Uutiset

Mikä näytös: Face Time Bourbon!

Miten upeaa raviurheilua Vermossa lauantaina nähtiin, ja millainen huipennus iltaan saatiin! Ylistetty Face Time Bourbon tuli, näki ja voitti.

Veni, vidi, vici. UET Grand Prixin 200000 euron ykköspalkinnon ryöstänyt ori on ranskalainen, mutta osaomistajat Scuderia Bivans Srl:n omistajat tulevat Napolista. Ja mikä hevonen normandialaisen Sebastien Guaraton tallista Vermoon tuli ja nähtiinkään Suomen syksyisessä illassa. Muut ajoivat kilpaa aikansa, ja sen jälkeen viimeisellä takasuoralla esiin tuli nopeudeltaan täysin ylivoimainen yksilö. Ruotsalaisen Björn Goopin ajokki ratkaisi pelin muutamassa askeleessa edukseen.

Loppukaarteessa vielä yksi hevonen, ruotsalaisen AM Bloodstockin kasvattama ranskalaisori sekin, Frisbee d'Am, pystyi seuraamaan, muut putosivat kuin eno veneestä. Loppusuoralla Goop löysäsi taas hieman ohjia: game over! Tulos 10,7 on kovin Suomessa koskaan noteerattu täyden matkan tulos ja sivuaa Face Time Bourbonin ennätystä, joka syntyi reilu pari viikkoa sitten Pariisissa UET:n karsinnassa. Kilometriaika oli myös UET GP:n finaalin kilpailuennätys. Suomalaiset putosivat alun uhittelun jälkeen jäännössijoille. Kaikille kärjen tahdissa alussa olleille hevosille, lukuunottamatta voittajaa, meininki oli nyt aivan liian kovaa.

"Ja mikä helppous", Goop ihasteli.

"Korvat kiinni, laput vetämättä. Varaa jäi paljon. En tiedä, onko tämä paras hevonen, jota olen ajanut, olen saanut ajaa montaa hyvää, mutta lähellä se on. Face Time Bourbonilla on käsittämätön kiihtyvyys, kuin formulalla. Readly Expressillä oli puolestaan hirmuinen kovuus kilpailutilanteessa. Molemmat ovat Ready Cashin poikia, ja yhteistä on asenne, se on täydellinen. Ajoin tänään kolmea huippuhevosta, mutta tietenkin tätä esitystä on vaikea ylittää."

Monet kysyivät Goopilta ja muilta taustavoimiltakin, kuka ajaa jatkossa?

"En yksinkertaisesti osaa vastata, aika näyttää."

Muun muassa Bold Eaglen (Ready Cash) valmentajana kuuluisuutta niittäneellä Guaratolla oli samanlaisia vastauksia toistaiseksi 19 kertaa kilpailleesta ja 16 kertaa voittaneesta oriista, jonka vottosumma nousi 933550 euroon.

"Tämä ori on tädellisempi paketti, kuin Bold Eagle ja paras valmennettavani ainakin tässä vaiheessa", Guarato arvioi.

"En keksi yhtään kohtaa, missä se voisi olla parempi, rakenne, asenne, tekniikka, kapasiteetti ja luonne, kaikki ovat täysiä kymppejä. Se kilpailee ehkä loppuvuoden aikana kerran, mahdollisesti Criterium Continentalissa. Sitten vuorossa on Prix d'Amerique, johon se on jo voittosummallaan varmistanut paikkansa, joten tuo välistartti toimii tavalla tai toisella vain valmistavana starttina. Kaikki kokemukseni Suomesta ovat loistavia, ja tulen varmasti uudelleen, mutta Finlandia-ajoa tai Elitloppetia ei ensi keväälle nyt tule. Ori tekee siitoshommia, ja tulee noihin kisoihin ehkä myöhemmin, jos säilyy terveenä ja kehittyy, jonka suhteen olen optimisti juuri nyt. Mikään ei viittaa muuhun."

Osaomistaja ja kasvattaja, saksalaislähtöinen normandialainen, Rainer Engelke ei liioin peitellyt tyytyväisyyttään.

"Tämä ori on täydellinen, keskittymistä ja jokaista yksityiskohtaa myöden, luonnonoikku kertakaikkiaan", Engelke huokaili.

"Se on täysin rento. Se on myös siitosoriina verraton, ainakin jos se periyttää itseään. Se toimii kaikissa tilanteissa myös siitosoriina kympin arvoisesti - myös pakastespermalla, ja tulevaisuus on äärimmäisen kiinnostava silläkin rintamalla. Aamulla olisin vastannut seuraavasta kuskista: Franck Nivárd. Nyt en yksinkertaisesti enää tiedä. Goop ajoi viimeksi huonosti, mutta nyt todella upeasti. Hän on huippumies, tietenkin, ja nyt emme enää tiedä."

Riku Niittynen
Rainer Engelke (vasemmalla) seuraamassa kasvattinsa Face Time Bourbonin palautumista Vermon UET GP:stä syksyllä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päivän ravit: Killeri, Örebro ja Vincennes

Whole Lotta Love vei Vincennesin "suomalaislähdön"

Viikon vieras: "Hevoset ovat antaneet minulle tunteita, jollaisia en tiennyt olevan olemassakaan"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video