Ensimmäinen kerta toden sanoi – Ato montén Suomen mestariksi - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Ensimmäinen kerta toden sanoi – Ato montén Suomen mestariksi

Jari-Pekka Rättyä
Hanna-Kaisa Kärkkäinen ja Leif Hedman juhlivat montén Suomen mestaruutta. Voitto oli 7500 euron arvoinen.

Lahden kuninkuusravien profiililähdöt käynnistyivät suomenhevosten montén SM-finaalilla.

Selityksittä vahvimmaksi osoittautui Hanna-Kaisa Kärkkäisen Ato. Se lähti jo toisessa kaarteessa kolmannen radan kiertoon ja jumputti ulkoratoja pitkin voittoon.

Mistään raviratsastuskonkarista ei ole kyse. Ato juoksi ensimmäisen monté-lähtönsä vasta viime vuonna, ja SM-finaali oli sille uran ensimmäinen.

”Aloin ratsastaa ja hoitaa hevosta helmikuussa, ja oliko helmikuun loppua vai maaliskuuta kun se tuli mulle kotiin Juvalle”, hevoshierontaa ja huippukylmähoitoja sivutyönään tekevä Hanna-Kaisa Kärkkäinen taustoitti.

”Viimeistelystarteissa ruuna ei ollut niin huono kuin tuloksista voisi luulla. Toissa kerralla Vermossa kämmättiin lähtö, ja Ato ei ole kiertelijä. Viimeksi Mikkelissä kärrylähtöön tuli ennätys laukan kanssa.”

”Nyt lähdin ajamaan heti eteenpäin. Alussa haettiin ratoja ja se oli vähän seilaamista. Kun loppusuoralla ei kuulunut mitään, ajattelin, että ei kai tässä mitään hätää ole”, Kärkkäinen jatkoi.

Leif Hedman osti Aton pari vuotta sitten.

”Pitkän illan päätteeksi, ja aamulla mietittiin, mitä tuli tehtyä", Hedman kuvaili. "Päätös Hanna-Kaisalle viemisestä oli yhteinen, ja sitä ei ole tarvinnut katua."

Loppusuoralla Ato ei päästänyt muita samoihin kuviin kanssaan.Kuninkuusravien hevoslähdöt avasi Elitloppet-raveista tuttu Speed Race suomenhevosille. Kolmesta 600 metrin matkalla ajetusta karsinnasta voittajat pääsivät finaaliin, jossa voittoon runttasi johtaneen Turbo-Jytkyn rinnalta Waru rattaillaan Santtu Raitala. Nopsan Vauhti kiri puolittain rinnalle ja kakkoseksi.

Voittoaika 600 metrin matkalla oli 17,3. Ykköspalkinto oli 2000 euroa.

”Nyt on hieno ennätys, vaikkei tämän pidemmältä matkalta olekaan. Meinasi jo jänistää ilmoittamisessa kun ajattelin, että tulee avoimen sarjan hevosia vastaan, mutta onneksi Santtu kannusti”, omistaja-valmentaja Anne Kärkkäinen jutteli.

”Kilpailumuoto on tosi mielenkiintoinen, mutta lähtöradat ratkaisee aika paljon. Ulkoradoilta on vaikea päästä keulaan, mutta ihmeen hyvin jaksoi johtavan rinnaltakin tsempata”, Santtu Raitala kiitti.

MT Ravinettiä julkaiseva Maaseudun Tulevaisuus oli montén SM-finaalin sponsori.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Monten Suomen mestareiksi uudet nimet: Ato ja Hanna-Kaisa Kärkkäinen

Monté-väki ihmeissään – ajokiellossa saa ajaa SM:stä

Maija Fors kaipaa montéohjastajille lisää mahdollisuuksia

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video