Uutiset

Despinan voitto nosti tunnelman

Kuva: Anu Leppänen
Kouvolan Raviliiga-hevonen Despina ja valmentajansa Marko Heikari.

Kymenlaakso-Ajon karsinnat alkoivat riemukkaalla kotivoitolla, kun Kouvolan oma raviliigavarsa Despina voitti karsintansa komeaan tyyliin.

Despinan tehtävä näytti radalta 11 alun perin haastavalta, mutta parin poisjäännin myötä tehtävä oli jo paljon selkeämpi. Kun iso osa vastustajista vielä laukkasi, oli kenttä auki Despinalle. Tamman esitys oli joka tapauksessa voiton arvoinen, sillä sen voittotulos oli komea 15,9ke.

Despina pääsi alussa sujuvasti toiseen pariin ulos, mistä se eteni puolimatkassa kuolemanpaikalle sen edessä ravanneen Jugadorin laukattua. Takasuoralla Despina painui Rullebackens Tommyn ohi keulaan ja jatkoi oikein hallittuun voittoon. Get Lucky kuittasi lopussa toiselle suoralle finaalipaikalle. Pam Hallover oli kolmas ja eteni niiden aikavertailusta myös finaaliin.

Ohjastajavalmentaja Marko Heikari oli voittajahaastattelussa selvästi huojentunut.

"Nyt vähän helpotti", Heikari huokaisi. "Meillä oli vaikeuksia ennen tätä starttia, ja olin itse aika epävarmoin miettein. Jalkoja jouduttiin hoitamaan tässä välillä, eikä pystytty valmistautumaan optimaalisesti. Tämä on sen verran hyvä hevonen, ettei näköjään haitannut."

Heti karsintavoiton jälkeen Heikari suhtautui finaaliodotuksiin positiivisesti.

"Jos yhtään ymmärrän näistä hevosista, tämän pitäisi vaan parantaa finaaliin. Mun mielestä tässä on rahkeita jopa voittoon asti."

Karsintojen ansioitunein ravuri Mas Archie hoiti leiviskänsä toisessa karsinnassa tyylikkäästi. Antti Teivainen usutti Pekka Mäkelän suojatin kolmannesta ulkoa kolmannelle radalle viimeiselle takasuoralle kantattaessa, ja Mas Archie irtosi hallitusti ajalla 15,3ke. Kakkoseksi puristi toisessa ulkona juossut Stonecapes Pablo. Sen tiukasti haastanut Mentha eteni myös aikansa perusteella finaaliin.

Kolmannen karsinnan vei EL Encore, josta Mika Forss antoi erittäin vakavan varoituksen jo ravien ennakkokommenteissa. Hän myös ajoi oriilla sen kykyihin luottaen ja kierrätti sen ensimmäisellä takasuoralla johtaneen Divon rinnalle.

Loppukaarteessa EL Encore nujersi keulahevosen vastarinnan ja jatkoi tyylikkäästi voittoon ajalla 16,6ke. EL Catwalkin pikkuveljen taustat ovat kovat, sillä sen omistaja on menestysmies Heikki Korhonen ja valmentaja hyvin pärjännyt Marjo Kivimaa, jonka puoliso ohjastaja Forss on.

"Tällä oli keväällä pitkään kasvuvaikeuksia, ja sen takia se meille tulikin", Forss taustoitti voittajahaastattelussa. "Tämä on ihan oikea hevonen, ja tässä oli vähän sitä esimakua. Tästä on kuvitelmat tosi suuret."

Toisen finaalipaikan nappasi neljännestä ulkoa kiriinsä lähtenyt Merit.

Neljäs karsinnan sankari oli Free Me. Ori joutui voittonsa eteen koville, sillä suosikkia ei kunnioitettu lainkaan. Pekka Korpi lähti radalta 12 startanneella suojatillaan kolmannelle radalle vajaan kierroksen jälkeen, mutta ei päässyt suosiolla kuolemanpaikalle, kun Juha Utala puolusti asemiaan Pike Starin rattailla. Vasta sen laukattua kolmannen kurvin lopussa Free Me pääsi etenemään johtaneen San Jose Sharkin rinnalle.

Loppusuoralle tultaessa keulahevonen oli lyöty, ja Free Me jatkoi voittoon, vaikka Por Nie Rock kehittikin loppumetreillä rajun kirin ja ehti kakkoseksi.

Pekka Korpi puhui valmennettavastaan sanakäänteillä, jotka Kultasormea tuntevat tunnistavat koviksi kehuiksi.

"Hevonen oli tosi sitkeä", Korpi totesi voittajahaastattelussa. "Ajattelin, että pääsen helpommin kuolemanpaikalle, mutta niin ei käynyt. Tämä on ihan juoksijahevonen, vaikka on vielä kokematon."

Viimeisen karsinnan ylivoimainen ykkönen oli Little Easy, joka otti omansa todella näyttävän kirin jälkeen. Tuomas Pakkanen lähetti Martti ja Heikki Pellikan lahjakkuuden viimeisellä takasuoralla neljännelle radalle, ja sen jälkeen radalla näytti liikkuvan enää yksi hevonen marginaalin venyessä komeaksi. Valiant Dream puristi kuolemanpaikalta kakkoseksi ja finaaliin ohi keulassa juosseen Crystal Coolin.

"Oikein hieno juoksu", Tuomas Pakkanen kiteytti tuntonsa voittajahaastattelussa. Ennen Little Easyn julistamista voittajaksi tuomaristo tutki loppukaarteen tapahtumat, kun Little Easyn sisäpuolella juossut Long Leg Lizzy laukkasi.

Kymenlaakso-karsintojen menestyjiin kuului myös Laakkosen suku. Suurhevosenomistaja Mikko Laakkonen omistaa Get Luckyn ja hänen serkkunsa Elina Laakkonen sisaruksineen on EL Encoren kasvattaneen EMP-Invest Oy:n takana. Stonecapes Pablon omistajana lukee elokuussa menehtynyt Jyrki Laakkonen, joka myös oli samaa serkussarjaa.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Toto75-karonkka: Willow Pridelle kolmas peräkkäinen Tammavaltikka

Hevosia ja poneja kiusaavan polttiaisallergian eli kesäihottuman tutkimus hyödyntää Tähden Piirroksen vertailugenomia – suomenhevosen perimä on avattu tutkimuksen käyttöön

Valio-ori ja Vincennesin kävijä Jetsu vaihtoi omistajaa - ”Omaa Eerikkiäni olen etsinyt, ja josko Jetsu olisi sellainen”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video