Uutiset

Epävarmat tammat näyttivät kykynsä

Kuva: Anu Leppänen
Niemen Cecilia ohitti Topmarin kovien tammojen kamppailussa, vaikka painoikin lopussa rajusti sisäänpäin.

KOUVOLA. Niemen Cecilia ja Marmardu tunnetaan epävarmoina, mutta sarjoihinsa oikein pystyvinä tammoina. Kouvolassa molemmilla oli onnistumisen vuoro.

"Ei sen laukkaherkkyyden syytä ole mistään keksitty. Jos se luulee näkevänsä karkkipaperin tai tupakan natsan jossain, niin se pitää kyllä kiertää", valmentaja Jukka Mononen kertoi Niemen Cecilian ominaisuuksista. "Nyt se on mennyt kaksi starttia ravia, mutta sitähän ei taas tiedä, mitä ensi kerralla tapahtuu."

Nyt Risto Tupamäen ajokki joka tapauksessa polki ravia ja runttasi vahvalla kirillään ykköseksi ohi toisen kovan tamman Topmarin.

Niemen Cecilian omistaja ja kasvattaja on vihtiläinen Niemenkylän kartano, jolla on erittäin pitkät perinteet suomenhevosjalostuksessa. Kartanon aiemmista isännistä Arne ja Patrik Grahn olivat intomielisiä hevosihmisiä. Jukka Monosella ja Grahnin perheellä on ollut yhteistyötä jo useamman vuoden ajan.

"He kysyivät hevosta treeniin Tupamäkeen, mutta kun sinne ei mahtunut, Risto oli käskenyt kysyä minulta", Jukka Mononen muistelee yhteistyön alkua. "Nykyiset omistajat pitävät hevosia vähän Patrikin muiston hengessä, kun hän oli niin armoton hevosmies. Näitä samoja sukujahan siellä on ollut jo 140 vuotta."

"Ensin meille tuli Niemen Apaasia, joka meni 1.28 ja on tämän sisko. Tämä tuli meille opetettuna ja jonkin verran ajettuna."

Niemen Cecilian uraa on hidastanut jalkavamma, jonka takia se oli koko viime vuoden sivussa radoilta.

"Se sai startissa lievän hankosidevamman ja sitten tuli vielä takapakkia, kun ajettiin huonolla radalla kilpaa. Tyttäreni Anna on tehnyt jalan kanssa hirveän työn, ja nyt se onkin pysynyt kondiksessa. Hän tekee tämän kanssa muutenkin tosi paljon töitä."

Niemen Ceciliasta on jatkossa hyvät odotukset, jos tamman terveys vaan kestää kasassa.

"Kyllä tämä on ihan ykköstason tamma. Vauhtivarat ovat älyttömät, ja jaksoahan on tosi paljon. Kuningatarkisasta on vielä aikaista puhua, mennään starttien ja terveyden mukaan."

Jukka Mononen on edelleen Niemen Cecilian valmentaja, mutta kotitilalla hän on nykyisin vanha isäntä, kun Anna Mononen on tilan yrittäjänä. Monosen hevostila tunnetaan myös pitkään kestäneestä oriasematoiminnasta.

"Ajohevosia on seitsemän, kahdestaan ajellaan. Sen lisäksi varsapihatossa on seitsemän varsaa. Siitoshomma on mennyt niin pieneksi, että on vain yksi siitostamma. Yli 30 vuotta oli ori talossa, ja viime kesä oli ensimmäinen, ettei sellaista ollut. Nyt siemennellään vain siirtospermalla."

Marmardu on Niemen Cecilian tavoin äärimmäisen epävarma, mutta samalla oikein pystyvä. Nyt Kinnusen perheen tamma malttoi ravata ja jyräsi pitkällä kirillä ykköseksi ennen hyvää vetoapua kolmannella puolikkaalla tarjonnutta Issakan Poutaa.

Voitto oli Marmardulle toinen peräkkäinen.

"Olen pitänyt tätä hyvänä hevosena, mutta olen ollut tähän pettynyt, kun se on laukkaillut niin paljon", Heikki Kinnunen kuvaili suojattiaan. "Minusta se on vaan yli-innokas, se vaan puskemalla puskee itsensä yli ja laukalle. Emä oli vähän samanlainen, mutta tämä on vielä astetta kovempi puskemaan."

Varkautelainen Kinnunen tunnetaan menestyneenä raviurheilijana ja mm. entisenä Suomen Hippoksen hallituksen jäsenenä. Kinnusen poika Antti on niittänyt viime vuosina menestystä Juntti-Jussin kanssa.

"Minulla on kotona nyt kahdeksan hevosta. Viime vuosina on ollut vähän hiljaista parempien hevosten suhteen, tämän emä Marinelli ja samoihin aikoihin kilpaillut Josefine ovat edellisiä enemmän pärjänneitä", Heikki Kinnunen kertasi.

Marmardusta on Kinnusen mukaan ollut koko ajan hyvät odotukset.

"Se on meille syntynyt ja koko ajan kotona asunut, ja jo kolmevuotiaana pidin sitä oikeasti hyvänä hevosena. Sen kanssa ei vaan ole toistaiseksi onnistuttu, mutta nythän tässä on taas valoa. Katsotaan, onko tämä vain hetken hurmaa."

Marmardu toi voittajaesittelyyn Venla Kinnusen sekä ohjastaja Jani Ruotsalaisen. Kuva: Anu Leppänen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Antti Tupamäki on odottavainen mutta luottavainen – "Tietysti on perhosia vatsassa”

Laukkaprosentti 84 – Vermon sankari Suloviiman saloja ratkotaan Ameriikantiellä

Kuningas Costello "voi tulla ulos yllättävänkin pian" - tallikaveriksi kuninkaallinen varsa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video