Uutiset

Vekkuli ruuna kylmäveristen Suur-Hollolan voittoon - Pyörylän Paroni hyötyi hyvästä matkavauhdista

27:ttä kertaa ajetun kylmäveristen Suur-Hollolan voitosta käytiin kunnon matsi. Pyörylän Paroni peittosi maalipaalulla Vixuksen.

"Tää on vähän vekkuli ruuna. On päivästä kiinni, syttyykö se. Tänään se oli aivan loistava", innostui Mika Forss kehumaan uransa kovimman voiton uurastanutta Pyörylän Paronia.

Lisäkertoimia teki voltti. "Voltista lähteminen on sille aina tuskien taival. Siitä vain koettaa päästä, ettei se mene muiden päälle eikä lähtölinja ylity liian aikaisin."

Tasaisen raastava matkavauhti, josta paalulta lähtenyt Janne Soronen Vixuksella piti huolta, sopi Forssin mukaan oikein hyvin Paronille. "Tehtiin takahevosten tehtävä vaikeaksi. Nyt jos jossain paikassa, ruuna oli taistelija."

Suur-Hollolan voitto maittoi Forssille. "Ei tätä kisaa pääse joka päivä ajamaan. Ja kun lopputulos on tällainen, niin onhan se hienoa."Valmentaja Leo Mönttiselle Paroni on hänen elämänsä hevonen. Suur-Hollolan 37 500 euron voittosumma nosti sen ansiot suurimmiksi, mitä lahtelaisvalmentajan valmennettavat ovat juosseet.

Hän myöntää, että Nordic Kingin 9. sija pisti miettimään, "Siellä oli hyvä sijoitus tarjolla. Mietin, missä vika, kun hevonen oli ja on kuitenkin ollut hyvä käteen."

"Ehkä siltä vaan pikkaisen huumori hävisi, kun siellä mentiin 08-tahtia alun viisisataa."

Härmän jälkeen hän valmistelikin sen kevyemmin.

"Meidän päivä oli, että lähtö onnistui älyttömän hyvin. See lähtee suhteessa kovemmin voltista kuin auton takaa. Jännäsinkin eniten, että jos olisi tullut lähdön uusinta. Siltä tuhlautuu siihen voimaa."

Voi olla, että vasta Suurmestaruuteen mennään, hän arveli jatkoa.

Haluaa vielä kokeilla mailia, vaikkei se onnistunutkaan Härmässä.

"Villiarilaiset ovat nopeita, kyvykkäitä hevosia, mutta eivät ihan työmiehiä, Mönttinen perustelee maltillista kilpailutusta.

Paroni on nyt hyvä kakkonen Pihjalan Aaronin jälkeen isänsä jälkeläisistä, hän arvioi.

"Tämä on vielä pitkäikäinen kilpahevonen."Vekkuli ja varsamaisen utelias, Leo Mönttinen kuvaa Pyörylän Paronia.Mönttinen on myös ruunan omistaja yhdessä Eeva Johanssonin kanssa.

"Ei vielä edes ihan pysty ymmärtämään voittoa. Aina omaansa pitää uskoa ja nytkin arvelimme Paronia kärkijoukkoon, mutta voitto oli silti valtava juttu", Eeva Johansson kuvaa.

"Se on lapsenmielinen ja hauska", Eeva nauraa.

Sisarensa Nette Johansson lisää, että juoksun kulku oli Paronille kuin oppikirjasta.

Sisarukset pitävät hoitotallia, Metsäniityn tallia, Tuusulassa. Heidän äitinsä Kristiina Kivistö on Paronin hoitaja. Hänen kotonaan on jo ollut ravureita ja muutamia kasvatteja on perheessä ollut.

"Paroni on silti paras."

Paronia ei varsinaisesti valmenneta ratsastamalla, vaikka se homman perusteet osaakin. "Mutta eläkkeelle se saa kyllä tulla meille ratsastuskäyttöön", siskokset arvioivat.

Paroni pärjäisi Mönttisen mukaan vaikka vossikkahevosena. Se on alati varsamaisen uteliaasta luonteestaan huolimatta kotona rauhallinen. Asuinpaikka sijaitsee teollisuusalueen tuntumassa, joten se on tottunut kaikenlaisiin koneisiin.Koko matkan johtanut Vixus Janne Sorosen ohjastuksessa tarjosi siis loppuun asti tiukan vastuksen Pyörylän Paronille. Kolmanneksi kiri Henri Bollströmin ohjastama Tähen Toivomus.

Hallitseva ravikuningas Costello ei ottanut vauhtia missään vaiheessa. Sen sijoitukseksi jäi 11:s.

Uutista on täydennetty Mönttisen lisäkommenteilla tiedotustilaisuudesta kello 18:46. Eeva Johanssonin äidin sukunimi on Kivistö, ei Kivi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kavioliigan lauantain suosikilla Välähdyksellä tarkoitus astuttaa 2020:kin

Forss-Kivimaan muutto Sisulle selvä - jos laivat seilaavat

Superlauantai vai perselauantai - ota kantaa gallupissa!

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video