Uutiset

Nurmoksen askelmerkit kohdallaan myös Suomen Kriteriumiin

Kuvat: Anu Leppänen
Onko tässä Timo Nurmoksen ja kasvattaja West Breedinginkin uusi klassinen ikäluokkavoittaja? Gloria Web on yksi Nurmoksen tallin kolmikosta Kriteriumin finaalissa Teivossa lauantaina.

Jo kuudetta kertaa urallaan valmentajana Ruotsin Kriteriumin viime pyhänä voittanut Timo Nurmos tuo myös Suomen vastaavaan kisaan iskukykyisen kolmen hevosen joukkueen. Valmentaja kertoo, ettei voitto Teivossakaan ole poissuljettu. Hevoset tulevat hänen mukaansa loistovireessä.

Suomessa Nurmos on tullut tunnetuksi enemmän Derbyn miehenä, kuin Kriteriumin. Ennen Ruotsiin siirtymistään Torniosta lähtöisin oleva valmentaja oli voittanut Derbyn kahdesti pienellä tallillaan. Kaikkiaan hänellä on derbyvoittoja Suomesta neljä - Ruotsista kolme. Suomen Kriteriumin Solvallan valmentaja on voittanut "vasta" kahdesti, mutta lauantaina haetaan siis tuohon lukuun parannusta.

Tänä vuonnahan ykköspalkinto on historian isoin, 112500 euroa, eli jo viime viikonlopulta Solvallasta jättipotin kalastanut talli hakee kunnon lisäkohennusta lukemiinsa Teivostakin. Villiam toi neljän miljoonan kruunun ykköspalkinnon Nurmokselle omistajana ja noin miljoonan lisää kasvattajana. Toki noista rahoista maksetaan muun muassa ajajapalkkio. Teivon hevosista Gloria Web on myös Stall Timo Nurmoksen omistama. Kasvattaja on West Breeding, jonka kasvatustyö toi jo viime vuonna Derbyn voiton Elian Webin myötä. Ewa Cates on lisäksi myös Nurmoksen omistama ja osittain kasvattamakin - Builder's Caviar "vain" valmennuksessa hänellä.

Tällaiset lähes vertaansa vailla olevat tilastot pitävät sisällään sen, että varsoilla on osattu tähdätä huippuvire juuri kauden päätapahtumiin. Tältä vaikuttaa Nurmoksen Teivon lauantain kolmikonkin, Gloria WebBuilder's Caviar ja Ewa Cates, osalta. Tamma Gloria Web teki karsinnoissa kilpailtavan matkan 2600 metrin ikäluokan tammojen ME:n 14,2, ja ruuna Builder's Caviar sivusi Express Duon SE-lukemia 13,9. Ja kolmas tallin edustaja Ewa Cateskin voitti karsintansa varmasti.

"Kaikki on ainakin mennyt niin kuin on toivottukin", Nurmos kertoo.

"Hevoset ovat tähdänneet tänne jo jonkin aikaa, ja hevoset tuntuvat menevän koko ajan eteenpäin suunnitellusti. Tarkoitus ainakin oli, että ne parantavat vielä karsinnoista, ja nyt myös tuntuu siltä. Kaikki kolme ovat hyviä, mutta ehkä Gloria ja Builder's Caviar ovat ne, joilla taistellaan tosissaan voitosta. Ewa Cates on todella yritteliäs ja lupaava sekin, mutta kaksi ensinmainittua ovat ainakin toistaiseksi kapasiteetissa edellä."

Anu Leppänen
Ruotsin kriteriumkuningas Timo Nurmos oli kova nimi taustalla näkyvällä areenalla lauantaina (arkistokuva Teivosta). Sahara Jaeburnin kriteriumvoittoa hän todisti tosin etänä kotoaan naapurimaasta.Nurmoksen hevosista kiinnostaa tietysti, millä varustuksella ne menevät ja millaista kiihdytystä niillä kaavaillaan.

"Ne jatkavat aikalailla samoilla varusteilla. Eli Gloria menee näillä näkymin kengillä, muut kengittä. Builder's Caviarilla oli viimeksi umpihuput, nyt vedettävät. Glorialla taas on ollut vedettävät, mutta niitä ei ole koskaan aukaistu. En ole koskaan puuttunut kuskien tekemisiin, he yrittävät varmasti aina menestyä ilman minun puuttumista asiaankin. Kaikki kolme hevostamme osaavat lähteä tarvittaessa lujaa, varsinkin Gloria ja Builder's Caviar. Niillä varmaankin koitetaan avatakin nyt reippaasti, mutta eihän 2600 metrin kisaa vielä alussa ratkaista. Hyvillä mielin tullaan joka tapauksessa. Tallin hevoset ovat olleet oikein mainioita viime aikoina, ja näidenkin kolmen hyviin suorituksiin uskotaan vankasti."

Anu Leppänen
Builder's Caviar, tässä Kriteriumin karsinnassa Jorma Konton ajamana, on Keijo Väisänen ja Tapio Karjalainen omistavat sen, ja Väisänen on myös ruunan toinen kasvattaja, toinen on Juha Myllykangas. Erik Adielsson ohjastaa hevosta finaalissa.Anu Leppänen
Ewa Cates kiri karsinnassa edelle Cameron Ewosta. Ewa on Stall Timo Nurmos Ab:n hevonen, ja Nurmos on ollut mukana myös kasvattamassa tammaa.MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lähdön viivästyminen haittasi Nurmoksen kolmikkoa

Nurmoksen kuskit Kriteriumiin: yhtä uupuu

Nurmoksen varsat "entisessä iskussa"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video