Uutiset

Norjassa harkitaan kylmäveristen risteyttämistä - Vitter astumaan vuonomaahan?

Kuvat ja kuvankäsittely: Anu Leppänen
Vitter + Lannem Silje = totta? Ei toistaiseksi, mutta ehkä tulevaisuudessa.

Norjan ravikeskusjärjestössä ollaan aloittamassa virallista selvitystä suomenhevosoriiden käyttämisestä kylmäveritammoille. Kiinnostusta on etenkin ravikuningas Vitterin saamiseksi Norjaan.

Norjassa ollaan uudistamassa kylmäveristen jalostusohjesääntöä, ja sen yhteydessä ollaan avaamassa keskustelua myös mahdollisesta kylmäverirotujen risteyttämisestä. Asia on toistaiseksi valmistelevalla tasolla ja sen toteutuminen erittäin epävarmaa, mutta keskusteluja risteytyksistä on käyty Norjan virallisilla tahoilla.

Samaan kokonaisuuteen liittyy myös yhteisen kilpailutarjonnan lisääminen. Tällä hetkellä Ruotsissa ja Norjassa järjestetään kaikille kylmäverisille avoimia kilpailuja lähinnä rodun ehdottomalla eliittitasolla, eikä suomenhevosille avoimia kisoja ole kuin muutamia vuodessa. Suomessa muille kylmäverisille on merkittävästi enemmän kilpailutarjontaa kuin muissa pohjoismaissa suomenhevosille.

Kylmäveripopulaatio on pieni sekä Suomessa, Norjassa että varsinkin Ruotsissa. Norjassa on viime vuosina syntynyt noin 600 kylmäverivarsaa vuodessa.

Suomenhevoskiinnostuksesta tänään ilmestyvässä numerossaan kertovan norjalaisen Trav og Galopp-Nyttin päätoimittaja Truls G Pedersen huomauttaa, että sukusiitosasteen takia Norjassa on pakko ryhtyä vakaviin toimiin.

"Joko suosituimpien oriiden astutusmääriä leikataan lisää, tai sitten pitää saada uutta verta suomenhevosista", hän toteaa. "Uskon, että Vitterin saaminen Norjaan siitokseen on mahdollista. Helppoa se ei tule olemaan, mutta mahdollista."

Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpään mukaan asia ei ole ainakaan toistaiseksi tullut Hippokseen virallisia teitä.

"Epävirallisia keskusteluja asiasta on kyllä käyty kansainvälisten kollegojen kanssa, viimeksi Elitloppetin yhteydessä", Mäenpää kertoo. "Asiaa katsotaan Hippoksessa sitten, jos se tulee virallisia reittejä meille käsiteltäväksi."

"Periaatteessa norjalaiset voivat merkitä omaan kantakirjaansa mitä haluavat ilman, että Hippos ottaa asiaan kantaa, mutta tietysti uskon ja toivon, että tällaisia asioita käsitellään kansainvälisenä yhteistyönä. Norjalla ja Ruotsilla on yhteinen kylmäverikantakirja, joten tämä ei ole yksin norjalaisten päätettävä asia."

Norjassa on keskusteltu etenkin ravikuningas Vitterin saamisesta astumaan Norjaan. Esimerkiksi huipputamma Lannem Siljen omistaja Ola M. Skrugstad on ilmaissut kiinnostuksensa SE-oriin käyttämiseen tammalleen.


Vitterin omistajaperheeseen kuuluva Jalmari Svart on kokonaisuudesta innostunut. Svart on puhunut kansainvälisestä risteyttämisestä aiemminkin, mutta nyt hanke on edennyt kahvipöytäkeskusteluja vakavammalle tasolle.

"Keskustelut ovat olleet alustavia, mutta asiasta on pidetty useampia palavereja, ja kiinnostus on molemminpuolista", Svart kuvailee.

Svart näkee mahdollisessa risteyttämisessä suuria mahdollisuuksia.

"Jotainhan tässä pitää tehdä, että saataisiin ravikatsomot täyteen, ja olen ihan varma, että kansainvälisempi kylmäveriurheilu kiinnostaisi monia. Se avaisi myös uusia markkinoita sekä Norjaan että Suomeen. Jokainen saisi edelleen jalostaa pelkkiä suomenhevosia tai pelkkiä norjalaisia kylmäverisiä, mutta miksi rotuja ei voisi myös risteyttää?"

Jos Vitter lähtisi Norjaan, sillä olisi Svartin mukaan tarkoitus myös kilpailla.

"Kaikki on tosiaan ihan alustavalla tasolla, mutta minähän olen asunut 15 vuotta Göteborgissa, joten miksi en voisi muuttaa hevosen kanssa Norjaankin", Jalmari Svart heittää.

Vitterin taustajoukkojen haaveissa on ollut, että asia toteutuisi jo vuonna 2019. Trav og Galopp-Nyttin uutisessa Norjan keskusjärjestön urheilu- ja jalostusjohtaja Tron Gravdal on skeptisempi sen suhteen.

"Se on vaikeampaa. En usko, että aika on sille vielä kypsä, mutta uusi jalostusohjesääntö loppuu vuonna 2019 ja uuden on määrä alkaa 2020. Keskustelu tulee siis oikeassa kohtaa, mutta on ollut aika vahvaa vastustusta suomenhevosen ja kylmäverisen risteyttämiseen", Gravdal pohtii.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Norja aikoo sallia lohen koukkuverkkopyynnin Finnmarkin alueella – Suomi yllättyi ja pyytää tarkempaa selvitystä, sillä lohenkalastus päätettiin kieltää

Yle uutiset: Rajanylitysten määrä kolminkertaistui, kun rajoituksia purettiin Suomen ja Norjan rajalla

1 000 kilometriä traktorilla Osloon – norjalaisviljelijöiden traktorimarssi kokosi kymmeniä traktoreita Norjan pääkaupungin keskustaan

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video