Uutiset

Tamma Atlanta voitti Hambletonianin - Jimmy Takter kaiken muun

The Hambletonian sai historiansa 14. tammavoittajan, kun Rick ja Scott Zeronin Atlanta piti oriit ja ruunat komennossaan.

Atlanta (Chapter Seven) lähti ainoana tammana haastamaan oripuoliset kolmevuotiaat ikäluokan kuninkuuskisassa, jossa palkintopotti oli miljoona dollaria.

Karsinnassaan Atlanta jäi keulapaikalta toiseksi Crystal Fashionin kiriessä sen edelle, mutta finaalissa tilanne oli toinen. Scott Zeron ajoi Atlantan seiskaradalta johtopaikalle, josta tamma ei enää kisan edetessä luopunut.

Loppukaarteessa eroa oli selvästi. Suoralla tilanne tiivistyi, kun etenkin Met's Hall kiri ulkoa hyvin, mutta Atlanta piti pintansa lopulta hallitusti. Voittoaika 0li 1.08,9a.

"Scott oli luottavaisempi kuin minä. Hän on ajanut Atlantan startit, ja hän oikeastaan suostutteli minut ilmoittamaan sen poikia vastaan", Rick Zeron kertoi voittajahaastattelussa. "Hyvien hevosten kanssa ei tehdä mitään muutoksia. Niiden vain annetaan olla hyviä."

Tammavoittajat eivät ole Hambletonianin historiassa tavattomia, mutta harvinaisia kuitenkin: edellinen tammavoittaja oli 22 vuotta sitten juhlinut Continentalvictory.

Kisa oli kanadalainen perhejuhla, sillä Atlantan osaomistaja ja valmentaja on ohjastaja Scott Zeronin isä Rick Zeron. 61-vuotiaalle Rickille Hambletonianin voitto oli uran ensimmäinen, mutta 29-vuotias Scottille voitto oli toinen: hän juhli Hambletonianissa jo kaksi vuotta sitten Paula Wellwoodin valmentaman Marion Marauderin ohjastajana.

Yli 8000 voittoa ajanut Rick "The Whip" Zeron muistetaan Euroopassa etenkin vuoden 2006 Elitloppetista, jossa hän ajoi Snazzy Milliellä kuin varastetulla autolla. Ulkoa rajusti avannut tamma haki 1.06-vauhtisella avauspuolikkaalla keulat Kari Lähdekorven valmentamalta Hot Shot Knickiltä, ja lopussa iski ymmärrettävästi väsymys.

Yksivuotiaana huutokaupassa 60 000 dollaria maksanut Atlanta oli alkuperäiseltä nimeltään Django Unchained, mutta Rick Zeron vaihtoi sen nimeksi Atlantan. Tamma voitti kaksivuotiaana neljästi kymmenellä yrityksellä ja tällä kaudella meno on ollut vielä paljon parempaa: Hambletonianiin se tuli allaan viisi starttia ja viisi voittoa.

Kauden ensimmäinen tappio tuli karsinnassa, kun lujaa vetänyt Atlanta tippui loppumetreillä toiseksi.

"Minua harmitti karsinnan jälkeen. Vauhti meni minulla liian kovaksi, ja olin vähän huolissani, miten Atlanta ottaa kisan, kun se joutui ensimmäistä kertaa antamaan kaikkensa. Ajattelin kuitenkin, että jos se on mestari, se ottaa kisan oikein, ja se otti", Scott Zeron totesi voittajahaastattelussa.

Atlantan kasvattaja on ruotsalainen Order By Stable, ja sen suku on suomalaisillekin tuttua. Atlantan kolmas emä on Vernon Blue Chip, jonka jälkeläisiä olivat Einari Vidgrénin menestyshevoset Blue Mac Lad ja Blue York Yankee. Samalta emälinjalta tulee myös mm. lupaavasti Suomessa aloittanut jenkki Olympic Blue Chip, jonka emä on Atlantan emän Hemi Blue Chipin sisko.

Finaalin muista totosijoista käytiin tiukka kamppailu. Met's Hall (Cantab Hall) kurkotti kakkoseksi ennen Tactical Landingia (Muscle Hill) ja Crystal Fashionia (Cantab Hall). Örjan Kihlströmin ajama ja Stefan Melanderin omistama Evaluate (Andover Hall) oli viides hieman edellisistä jääneenä.

Hambletonianin ensimmäisessä karsinnassa mentiin ME-tulos, kun Crystal Fashion teki kolmevuotiaiden ruunien mailin ratojen uuden maailman ennätyksen 1.08,5a. Atlanta veti keulassa vauhdilla ja johti välillä selvästikin, mutta Crystal Fashionin loppuveto kantoi sen niukkaan voittoon. Ruunaa valmentaa Jim Campbell ja sen ohjissa oli Tim Tetrick.

Crystal Fashionin alkuperäinen nimi oli Watteau Hanover, ja sen taustat ovat suomalaisittain mielenkiintoiset. Emänemä Crystal Vic on Ruotsin rekisterissä ja suomalaisomistuksessa: aiemmin tamman omisti Journey Stable, nykyisin Saharan Ravitallin emäntä Petra Huhti. Kolmas emä Crystal Spur taas oli Suomessa ensin Esa Lahtisen ja sitten Hanna Härmälän omistuksessa ja muistetaan etenkin Suur-Hollola-voittaja Gold Striken emänä. Gold Strike taas on ansioitunut siitoksessa Ruotsin Kriteriumin voittaneen Villiamin emänä.

Toisen karsinnan maalisuora oli melkoinen härdelli, kun Åke Svanstedtin ennakkosuosikki Sixpack ja Trond Smedshammerin Classichap ajautuivat hakaukseen ja menettivät loppumetreillä vauhtinsa. Sisäkautta ohitusta yrittänyt Svanstedt katsottiin syylliseksi tilanteeseen, ja Classichap meni viidentenä finaaliin.

Jimmy Takterin Tactical Landingia hässäkkä ei haitannut, sillä ori oli kirinyt ulkokautta ykköseksi ja jatkoi varmaan voitoon ajalla 1.09,7a.

Tactical Landing on supertamma Mission Breefin täysveli, joka maksoi yksivuotiaana huutokaupassa peräti 800 000 dollaria ollen kaikkien aikojen toiseksi kallein ravurivarsa maailmassa. Hambletonianiin ori tuli huomattavan vähällä kokemuksella, sillä hambokarsinta oli vasta sen uran kuudes startti. Jimmy Takterille ori siirtyi vasta muutama kuukausi sitten Bob Stewartilta.

Jimmy Takterilla oli loistopäivä Meadowlandsissa. Arkistokuva: Ville ToivonenJimmy Takter oli Meadowlandsin hahmo, vaikka hän saikin tyytyä Hambletonianissa kolmossijaan.

Tammojen Hambletonian Oaksissa mentiin kovempaa kuin koskaan aikaisemmin. Manchego oli odotetusti selvä ykkönen vieden jälleen yhden suurvoiton Jimmy Takterin talliin. Yannick Gingras haki Muscle Hillin tyttärellä keulapaikan, jolta se veti varmasti maaliin asti voittoajalla 1.08,4a. Trond Smedshammerin Phaetosive kiri kakkoseksi ennen Åke Svanstedtin Plunge Blue Chipiä.

Jimmy Takter on totisesti dominoinut tammahamboa. Voitto oli hänen valmennettavilleen jo viides peräkkäinen Hambletonian Oaksissa!

"Toivoin juuri tällaista juoksua", Yannick Gingras kertoi voittajahaastattelussa. "Harvoin kaikki menee kuten suunnitellaan, mutta nyt meni niin. Olisin voinut ajaa matkalla kovempaakin, ja silti Manchego olisi voittanut. Se vain on loistava tamma."

Jimmy Takterin talli oli pääosassa myös kaksivuotiaiden suurkisoissa. Tammojen Jim Doherty Memorialissa Takterin valmennettavat ottivat kaksoisvoiton. Jimmyn veli Johnny Takter ajoi The Ice Dutchessin sisäkautta voittoon, kun tallikaveri Starita seilasi maalisuoralla keulasta ulommas. Voittoaika oli 10,7a.

Kaksivuotiaiden Peter Haughton Memorialin voiton vei Jimmy Takterin tallin Don't Let'em, jolla Yannick Gingras ajoi suoraviivaisen keulavoiton ajalla 1.09,5a. Voittoaika oli uusi kilpailuennätys sekä kaksivuotiaiden rataennätys.

Muscle Hillin jälkeläiset ottivat kisassa kaksoisvoiton, kun Ruotsissa syntynyt Green Manalishi S. Sitä valmentaa Marcus Melander, jonka tallista tuli myös kisan lähtöön laukannut suosikki Greenshoe. Myös Jim Doherty Memorialin kärkipari oli Muscle Hillin tyttäriä.

Johnny Takter teki Ruotsista onnistuneen iskun Meadowlandsiin. The Ice Dutchess toi hänen päivän kahdesta voitosta arvokkaamman. Kuva: Sonja BoothAikuisten ravureiden suurimmassa kisassa John Cashman Memorialissa saatiin pikkuyllätys, kun takasuoralla keulapaikan hakenut Hannelore Hanover jätettiin kolmanneksi. Will Take Charge hyökkäsi loppusuoralle tultaessa vauhdilla suosikin rinnalle ja jättikin sen alakynteen, mutta voittoon asti siitäkään ei ollut: kahden vuoden takainen hambovoittaja Marion Marauder kiri linjalla voittoon. Ori johti alkumatkan ja jatkoi sitten Hannelore Hanoverin takana, mistä Scott Zeron lähetti sen voittoisaan kiriin. Voittoaika 1 ja 1/8 maililla oli 1.09,6a.

Marion Marauder on tällä kaudella kilpaillut hieman pienemmissä ympyröissä, ja voitto oli sille kauden neljäs. Kaksi vuotta sitten Marion Marauder voitti Triple Crownin voitettuaan sekä The Hambletonianin, Yonkers Trotin että Kentucky Futurityn.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisin juuri startannut talvimeeting on Euroopan huippujen ja siitosoriiden temmellyskenttä

Petri Salmela Captain Coreysta: "Hanover oli meidän ykkösvaihtoehto!"

"Suomalaisesta" hambovoittajasta Captain Coreysta tulee legendaarisen Hanoverin siitosori

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video