Uutiset

Siitosori astui kahdeksan vuotta - sitten jälkeläisten kilpailuoikeus evättiin

Kuva: Juhani Länsiluoto
Armed Hall kuvassa vuonna 2007 Toni Saarisen ajamana.

Armed Hallin jälkeläisten ravikilpailuoikeus poistettiin Hippoksen hallituksen päätöksellä, joka tehtiin oikeastaan jo vuonna 2007.

16-vuotias Armed Hall on Amour Anguksen jälkeläinen eli käytännössä mm. Andover Hallin, Angus Hallin ja Conway Hallin pikkuveli. Virossa syntyneeksi rekisteröity Armed Hall on alkionsiirtovarsa ja syntymävuotenaan emänsä toinen jälkeläinen, minkä takia sille ei myönnetä kilpailuoikeutta UET-maissa. Hippoksen alkionsiirtosäännön mukaan vain vuoden ensimmäinen alkionsiirtomenetelmällä syntynyt varsa rekisteröidään kilpailuoikeudella.

Asia nousi esiin jo vuonna 2007, jolloin Hippoksen hallitus käsitteli asiaa ja poisti Armed Hallilta itseltään kilpailuoikeuden sekä linjasi, että myöskään sen jälkeläisille ei myönnetä kilpailuoikeutta. Virossa syntyneelle oriille on kuitenkin tuon päätöksen jälkeen ehtinyt syntyä 16 Suomeen rekisteröityä jälkeläistä vuosina 2010-2017. Ne on rekisteröity alkujaan ravikilpailuoikeuden kera, joskaan yksikään ei ole kilpaillut.

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli asian uudelleen kokouksessaan 20. huhtikuuta ja vahvisti vanhan päätöksen, että Armed Hallin jälkeläisillä ei ole ravikilpailuoikeutta.

"Asiaa on aikanaan käsitelty UET:ssa muussa yhteydessä ja Hippoksen hallitus on poistanut Armed Hallilta kilpailuoikeuden ja linjannut myös jälkeläisasian", Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää selvittää.

"Ori on ollut siinä vaiheessa Viron rekisterissä ja tuotu myöhemmin Suomeen. Päätöksestä on tiedotettu oriin edustajille, mutta ilmeisesti asiaa ei ole sen enempää viety eteenpäin. Hevosella on ollut myöhemmin Virossa ja Suomessa syntyneitä varsoja ja ne on rekisteröity kilpailuoikeudella. Rekisteröijät eivät ole ilmeisesti olleet tietoisia vanhasta päätöksestä. Kyseessä on kansainvälinen käytäntö eli missään UET-maassa ei myönnetä kilpailuoikeutta vuoden toiselle alkionsiirtovarsalle."

Armed Hall kilpaili vuosina 2005-2006 Suomessa Markku Niemisen valmennuksessa, voitti 22 startissaan kolmesti ja tienasi 17 040 euroa.

Armed Hallin kuudestatoista Suomeen rekisteröidystä jälkeläisestä neljä on kuollut. Viime vuonna oriille syntyi viisi jälkeläistä, jotka kaikki ovat oriin omistajan Tähtikuja Tmi:n kasvatteja. Armed Hall siirtyi nykyiselle omistajalleen kesällä 2015. Ravinetti ei tavoittanut Tähtikuja Tmi:n edustajaa.

Päivitetty 3.5.2018 klo 15.46: Täsmennetty, että Hippoksen hallituksen vanhassa päätöksessä linjattiin myös, että oriin jälkeläisille ei rekisteröidä kilpailuoikeutta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pikkaraisten poikkeusvuosi toi kotipihaan Amerikan ihmeen Satin Spiritin

Astutusmäärät yhä lievästi laskevia paitsi ratsuilla – pelättyä koronaromahdusta ei kuitenkaan nähty

Raviurheilu oppi koronasta uusia käytäntöjä – vastuullinen malli toimii, vaikka uusi aalto iskisi

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video