Arctic Elsa ylivoimainen laukkadraaman jälkeen - "Viisaampi kuin meikäläinen" - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Arctic Elsa ylivoimainen laukkadraaman jälkeen - "Viisaampi kuin meikäläinen"

Kuva: Anu Leppänen
Arctic Elsa hyödynsi vastustajien laukat ja porhalsi 30 000 euron arvoiseen Kasvattajakruunu-voittoon.

SEINÄJOKI. Kasvattajakruunussa juhli jälleen Pekka Korpi, kun muiden suosikkien peli pilaantui yllättäviin laukkoihin.

Kolmivuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu-finaalissa riitti vaiheita koko suurkilpailun tarpeiksi. Lähtökiihdytyksessä yhteen ottivat suosikit Bosses Lady ja Peanuts, joista jälkimmäinen laukkasi tiukassa tilanteessa lähtösuoran lopussa. Bosses Lady oli siinä vaiheessa tiputtamassa eteen keulapaikalle ja Tapio Perttunen myönsi, että hän ajoi tilanteen huolimattomasti.

"Peanuts kainosteli kiihdytysvaiheessa siipeä ja Tapio pääsi pikkuisen etupuolelle, oltiin jo siinä vaiheessa alakynnessä", Peanutsin ohjastaja Jukka Torvinen kertasi. "Bosses Lady oli niin paljon edellä, etten lähtenyt väkisin työntämään jalkoja sinne. Lähdin hollaamaan kevyesti, mutta Peanutsia ei voi ottaa tosi kovasti kiinni. Vanhalla hevosella olisi voinut ottaa kovempaa kiinni, eikä olisi käynyt mitään. Molemmilla oli sisäänpäin vinot hevoset ja Bosses Lady pääsi valumaan sisäänpäin."

Peanutsin saumat menivät laukan myötä, mutta Bosses Lady pääsi keulaan emännöimään lähtöä ja rauhoitti välikierroksella tahtia.

Loppukaarteessa alkoi jälleen tapahtua. Tapio Perttunen oli nykäisemässä Bosses Ladylta korvapallot pois ja tilanteessa tamman keskittyminen herpaantui niin, että se levisi laukalle ja todennäköinen kärkisija vaihtuikin hylkäykseen pitkästä laukasta.

Tie aukesi johtavan takana matkanneelle Pekka Korven ajamalle Arctic Elsalle, joka viiletti laukkojen jälkeen omille teilleen ja jätti johtavan rinnalta hyvin jaksaneen Dazen selvästi taakseen. Haley Web punnersi kolmanneksi, mutta ei uhannut Dazea.

"Arctic Elsa oli itsekin hyvä, mutta kovimpien vastustajien laukat tietysti auttoivat", Pekka Korpi summasi. "Se ei päässyt ykkösradalta niin hyvin liikkeelle ja olisi jäänyt kolmanteen sisälle ilman kaverin laukkaa. Ajattelin viimeisessä kurvissa, että teen kyllä Tapsalle kiireen, jos tilaa saadaan."

"Vauhti hiljeni aika paljon, kun Tapsa otti omaansa kiinni, mutta sen jälkeen Elsa sai vielä pykälän päälle."

Hanna Rakkolainen, Arctic Elsa ja Pekka Korpi onnittelijoiden ympyröimänä. Kuva: Anu LeppänenArctic Elsa on Korven omaa kasvatustoimintaa. Emä El Miss Eevasta on kaikkiaan kolmetoista jälkeläistä, joista kymmenen on Korven yrityksen Star-Racing Oy:n nimiin syntyneitä Arctic-hevosia. Niistä vielä niukasti eniten tienannut on vuonna 2008 syntynyt Arctic America, mutta Arctic Elsa kiilasi 30 000 euron arvoisen voiton myötä lähelle.

Elsan isäori Express It on Pekan pitkän hevosuran tärkeimpiä hevosia. 25-vuotias "Itti" asustelee edelleen tutulla kotitallilla Huhmarissa. Arctic Elsa edustaa sen viimeistä, vuonna 2015 syntynyttä ikäluokkaa.

"Sillä ei enää saatu tammoja kantavaksi, mutta se on meillä kotona kunniapaikalla. Express It on hirmu viisas hevonen ja oli itsekin jonkinlainen kilpahevonen, mutta sillä oli pikkuvaivoja eikä sitä muuten olisi päässyt Amerikasta ostamaankaan. Varsoista on tullut ihan hyviä."

"Elsa on viisas ja hyväpäinen niin kuin ittiläiset usein ovat. Viisaampi kuin meikäläinen. Mikään hiittihai se ei tosin ole. Nytkin viikolla tuntui, ettei pärjää kellekään. Kun tullaan kilpailupaikalle, siihen tulee ihan eri ryhti ja tänään oli vähän liikaakin painetta", Pekka kertasi.

Arctic Elsalla on ollut pientä kurkkuvikaa, jonka myötä tamma on ollut parhaimmillaan kuivalla kelillä.

"Se on nyt ollut hyvä, mutta keväällä kosteilla keleillä henki ei toiminut niin hyvin. Paljonhan leikataan niitä, joilla on pehmyt kitalaki, mutta minulla sellaiset hommat eivät ole onnistuneet oikeastaan ikinä. Sitten kun treenaa, monesti ne korjaantuvat sillä, ellei ole muuta pahempaa vikaa", Pekka mietti.

Kasvattajakruunu-voittajan tuntee läpikotaisin myös Hanna Rakkolainen, joka on hoitanut tammaa opetusvaiheesta saakka.

"Se on vähän ailahdellut, mutta aina se yrittää", Rakkolainen kuvaili. "Tämä on ollut hoidettavanani siitä asti, kun kärryt saatiin perään. Hevosena tämä on tosi mukava, vaikka sillä on joitakin erikoisia juttuja."

Kasvattajana Pekka Korpi toimii nykyään lähinnä yhteistyössä Ilkka Herlinin kanssa. Kaksikolla on kahdeksan kantavaa siitostammaa, Star-Racingilla puolestaan kaksi.

"On koetettu satsata ja käytetty hyviä oriita. Tammatkin ovat ihan hyviä, joten siellä voi olla juoksijoitakin joukossa."

Pekan poika Janne Korpi on viime aikoina kantanut päävastuun Ruotsin-tallista, joten isäntä itse on ollut pääasiassa Suomen puolella.

"Olen käynyt siellä lähinnä kengittämässä, mutta Janne on pääasiassa hoitanut sitä päätä. Kyllä sinnekin puolelle pitää yrittää panostaa, vaikka ruotsalaisilla on tosi kovasukuiset hevoset ja laaja taso."

Tulokset, 3-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu:


1. Arctic Elsa 16,4


2. Daze 17,7


3. Haley Web 17,9


4. Hurricane Wilma 17,9


5. Stonecapes Rococo 18,1


6. Spill The Beans 18,7


7. Justine Case 19,3


8. Ultimate Critic 20,7


9. Bean Dead Cert 22,2


10. Peanuts 23,7


Bosses Lady ja Carbon Crystal hylättiin pitkästä laukasta"Tämä oli tärkeä voitto", hoitaja Hanna Rakkolainen iloitsi. Kuva: Anu Leppänen"Kultasormi" Pekka Korpi on tuttu nimi suurkilpailuiden voittajakehässä. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

USA:sta vahvistettiin Propulsionin Ruotsissa kielletty hermo-operaatio

Kuopio Stakesissa odotettu käsikirjoitus – "Massi" voitti naureskellen

Päivän ravit: Kuopio Stakes tarjoaa huiman kattauksen

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video