Uutiset

Suur-Hollolasta kahden pedon taisto - kovapäisin oli Hachiko De Veluwe

Jari-Pekka Rättyä
Ingmanin perheelle Hachiko De Veluwen voitto oli kolmas Suur-Hollolan seppelöinti. Aiemmat kaksi otti Inspiration Ride vuosina 2002 ja 2004.

Peto-sana sopi kuvaamaan Hachiko De Veluwen ja Ranch Kellyn loppusuoran taistoa. Se sopii myös, koska Hachikon hoitajan Rebecca Sjöbergin toivekappale kunniakierrokselle oli Antti Tuiskun "Peto on irti".

Jorma Kontio antoi Suur-Hollolan 11:nnen voittonsa jälken reilun kiitoksen Ranch Kellylle, sen ohjastajalle Hannu Torviselle ja valmentaja Anne Luttiselle.

"Ranch Kelly antoi täyden vastuksen. 07,0 mentiin viimeinen 500 ja vauhti vielä kiihtyi loppua kohden", hän totesi.

"Lopussa kyllä tultiin äärivauhtia. Tämän hyvä kilpailupää ratkaisi, kun kaksi kovaa kilpailijaa otti lopussa mittaa", hän sanoi viitaten Hachikoon.

5-vuotiaan ruunan luokasta kertoo se, että voitto oli sille vasta startti numero 11. Niistä kaikki paitsi yksi ovat päättyneet ykköseen.

Suur-Hollolan historiassa Hachiko on siten hevonen, joka on kilpailumäärässä ohuimmalla kokemuksella yltänyt voittoon."Derbyn jälkeen tämä on ollut koko ajan tähtäimenä", valmentaja Timo Nurmos kertoi ja lupasi tulla uudelleenkin.

Nurmokselle on tyypillistä rakentaa hevosta hiljaa ja tarkasti kilpailuttaen. Hän kiitteli useampaan kertaan omistavaa Ingmanin perhettä siitä, että Hachikon kanssa on ollut työrauha ja luottamus toimia.

"Hyvä hevonen ja hyvä omistaja, että saa tehdä töitä hevoselle sopivalla tavalla."

"Ei tämä systeemi kaikilla hevosilla onnistu. Mutta tämä on luokkansa näyttänyt. Hevosella pitää olla päätä niin, että sillä on halua juosta."

Harvoin vahvoja ilmauksia käyttävä Jorma Kontio kuvasi Hachikoa uskomattoman hyväksi ja uskoo sen parantavan edelleen.

"Sillä on hyvä meno, raviliikkeet, jakso ja hyvä kilpailupää", hän listasi.

Ruuna kykenee Jompen mukaan 10:llä alkavaan aikaan 2100 metrillä.

Myös Nurmos uskoi, että sekunti lähtee ajasta pois, jos kengät riisutaan. Ruuna on juossut tähän asti kaikki lähtönsä "raudat alla" joka jalassa.

Timo Nurmos kaavailee Hachikolle lisää 5-vuotiskisoja, joita on alkanut löytyä myös Ruotsista. Lisäksi mielessä siintää Ranska.Hachiko De Veluwen omistajaperheen edustaja Anders Ingmanille Hachiko alkaa olla "ihan Brad De Veluwen luokkaa, vaikka niiden urakehitys on ollut ihan erilainen". 

"Pidän nuorten hevosten kilpailemista hienoimpana, mitä raviurheilussa on. Ne voivat tehdä huimia parannuksia", hän kuvaili.

Ingman totesi vähän leikillään, että Nurmoksen säästeliäs kilpailutus sopii perheelle paremmin kuin hyvin, kun kilpailut ovat aina niin jännittäviä myös omistajille.

"On hyvä, kun saa vetää henkeä yhdeksän kuukautta. Sitten voi koettaa rakentaa omaa kuntoa, että kestää tällaisten katsomisen", säännölliseksi liikkujaksi tunnustautuva Ingman nauroi.

Hän kertoi Timokon olleen reilu kuusi vuotta sitten selkeä valinta, kun hyvin juosseelle Amazing Ride -tammalle mietittiin sulhasta.

"Timoko on hirmu kova hevonen. Se teki rankkoja juoksuja 3-4 -vuotiaana Ranskassa ja jaksoi vielä vanhanakin kilpailla. Sellainen hirmu kova kilpailupää on tärkeä ominaisuus näillä hevosilla, että ne haluavat voittaa."

"Niin ja Timo on hyvä nimi", pisti väliin nauraen Nurmos.Petojen taistoon liittyi lopussa Cameron Evon hurja laukka maaliin, vaikka Olli Koivunen koetti kaikkensa saadakseen sen alas.

Alussakin mentiin kovaa, 09,0 500:lle ja Kontion mukaan siitä ensimmäiset 300 sitäkin vauhdikkaammin. Kiihdytykseen laukkasi Hachikon sisäpuolelta lähtenyt Benjamin Evo.

Lopulta kolmannet rahat nappasi koko ajan keulan takana tasaisesti suorittanut Atupem, jonka kuski Santtu Raitala nousi näin päivän todelliseksi ohjastajanimeksi voitettuaan aiemmin molemmat Hambot.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pottia potin päälle - Ruotsissa lymyää iso T86

Keulaan ja kukat Gävlen 75:ssä

Ranch Kelly viihtyy uudessa elämässään - Luttinen ei myymässä

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video