Uutiset

Jokivarren Kunkulla palautumisongelmia - Ojanperän muu joukkue paikkasi

Kuva: Anu Leppänen
Evartti teki pikamatkalla pitkän ulkoratakirin, mutta ratkaisi silti hallitusti maalisuoralla.

OULU. Jokivarren Kunkun esitys herätti pieniä kysymysmerkkejä, mutta Herra Heinämies ja Evartti toivat ilon hetkiä Antti Ojanperän talliin.

Ennen T76-kohteita ajetussa suomenhevosten kisassa Tähen Toivomus vyöryi johtaneen Jokivarren Kunkun rinnalta selityksittä kärkeen, ja Kunkun oli tyytyminen nelossijaan. Taipuminen keulasta oli taustajoukoille pettymys ja startin jälkeen vuoden 2015 ravikuningas ei palautunut toivotusti, vaan puhalsi normaalia pidempään.

"Kunkku ei palautunut ihan kunnolla ja kyllä se pitää tähystää nyt maanantaina", Antti Ojanperä harmitteli. "Vähän meni nyt Elitkampen-fiilikset. Ajattelin, että sen pitää voittaa tänään, jotta sinne voi hyvillä mielin lähteä."

Tallin muu joukkue teki sen sijaan vakuuttavaa jälkeä. Siirin Älli punnersi avoimessa lähdössä kakkoseksi, Herra Heinämies aloitti viisivuotiskautensa suoraan voitolla Huippudivisioonassa ja divaria ylemmässä lähdössä Evartti kiri Jorma Kontion kannustamana voittoon. Lisäksi Ypäjä Hereiam oli lämminveristen päälähdössä Number Onessa kolmas uudella ennätysajallaan 11,7.

Herra Heinämies ehti viime kaudella nelivuotiaana selvittää tiensä Kriteriumin finaaliin, missä kiri hienosti kakkoseksi. Talvitauko oli mennyt hyvin, mutta Heinämies joutui aloittamaan kautensa selvästi rutinoituneimpien joukossa.

"Kriterium-kakkonen ei kuitenkaan ole tavallinen hevonen", Ojanperä huomautti. "Vixukselle ei loppujen lopuksi hävitty edes paljoa silloin. Sen tietää, että iso hevonen menee koko ajan eteenpäin ja se oli riskistynyt talven aikana paljon."

Viisivuotiaille suomenhevoshuipuille ei ole ruuhkaksi asti lähtöjä tarjolla, joskin uusi Varsakunkku-kilpailu tuo helpotusta asiaan. Sen karsintalähdöt ajetaan ensi viikon lauantaina Kuopiossa.

"Sinne varmaan mennään, vaikka tässä tuli nyt tietysti aika kova startti alle. En usko, että se on kuitenkaan ongelma", Ojanperä mietti.

Kriterium-kakkonen Herra Heinämies aloitti 5-vuotiskautensa voitolla ja hienolla tuloksella 24,4/2100a.Myös Evartin onnistuminen lämmitti taustajoukkojen ja erityisesti Jutta Ihalaisen mieltä. Sen edellinen voitto oli viime lokakuulta ja myös tällä kertaa ohjastanut Jorma Kontio korosti, että Evartti tuntuu vielä jättävän yhden pykälän varastoon.

"Sellainen olo meilläkin on, että Evartti ei mene ihan tosissaan", Jutta Ihalainen mietti.

"En tiedä, onko se joku varustejuttu vai mikä pitäisi keksiä. Hevosen meno on sellaista puolihuolimatonta vielä. Kotona kun ajetaan Kunkun kanssa, Antti saattaa välillä huikata että ota nyt kiinni kun Evartti puskee menemään. Siinä vaiheessa ei ole edes pyynti päällä. Evartti on tosi nopea hevonen. Sehän lopetti jo nelivuotiaana jossakin startissa 1.19-vauhteja."

Oulussa Evartti sai kiertää neljännestä ulkoa pitkän kirin kolmatta rataa pitkin, mutta ratkaisi silti 21,5-lopetuksessa isännän elkein ja voittoaika 22,4/1600a jäi vain kaksi kymmenystä Oulun rataennätyksestä.

"Evartti ei ole kuitenkaan vielä ihan niin huippu kuin oli viisivuotissyksynä, jolloin se kamppaili Polaraa vastaan ja tuli 18,6 viimeiset 700 metriä. Vielä Evartti ei ole ihan samalla mallilla, mutta ihan hyvä näinkin. Evartilla on lisäksi astutushommia ja nätin näköisiä varsoja on tullut. Evartti hyppää hyvin ja sikäli se ei sotke kilpailemista mitenkään", Antti lisäsi.

Jutta Ihalainen oli yhtä hymyä Evartin palattua voittokantaan. Kuva: Anu Leppänen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kontion perheen oma kasvatti La Verite yksi Solvallan finaaliviikonlopun kiinnostavista

Vitterin tulevat kuukaudet vierähtävät toipilaana - ”Turhauttaa ja kenkuttaa omistajien ja hoitajien puolestakin”

Kansainvälistä menestystä kerännyt suomenhevonen Josveis vaihtaa raviurheilusta ratsastukseen

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video