen valmentaja ja Jorma Kontion ajama kriteriumvoittaja Inti Boko haki keulat 1.06,4-avauksessa ja taisteli alkuvauhtiin nähden erittäin sitkeästi kakkossijalle.

"Saimme hyvän paikan, mutta pitää muistaa, että Global Welcome tuli viimeiset 800 metriä kolmatta ilman selkää, ja voitti korvat kiinni. Ei mikään tuurivoitto", Erik Adielsson painotti ATG Liven haastattelussa.

Nelivuotiaiden tammojen finaalissa ylivoimainen ykkönen oli Björn Goopin ajama ja valmentama Mellby Free (Muscle Hill), joka hallitsi kisaa alusta loppuun. Örjan Kihlström ajoi Dibaban ajoissa johtavan rinnalle ja piti vauhdin kovana, mutta tällä kertaa mestarikuskin taktiikka ei onnistunut, vaan Dibaba tippui loppukaarteessa kärkirintamasta. Mellby Free jatkoi selvään voittoon ennen Timo Nurmoksen tallin Hevin Bokoa, jonka Jorma Kontio kiritti porukan perältä kakkoseksi. Peter Untersteinerin Global Upper Style oli kolmas.

Pitkäaikaisen suurhevosenomistaja Mellby Gårdin omistaman ja kasvattaman Mellby Freen voittoaika oli 12,4ake. Tamman tämän kauden saavutuksiin kuuluu myös mm. UET Grand Prix'n kakkossija Vincennesistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kavioliigan lauantain suosikilla Välähdyksellä tarkoitus astuttaa 2020:kin

Forss-Kivimaan muutto Sisulle selvä - jos laivat seilaavat

Simonen viittaa kintaalla houkutuksille ja jättää Staro Miamin tauolle

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video