Uutiset

MT: Klinikan ja hevosen omistajien kiistassa muhii myös riita hevosen arvosta

Ruokavirastossa ja kuluttajariitalautakunnassa pyörii toista vuotta sama kiista eläinlääkärien hoitovastuusta, uutisoi perjantaina MT. 

Pitkittyneessä kiistassa on mitä ilmeisimmin osin kysymys myös rahasta eli siitä, mitä kaikkea vakuutusyhtiö korvaa vastuuvakuutuksesta.  Jos klinikka tai eläinlääkäri katsotaan korvausvelvolliseksi, vastuuvakuutuksesta voidaan korvata hoidon kustannukset ja myös hevosen arvo, jos se kuolee tai joudutaan lopettamaan.

Kiistatapauksessa mukana oleva aloitteleva ravuri jouduttiin lopettamaan viime vuoden toukokuussa. Hevosta hoidettiin Equivetissä joulukuusta 2016 marraskuuhun 2017.

"Hevosen korvausarvon määrittämistä varten olisi hyvä perustaa puolueeton asiantuntijaryhmä", esittää Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala.

Hevosen osaomistaja Hanna-Leena Niemi painottaa, että arvon määrityksen pitää perustua tosiasioihin.

"Hatusta näitä ei voi vetää, vaikka sitäkin on alalla tapahtunut. Olen esimerkiksi kerännyt Excel-taulukkoon samansukuisten ja -ikäisten hevosten ansioita ja varsojen myyntihintoja."Eläinlääkintävahinkojen arviolautakunta (Elva) on totesi, että kolme Vermon hevosklinikan Equivetin eläinlääkäriä teki hoitovirheen. Ratkaisu syntyi viime marraskuun lopussa. Sen jälkeen Equivet on pyytänyt Elvaa ottamaan asian uudelleen käsittelyyn.

Ruokaviraston alaisuudessa toimivan lautakunnan toiminta perustuu lakiin. Se on hyvin arvostettu elin eläinten hoitoa koskevissa tapauksissa riippumatta siitä, onko kysymys hevosesta, lehmästä tai lemmikistä. Tuomioistuimet ja kuluttajariitalautakunta samoin kuin vakuutusyhtiöt perustavat ratkaisunsa Elvan lausuntoihin.

MT:n haastattelukierros hevoseläinlääkäreille kertoo, että joitain hevosia koskevia tapauksia on käsitelty Elvassa uudelleen. Mutta se, että niihin olisi tullut muutosta, on hyvin harvinaista.Equivetin edustajat eivät halunneet kommentoida tapausta. Klinikan asianajaja Pauliina Lehtolan mukaan "yksittäistä potilasasiaa ei voida miltään osin kommentoida eläinlääkäreitä ja klinikoita koskevan vaitiolovelvollisuuden vuoksi".

Molemmat uutiset ovat maksumuurin takana. Ne pääsee lukemaan kirjautumalla kahden viikon ilmaiselle tutustumisjaksolle.

Hippoksen Tala: Hevosen korvausarvon määrittämistä varten olisi hyvä perustaa puolueeton asiantuntijaryhmä

Lue hoitovirhekiistaa koskeva uutinen myös MT:n sivulta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Papukaijasuu vai ei? – Hippos eväsi siitosoikeuden

Martti Tala lääkeainerikkomuksista: ”Roteva sakko voisi toimia paremmin”

Video: Näin tehdään hevosen hyvinvointitarkastus - ohi viidessä minuutissa

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video