Uutiset

Ebu B. Bokolla on ylä- ja alakerta kunnossa

Kuva: Anu Leppänen
Muut jäivät taistelemaan jäännössijoista, kun Ebu B. Boko lipui kärkipaikalta helppoon voittoon.

VERMO. Voimaliigan vahvin oli Ebu B. Boko, joka sai pitkään ilmassa roikkuneen onnistumisen. Valmentaja satsaa tosissaan hevosiin, mutta pelaa myös puoliammattimaisesti pokeria.

Hannu Torvisen ajama Ebu B. Boko pääsi etenemään stayer-lähdössä lopulta keulapaikalle saakka, ja kirikierroksella se lähti kiristämään tasaisesti tempoa. Päätöspuolikkaan ruuna polkaisi 1.11-kyytiä, jolla se piti takana matkanneen Guido Di Quattron turvallisen välimatkan päässä.

Toukokuussa Finlandia-päivänä Suomeen Jani Punkkiselle saapunut ruuna otti kauden toisen voittonsa. Viime starteissaan se oli jo väläyttänyt tulemistaan ja kiri edelliskerralla Killerillä vauhdikkaasti Excalibur Itin rinnalle.

"Tämä on kilpaillut pidemmän aikaa hyvässä kunnossa, mutta ollut vähän huonoja lähtöpaikkoja", Jani Punkkinen korosti. "Se on tehnyt hyviä lopetuksia takarivin paikoilta. Tullessaan se oli henkisesti aika poikki, mutta annettiin aikaa. Kun Tuulia sai tuon yläkerran toimimaan, alakertakin on pysynyt hyvänä ja hevonen pystyy suorittamaan maksimeillaan."

Punkkisen avopuoliso Tuulia Parkkonen on Ebu B. Bokon omistaja ja vastaa kokonaisuudessaan hevosen hoitamisesta lihashuoltoineen. Pariskunnalla on yhteistyötä Ebu B. Bokon edellisen valmentajan Petri Salmelan kanssa ja hänen systeeminsä ovat tutut, joten uudessa paikassa on sovellettu erilaista treeniä.

"Intervalleja ajetaan, mutta lyhyempiä ja teräviä vetoja. Hevonen tarhailee ja ulkoilee mahdollisimman paljon. Tuulia tekee kovaa työtä lihashuollon kanssa, jotta saadaan pysymään alakerta ja sitä kautta motivaatio kunnossa."

Tärkeä lenkki on myös Aapo-poni, joka on ruunan matkaseurana ravireissuilla.

"Poni on sellainen henkireikä sille. Ebu B. Bokon itseluottamus on noussut siitä, kun se tuli Suomeen. Alkuun kun lähdettiin raveihin, se vähän vapisi ja tutisi. Kun otettiin poni kaveriksi, se alkoi olla rauhallisempi."

Punkkinen ja Parkkonen hankkivat ruunan siitäkin huolimatta, että kaikilla ei ollut uskoa sen menestykseen.

"Kontion Jomppe oli sitä mieltä, ettei tämä juokse enää euroakaan. Kaikella kunnioituksella, mutta näköjään niinkin kokenut mies voi olla joskus väärässä. Meillä oli enemmän uskoa hevoseen ja siihen, että pieneen talliin tullessaan se voi piristyä", Punkkinen kertasi.

Salmelan tallissa Punkkisella on kimppahevonen Finsweden, joka aloitti uransa syyskuussa voitolla ja kilpailee seuraavaksi perjantaina Bodenissa. Kotona Punkkisella ja Parkkosella on yhdeksän hevosta, joista viisi on treenattavia. Yksi kolmivuotias on Juha Utalalla valmennuksessa.

Pariskunnan tiet kohtasivat kuusi vuotta sitten edesmenneen Kaarlo Ahokkaan suosiollisella myötävaikutuksella. Punkkinen työskenteli siihen aikaan Ahokkaan tallilla. Nykyään hän on puoliammattilainen pokerin pelaamisessa, mikä tietää yötöitä.

"Usein aamulla joutuu sitten nukkumaan pidempään ja Tuulia menee talliin. Hän tekee sen tärkeimmän ja kovimman työn, minä ajan vain treenejä. Pokeri on vähän samanlaista kuin raviurheilukin: kun on putki päällä, se on mukavaa. Pettymykset ovat vastaavasti karseita ja koko ilta mietitään, mikä meni pieleen. Me halutaan pärjätä ja jos ei kahden vuoden sisään pärjätä, aletaan ajaa jokamiesluokkaa tai rallycrossia."

Ebu B. Boko oli Voimaliigan hallitsija. Kuva: Anu LeppänenT65-kierroksen kovin yllätys tuli päätöskohteessa. Harri Koivunen tarjosi valmennettavalleen Questionmark Me:lle hyvän reissun "kausikorttipaikallaan" neljännessä sisällä, mistä ruuna kiri lopussa komeasti ykköseksi. Se oli 65-pelissä 0,63-prosenttinen jättiyllättäjä.

"Viimeisessä kaarteessa huomasin, että minun hevosella taitaa olla parhaat voimat ja lopulta se voitti aika helposti", Koivunen iloitsi. "Voitto oli monille yllätys, mutta onhan tämä ollut Kriterium-finaalissa."

Questionmark Me aloitti tämän kauden vahvalla kakkossijalla Pilvenmäki Special -karsinnassa, mutta sen jälkeen tuli ongelmia.

"Toinen hevonen potkaisi sitä ja puikkoluu meni poikki. Sieltä jouduttiin leikkaamaan pala pois ja sen takia meni koko kesä pilalle. Toivottavasti nyt olisi parempaa luvassa."

Voitto sai kokeneen valmentajan herkistymään. Voitosta teki erityisen se, että Questionmark Men isosisko ja tallin kestomenestyjä Fine By Me joutui vastikään lopettamaan kilpailu-uransa jalkavamman takia. Molemmat ovat Koivusen pitkäaikaisten omistajien Irma-Riitta ja Rauli Tammelinin kasvatteja.

"Olen kasvattajan puolesta enemmän onnellinen kuin omasta puolestani. He ovat mukavia ja pitkäaikaisia asiakkaita."

Kaikkien aikojen suurimman T65-jackpotin myötä vaihto nousi 612 397,84 euroon ja ravien kokonaispelivaihto oli 920 863,94 euroa. Oikealla T65-rivillä lunastaa 10946,50 euroa ja viisi oikein -tuloksilla 29 euroa.

Harri Koivunen ja Terri Lehtonen olivat yhtä hymyä Questionmark Men yllätysvoiton jälkeen. Kuva: Anu LeppänenPitkään ongelmista kärsinyt Wilhelm Nash otti ensimmäisen voittonsa sitten tammikuun 2017. Ohjastaja Santtu Raitalan ja valmentaja Ville Mäkelän kanssa voittoa oli juhlimassa hevosen entinen hoitaja Eeva Koski, joka oli viettämässä pikkujouluja Vermossa. Kuva: Anu LeppänenJuha Utalan ajama ja valmentama Hyvännäköinen kurkotti uloimpaa ykköseksi. Tamman nelivuotias pikkuveli Kansainvälinen voitti lokakuussa Satakunta-ajon ja oli Kriteriumissa kolmas. Kuva: Anu LeppänenAnu Leppänen
Jukka Torvisen ajama ja Annika Rahikan valmentama Hexan Voksu hoiti homman 65-pelin pelatuimpana hevosena. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravinetin vuosikuvasto ilmestyi 7.2. - ensimmäiset tilaukset toimitettu

Trot Kronos vaihtoi tallia – ”Ei oikein tiedetä, mitä sen kanssa tehtäisiin”

”Humiseva on ollut pelottavan hyvä tauon jälkeen”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video