Uutiset

Paola pääsi käyttämään voimiaan - mukana Forssin jälkipelivideo

Kuva: Anu Leppänen
Kari Puosi ja Outi Edman pääsivät riemuitsemaan Paolan täysosuman kunniaksi.

VERMO. Pääradan pitkiä matkoja moititaan joskus värittömiksi, mutta ainakin tänä keskiviikkona ne olivat kaikkea muuta. Paola ja Nitro Diablo olivat vaiherikkaiden lähtöjen parhaat, niistä Nitro Diablo SE-tulosta sivuavalla voittoajalla 15,3pi.

Suomenhevosten Sisusarja oli mielenkiintoinen kisa, jossa porukka oli viimeiselläkin puolikkaalla hyvin tiiviinä. Voittajasta ei kuitenkaan ollut epäselvyyttä, kun Paola marssi kuolemanpaikalta väsymättömästi ykköseksi.

Omistajavalmentaja Kari Puosi oli voiton jälkeen liki sanaton. Voittajahaastattelussa hän kertoi keskittyneensä pitämään usein laukanneen Paolan ravilla ja olleensa tyytyväinen valjakon päästyä kuolemanpaikalle - yksitahtisella Paolalla juoksut menevät usein vielä hankalammiksi. Paolan voitto oli pelikansalle melkoinen jytky, sillä tamman kerroin oli yli 45 ja peliosuus T65:ssä vain 1,3 prosenttia.

"Edelleen on melkein sokki päällä", Puosi naurahti jo hyvä tovi kisan jälkeen. "Onhan se mahtavaa välillä pärjätä, kun on koettu myös kaikenlaista tähän lajiin kuuluvaa vastoinkäymistä. Monta kertaa aiemmin on tavallaan jo pitänyt pärjätä, mutta on tullut kaikenlaista."

Paola on ollut Puosilla noin puolitoista vuotta.

"Mahtava harrastehevonen se on ollut, ja kehittyy koko ajan", hän kiitteli. "Epävarmuus ja kaikkinainen pätkänopeuden puute ovat tietysti hidasteina, mutta kyllä sekin puoli pikkuhiljaa paranee onnistumisten myötä. Nyt oli kiitollinen tilanne, kun päästiin itse säätelemään vauhtia. Paola ei ole vielä koskaan ollut väsynyt, eikä ollut sitä nytkään. Se olisi ihan mielellään lähtenyt neljännellekin kierrokselle."

Kari Puosi on pidemmän linjan hevosväelle tuttu mies. Hän toimi vuosituhannen vaihteessa Hevosenomistajien Keskusliitto SHKL:n toiminnanjohtajana. Sittemmin Puosi on siirtynyt kiinteistöalalle.

"Oma hevonen on ollut joitakin parin kuukauden pätkiä lukuunottamatta. Nyt minulla on tämä ja tyttöystävällä yksi lämminverinen, ja niiden kanssa puuhaillaan. Hevoset ovat Jarkko Hohtarin tallissa parin kilometrin päässä kotoa, ja tämä on meille toimiva systeemi."

Nitro Diablon hieno kiri vei sen kauden kolmanteen voittoonsa.Lämminveristen pitkä voltti oli vähintäänkin värikäs kilpailu. Lähtö keskeytettiin kertaalleen, kun Not So Easy Bluella oli varusterikko ja Jukka Torvinen joutui sen rattailla matkustajaksi yhden ohjan varassa. Pahemmilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Vaiheet eivät loppuneet siihen, vaan lopullisessa lähdössä kilpaa ajetiin tosimielellä. Ensimmäinen kierros mentiin alle 1.15-kyytiä, ja 40 metrin takamatkalta startannut Nitro Diablo tarkkaili tätä kaikkea kaukana kärjestä. Viimeisellä takasuoralla Ville Tonttila antoi suojatillen menoluvan ja Nitro Diablo kiersi näyttävästi kärkeen. Voittoaika 15,3pi sivuaa nelivuotiaiden oriiden ja ruunien Suomen ennätystä pitkällä matkalla.

Mika Forss oli T65-kierroksen avainhahmo. Liisan Tulilintu jäi pitkällä matkalla vaille kiritilaa, mutta hämeenkyröläinen päästi kaksi T65-tolppaa. William Birdland oli rivin avanneessa 2600 metrin ryhmässä selvä ykkönen kovalla ajalla 13,7a. Suosikki kiersi alkumatkan kolmatta, pääsi 1800 metriä ennen maalia keulaan ja hallitsi sen jälkeen helposti.

William Birdland oli suvereeni 2600 metrillä.Veli-Pekka Toivasen valmennettavat ovat menneet viime viikkoina mahtavasti. Leppävirralle asettuneen maailmanmatkaajan tallista oli Vermossa tulessa Look Complete, jolla Mika Forss ajoi matkalla kuolemanpaikalle ja 1.12-lopetuksessa päätössatasella One Directionin edelle. Voittoaika 14,5a oli kovaa kauraa alle 6500 euroa tienanneiden ryhmässä. Mika Forssin jälkipelivideo on tämän jutun lopussa.

Vellu Toivasen valmennettavat ovat kovassa iskussa.T65-päätöksen herrana hääri Rosi's Fernando. Esa Holopainen nappasi Hannu Korven suojatilla kasiradalta johtopaikan, josta Rosi's Fernando piti kiinni loppuun asti. Sen voitto sinetöi T65-arvoksi 2894,20 euroa. Kierroksen vaihto jäi alle 250 000 euron.

Estelle Halmin nelivuotias pikkuveli Dominique Halm teki omassa koitoksessaan kauhean juoksun. Ruuna laukkasi lyhyesti lähtöön, lähti hyvissä ajoin kolmannelle radalle, eteni vajaa kierros jäljellä johtavan rinnalle ja marssi ykköseksi ajalla 15,2ake. Raju esitys uran viidenteen starttiin!

Kolmevuotiaiden voltin paras oli Ruotsissa syntynyt Martin de Bos, joka piti muuten sekavanpuoleista kisaa hallinnassaan alusta loppuun. Joni-Petteri Irri ajoi äitinsä Tuijan valmentamaa sukuvarsaa, joka on voittanut molemmat starttinsa.

Suomenhevosten matalissa sarjoissa on riittänyt Vermossa mukavasti hevosia, ja nyt tarjolla olikin peräti 3000 euron ykkönen. Esa Holopaisen ajama Aika-Otus pääsi takamatkan viitostradalta nohevasti liikkeelle ja eteni keulaan jo ensimmäisellä takasuoralla. Kirikierroksen aikana parikin vastustajaa kävi rinnalla ja välillä edelläkin, mutta Jouni Miettisen suojatti kiristi tilanteen edukseen.

https://youtu.be/BpgN4sy3biA

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päivän ravit: Ikäluokan kärkivarsat kohtaavat Teivon Kriterium-karsinnoissa

Kriterium-karsinnoissa starttaavan Vieskoffin sairastauko arveluttaa Jyrki Filatoffia – tavoitteena paikka neljän joukossa

Mika Forssin vauhtiviikko: Kriteriumin karsintoja Teivossa, Bodenia ja Kriteriumin finaalit Solvallassa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video