Uutiset

”Kun asiat on taas sössitty, kelpaa liikemiehet pelastamaan”

Kuva: Ville Toivonen
Lappeenrannan Ravirata Oy:n puheenjohtaja Jyrki Jauhiainen myöntää radan hoidossa tapahtuneen virheen, mutta hämmästelee Lappeen saamaa kohtelua.

Lappeenrannan Ravirata Oy hakee vahvistusta rahoitusasemaansa laskemalla liikkeelle enintään 100 000 euron pääomalainan.

Lappeenrannan ravirata on myrskyn silmässä. Toimitusjohtaja on vaihtunut vuoden sisään kahdesti, ja hallituksessa vaihtui neljä henkeä - mukaan lukien puheenjohtaja.

Neljän vuoden tauon jälkeen hallitukseen ja sen puheenjohtajaksi palannut Jyrki Jauhiainen kritisoi Hevosurheilun verkkosivujen uutisessa pääomalainan liikkeelle laskemisesta kovin sanoin radan alkuvuoden taloudenpitoa:

“Tämä on nyt kolmas kerta kun ravirataa pelastetaan. Kassan pohja ammottaa, alkuvuoden tulos on ollut tosi huono, joka on jatkumoa edelliselle vuodelle. Kulupuoli on kuitenkin alkuvuoden aikana kiihtynyt ja tulot tippuneet. Kulukuri on ollut tosi löysä alkuvuodesta ja lähtöjen myynti on laiminlyöty. Yritysyhteistyö on ollut suurin tulonlähde raviradalle ja se on sakannut alkuvuodesta."

Lausunto saattaa viimeisimmän toimitusjohtajan vaihdoksen uuteen valoon.

”Eihän kauhean tyytyväinen voi olla, jos kolmen ensimmäisen kuukauden aikana on tehty yhtä paljon tappiota kuin koko viime vuonna yhteensä", Jauhiainen vahvistaa tulkinnan Ravinetille.

"Kulut on kasvaneet joka rivillä, ja tulonhankinta on ontunut. Jos samalla lailla olisi jatkettu vielä neljäs kuukausi, kassa olisi ollut tyhjä.”

Luja usko ja hyvä henki

Jyrki Jauhiainen kuitenkin korostaa, että pääomalainan liikkeelle laskemisesta huolimatta raviratayhtiö ei ole akuutissa kassakriisissä kuten edellisillä pelastamiskerroilla.

”Yhtiöllä ei ole muuta lainaa kuin jonkin verran miinuksella oleva luotollinen käyttötili. Tänään saatiin lisäksi pankista myönteinen luottopäätös hyvällä marginaalilla 40 000 euron lainalle, jolla rahoitetaan varikkoalueen remontin omavastuuosuus. Investointitukea remonttiin myönnettiin tälle vuodelle 90 000 euroa”, Jauhiainen selvittää.

”Usko tulevaisuuteen on luja ja tekemisen henki hyvä. Kaikki viime ravien lähdöt oli myyty. Hallitukseen saatiin uusiksi jäseniksi kolme nuorempaa, oikein innostunutta oman alansa asiantuntijaa.”

”Silloin kun menee hyvin, valitaan hevosmiehiä hallitukseen. Mutta sitten kun asiat on taas sössitty, kelpaa liikemiehet pelastamaan”, Jyrki Jauhiainen tuulettaa.

Takaisinmaksulla ehtonsa

Liikkeelle laskettavan pääomalainan Jyrki Jauhiainen uskoo kiinnostavan sijoittajia enemmän kuin vuosien 2005-06 osakeannin. Sillä rahaa saatiin kerättyä 28 000 euroa.

”Pääomalainalle meillä on tarjota perin kilpailukykyinen (summasta riippuen 2-4 prosenttia) vuosikorko”, Jauhiainen perustelee.

”Laina on suunnattu kaikille, mutta erityisesti se kiinnostaa varmasti yhtiön omistavia hevosseuroja ja muutamia yksityishenkilöitä.”

Lainan takaisinmaksuun liittyy mielenkiintoinen klausuuli:  Lainojen pääoma ja korko maksetaan kuukauden kuluessa siitä, kun Lappeenrannan Ravirata Oy:n tilinpäätös vuodelta 2024 on yhtiökokouksessa vahvistettu, jos yhtiön taloudellinen tilanne sen sallii.

Käytännössä tämä edellyttää vuoden 2024 Kuninkuusravien saamista järjestettäväksi ja niiden taloudellista onnistumista.

”Kouvola ja Jyväskylä ovat ilmoittaneet hakevansa vuosien 2022 ja 2023 Kuninkuusraveja, ja meillä on vahva usko, että saamme vuoden 2024 Kuninkuusravit omalla vuorollamme niiden jälkeen. Meillä on hyvät fasiliteetit ja näytöt onnistuneiden Kuninkuusravien järjestämisestä edelliskerralta vuodelta 2009”, Jyrki Jauhiainen perustelee.

Sama pätee toki esimerkiksi myös Kaustiseen, joka sai edellisen kerran Kuninkuusravit järjestettäväkseen niinkin kauan sitten kuin vuonna 2002.

Ratojen talous tiukalla

Lappeenrannan ravirata ei ole talousvaikeuksiensa kanssa yksin. Samaan tilanteeseen on ajautunut viimeistään peliyhtiöiden yhdistymisen jälkeen moni muukin rata.

”Tulonlähteet ovat nykyään tärkeysjärjestyksessä yritysyhteistyö, ravintolamyynti ja pääsylipputulot. Pelimyynnistä ei enää tule kuin pieni asiamiespalkkio ratapelimyynnistä”, Jyrki Jauhiainen selvittää.

Lisätuloja olisi mahdollista hankkia radalla muita tapahtumia kuin raveja järjestämällä.

”Se tulo olisi erityisen arvokasta, sillä se ei vaikuta radan saamiin toimintatukiin. Meilläkin on tosi hienot puitteet siihen nähden, että raveja on vain kahdetkymmenet vuodessa. Vuosittain järjestettävä tractor pulling –tapahtuma on meille tosi hyvä, mutta sellaisia pitäisi olla enemmän”, Jauhiainen näkee.

Lisäksi raviradat saavat pelituotoista valtionbudjetin kautta kiertävää palkinto- ja toimintatukea sekä erikseen haettavia investointitukia. Lappeenrannan viime vuonna saama palkintotuki oli 700 000 euron ja toimintatuki 300 000 euron luokkaa.

Lappeenrannan Ravirata Oy:n tiedote

LAPPEENRANNAN RAVIRATA LASKEE LIIKKEELLE PÄÄOMALAINAN RAHOITUSASEMAN PARANTAMISEKSI

Lappeenrannan Ravirata Oy laskee liikkeelle pääomalainan. Tarkoituksena on kerätä 100.000,- euron laina ensisijaisesti osakkeenomistajilta. Pääomalainalla parannetaan yhtiön rahoitusasemaa raviratojen osalta haastavassa taloustilanteessa.

Lappeenrannan Ravirata Oy laskee liikkeelle 3 sarjaa velkakirjoja:


  • 200 euron velkakirja 2 % vuotuisella korolla.

  • 500 euron velkakirja 3 % vuotuisella korolla.

  • 1000 euron velkakirja 4 % vuotuisella korolla.


Lainojen pääoma ja korko maksetaan kuukauden kuluessa siitä kun Lappeenrannan Ravirata Oy:n tilinpäätös vuodelta 2024 on yhtiökokouksessa vahvistettu ja jos yhtiön taloudellinen tilanne sen sallii.

Lainalle ei aseteta vakuutta. Lappeenrannan Ravirata Oy pidättää oikeuden maksaa lainat pois aiemmin yhtiön tilanteen sen salliessa. Pääomalainat ovat osakeyhtiölain tarkoittamia pääomalainoja, joiden pääoma ja korko voidaan maksaa vain kaikkia muita velkoja huonommalla etuoikeudella.

Lappeenrannan Ravirata Oy hakee vuoden 2024 kuninkuusraveja, joiden tuotolla on tarkoitus maksaa nyt liikkeelle laskettavat velkakirjalainat.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lappeenrannan Ravirata puolitti koronan keskelläkin tappionsa – silti miinusta liki 70 000 euroa

Lappeenrannan Ravirata Oy:n puheenjohtaja Jyrki Jauhiainen ihmettelee eläinlääkärin osakseen saamaa painostusta

Lappeen Jauhiainen ei hyväksy ehdotusta Kuninkuusravien keskittämisestä – "ihmepeliä meitä vastaan"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video