Uutiset

Mentha toi joulun Vermoon

Janne Korpi ei saanut Arctic Lordillaan otetta keulan Menthasta Uudenmaan Upeimmassa loppuvuodesta 2016. Nyt nuorella miehellä on aikaa taas ajaa enemmän kilpaakin, jos mieli tekee? Kuva: Ville Toivonen

Uudenmaan Upeimman vieneen Menthan täysosumassa oli todellista kotivoiton tuntua.

Menthan taustavoimat, nurmijärveläinen Karosvuon perhe on Vermon todellista kantakaartia. Veljekset Timo ja Veijo Karosvuo sekä Timon puoliso Anne Karosvuo ovat ikiaikaisia vermolaisia, ja sen myös huomasi Uudenmaan Upeimman loppusuoralla.

Mentha nakkasi Uudenmaan Upeimmassa suoraan voltista keulaan ja sai vetää avauskierroksen rauhassa, mutta kirilenkillä nähtiin kilvanajoa parhaimmillaan. Janne Korpi kierrätti Arctic Lordinsa vaatimaan keulahevoselta vauhtia, ja viimeisen kierroksen aikana otettiin tosissaan hevosesta mittaa.

Maalisuoraa kaksikko tuli selvästi muiden edellä rinta rinnan, ja kun vähän ennen maalia näki, että Menthan ote pitää, Vermon katsomorinteessä juhlittiin joukolla. Karosvuon sukua oli jännittämässä enemmänkin, ja Vermon kanta-asiakkaat osasivat iloita ikiaikaisten tuttaviensa rinnalla heidän hevosensa menestyksen hetkellä. Tunnelma olikin korkeammalla kuin keskiviikkokisoissa pitkään aikaan.

Loppusuoran taistoa varikon puolella seurasi valmentaja Timo Karosvuo.

”Yritin nähdä miten käy, kun selostaja sanoi että kaveri lähestyy ja samalla että tämä vastaa”, Timppa kertasi. ”Puristin aitaa rystyset valkoisena ja ajattelin, että kohta loppuu pumpusta lyönnit.”

Menthan vakio-ohjastaja Kari Venäläinen kertoi tilanteen tuntuneen rattaille hallitulta.

”Mielestäni voitettiin aika selvästikin, mutta toisaalta Jannella oli paljon isompi hevonen”, Kalle huomautti.

Kymppitonnin ykköspalkinto on Karosvuon sakin hevosuran selkeä huippuhetki. Sen kasvattajiksi on merkitty Annen ja Timon lapset Sanni ja Tommi, ja sen omistava Runway Stable tarkoittaa Timon ja Annen lisäksi Veijo Karosvuota. Kiitorataa tarkoittava runway on valikoitunut tallin nimeksi, koska molemmat veljekset ovat tehneet pitkän työuran lentokenttäpalveluiden parissa.

”Minusta tämä voitto tuntuu ansaitulta”, Veijo Karosvuo totesi taiston tauottua. "Menthaa on rakennettu ajatuksella, ja jo kesällä tuntui, että tämä voisi olla meille kauden ykköskisa. Sarja sopi tälle, kun se on hyvä lähtemään voltista, ja jo etukäteen oltiin aika toiveikkaina. Tuntuihan se ihan mahtavalta, kun ihmiset ryntäsivät onnittelemaan maaliintulon jälkeen."

Molemmat Karosvuon veljekset ovat ajaneet melko runsaasti kilpaakin, mutta viime vuosina perheellä on ollut vähän kilpahevosia.

"Koko ajan on kuitenkin ollut jonkinlaisia hevosia", Anne Karosvuo kertoi. "Timppa oli välillä monta vuotta kiireisenä valmentaessaan salibandyjunnuja, mutta nyt on taas ollut enemmän aikaa tähänkin."

Karosvuot pitävät hevosia myös kotonaan Lepsämässä, mutta koska kotona ajopaikat ovat käyneet huonoiksi, Mentha on nykyisin Kari Savolaisen tallissa. Timo Karosvuo antoi kiitosta myös vuokraisännälleen.

"Kari potki minua keväällä hanuriin, että ilmoitan Menthan nuoret radalle -lähtöihin. Niissä se meni yllättävän hyvin ja alkoi mennä koko ajan eteenpäin", Karosvuo kertasi. "Parista ekasta startista tuli Riksusta kakkoset, mutta ennakkoluulottomasti lähdettiin Tammakriteriumiin mukaan, ja se oli ehdottomasti oikea ratkaisu. Hevonen meni niistä kovista starteista tosi paljon eteenpäin ja osoitti kuuluvansa sille tasolle."

Tammakriteriumissa Mentha oli jäi pahaan pussiin ja ehti vain seitsemänneksi. Kymenlaakso-Ajossa se oli neljäs ja Kasvattajakruunussa kolmas.

"Kalle on ajanut koko ajan tosi hienosti. Hevosta on rakennettu pitkällä tähtäimellä, eikä niin että sen päivän startti olisi uran viimeinen", Timo Karosvuo muistutti.

Kari Venäläinen jakoi kiitoksia takaisin valmennusportaalle.

"Tällä on ollut helppo ajaa, kun on tiennyt että Timppa ihan oikeasti haluaa rakentaa tätä, eikä vain sano niin. Koko ajan on tiennyt, että ei varikolla aleta kiroilemaan, vaikka jäätäisiin pussiinkin", Kalle kiitteli.

Tällä kaudella liki 30 000 euroa ansainnut Mentha on osoittanut olevansa ikäluokan kovia tammoja. Mitä ensi kaudella, voittajahaastattelussa kysyttiin.

"Jos se pysyy tällä tasolla, ollaan tosi iloisia. Tämä hevonen on jo antanut meille niin paljon", Timo Karosvuo kiteytti.

 

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päivän ravit: Landen Paukku isännöi kotiradallaan – On Track Piratenin jäähyväiskiertue jatkuu Rättvikissä

Veli-Erkki Paavolalle kovasukuinen kylmäverivarsa Traveran huutokaupasta

Ylen MOT tutkii eläinsuojelun ongelmatapauksia raveissa: eläinlääkärien uhkailu, piiskankäyttö ja suuvauriot suurennuslasin alla

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video