Uutiset

Suomalaistreenarille tuntuva sakko – ”Vahinko sattui, sillä selvä”

Anu Leppänen
Mika Haapakankaan hevoset juoksivat viime vuonna ennätystienestit, 3,5 miljoonaa kruunua, ja sakkorangaistus oli sen mukaisesti kova.

Ruotsin raviurheilun keskusjärjestö Svensk Travsport langetti Uumajassa vaikuttavalle Mika Haapakankaalle 45 000 kruunun sakon varoaikarikkomuksesta.

Haapakankaan tallille tehtiin maaliskuussa vuosittainen tallitarkastus. Lääkintäpäiväkirjasta kävi ilmi, että Special Majoria oli lääkitty 4. elokuuta 2018 Ophos-nimisellä lääkkeellä, jonka varoaika on 60 vuorokautta. Ennen varoajan umpeutumista Special Majorilla oli kilpailtu syyskuussa kahtena päivänä.

Mika Haapakangas myönsi rikkeen eikä haluaisi mielellään selitellä sitä, mutta avaa pienen suostuttelun jälkeen Ravinetille tapauksen taustat.

”Viime vuoden tammikuussa tiedotettiin, että Osphosin varoaika pitenee syyskuusta lähtien 30:sta 60 vuorokauteen. Mutta sitten kun oltiin syyskuussa, en enää muistanut asiaa, ja näin pääsi käymään”, Mika Haapakangas pahoittelee.

”Mitään hyötyä ei tavoiteltu – eikä saatu: Special Major ei kumpanakaan päivänä pärjännyt. Jos olisi haluttu tehdä vilppiä, käyttöä olisi ollut helppo peitellä, mutta nyt se oli selkeästi kirjattu.”

”Edellisessä tarkastuksessa lääkekirjanpitoa moitittiin epätäydelliseksi, mutta nyt sitä kehuttiin yhdeksi Ruotsin parhaista. Mariannen (tallin hevosten lääkinnästä vastaava Mikan vaimo) kanssa juteltiin, että siitä taisi tulla liiankin hyvä”, Haapakangas murjaisee.

"Tehtiin sellainen kehitysehdotus, että eikö pitkiä varoaikoja voisi valvoa samaan tapaan kuin rokotuksia - niin, ettei ilmoittaminen starttiin olisi niiden aikana edes mahdollista. Sitä luvattiin harkita."

Ruotsin lisenssivalmentajat tarkassa syynissä

Rikkeen vakavuuteen nähden lähes 4500 euron suuruinen sakko kuulostaa todella kovalta, mutta Mika Haapakangas ymmärtää sen perusteet.

”Suomessa vastaavista rikkeistä annetaan kilpailukieltoa, jota on helppo kiertää. Ruotsissa annetaan sakkoja, jotka ovat varmasti tehokkaampia, mutta kun ne määräytyvät tallin menestyksen mukaan, niistä voi tulla näin suuria. Jos ei olisi pärjätty, oltaisiin selvitty vähällä.”

”Vahinko sattui, sillä selvä. Jätetään kesälomat pitämättä ja paiskitaan hommia, että saadaan sakot maksettua”, Haapakangas kuittaa.

Sinänsä hänellä ei ole mitään Ruotsin lisenssivalmentajien tiukkaa valvontaa vastaan, mutta täysin vailla koomisiakaan piirteitä se ei Mikasta ole.

”Jotain tarkkuudesta kertoo, että Veikon (Mikan poika) ajopuvun rintamainos mitattiin 10 neliösenttiä liian suureksi. Samalla puvulla hän on ajanut jo kolme vuotta, mutta nyt mainos pitää pienentää tai peittää”, hän mainitsee.

Linkki päätökseen tuomiosta ST:n verkkosivuilla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Välähdys on valmis - Liisan Tulilinnustakin mielenkiintoiset kommentit

Hagmyrenin T75 on todellinen pottipeli

Italia ja Suomi hyvin esillä Ruotsin T75:ssä

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video