Uutiset

Isotalolle kaksoisvoitto ensimmäisellä yrityksellä

Kuva: Anu Leppänen
Fontaine Brodde kurkotti Ranch Pop Upin edelle tallikaverien kamppailussa. Hannu Torvista muistettiin ajotavastaan kolmen päivän ajokiellolla.

VERMO. Nelivuotias Fontaine Brodde on aloittanut Suomessa ja Hannu Isotalolla hienosti. Kahden voiton jälkeen Vermosta oli vuorossa suorastaan kaksoisvoitto.

Hannu Torvisen ajama Fontaine Brodde kiri niukkaan voittoon ennen keulassa juossutta Ranch Pop Upia, Isotalon valmennettavia siis sekin. Kaksoisvoitto oli Isotalolle hänen uransa ensimmäinen.

"Ensimmäistä kertaa edes oli kaksi hevosta samassa lähdössä. Huikea fiilis", lempääläinen hehkutti.

Fontaine Brodde siirtyi Isotalon talliin loppukesästä. Talli Fontainen omistukseen se tuli Kari Lähdekorven kautta.

"Omistajat hakivat hyvää hevosta, ja varmaan neljä-viisi kuukautta sitä odoteltiin, kunnes nappasivat tähän kiinni", Isotalo selvitti.

"Tämä tuntui heti ihan hyvältä, mutta treenattiin sitä vähän aikaa meidän treenisysteemillä. Koko ajan se tuntuu kehittyneen, ja nyt se oli rauhallisempikin kuin kahdesssa ekassa startissa. Varmaan auttoi, kun oli kaveri mukana."

Fontaine Brodde on juossut kaikki Suomen voittonsa ilman etukenkiä. Valmentaja ei uskonut ensi viikolla alkavan kenkäpakon muodostuvan sille ongelmaksi.

"Laitetaan alumiinit alle. Kyllä se menee, kunhan etupää vaan on köykäinen."

Mainio liihotti ykköseksi selvästi muiden edellä. Kuva: Anu LeppänenT65-kierroksen luottorasti Mainio oli suosikin asemansa arvoinen. Mika Forss ajoi Kati Lindsbergin valmennettavalla nopeasti eteenpäin ja keulapaikalle, jolta Mainio oli omaa luokkaansa.

Risto Vähätalon oma kasvatti on tehnyt urallaan - noh, mainiota jälkeä, ja ainoa kauneusvirhe oli viime kertainen Kouvolan epäonnistuminen. Mainio herpaantui Kymenlaakso-Ajon karsinnassa voittokamppailussa Graceful Swampin kanssa niin, että se ajautui maalisuoralla sisäkentälle ja hylättiin radalta poistumisesta.

"Sen lähdön jälkeen oli aika synkkiä ajatuksia. Puoli vuotta tähdättiin siihen, hevonen oli pirun hyvä ja kaikki meni kuten piti, mutta viimeisellä kymmenellä metrillä hevoselle tuli joku musta aukko päähän", Kati Lindsberg kuvaili.

"Tällä on oma synkkä puolensa, kuten Kouvolassakin nähtiin. Se pystyy kyllä vielä pahempiinkin temppuihin. Se on periaatteessa fiksu ja kiltti, mutta saa välillä sellaisia ihme kohtauksia. Muutama ihminen on meinannut päästä sen kanssa hengestään."

Kati Lindsberg tunnetaan ennen kaikkea aikuisten hevosten valmentajana, mutta Mainio on ollut hänellä jo pari vuotta.

"Kunnollisia varsoja ei ole kauheasti tuotu, ei se ole ollut siitä kiinni, etteikö niitä olisi voinut ollakin", Lindsberg painotti. "Tämä on ollut alusta asti hyvän oloinen. Saakelin vahva se ainakin on, ja toiveissa on, että se riittäisi ensi vuonna aika korkeallekin."

Mainion loppuvuoden tähtäimenä on vielä Uudenmaan Upein, joka ajetaan joulukuussa.

"Sitä ei ole ollut tarkoituskaan kiusata tällä kaudella liikaa. Se on vielä vähän tuollainen koheltaja."

Lindsbergillä on tällä hetkellä treenissään yhdeksän hevosta. Vaasan Sportin kaksivuotiaan raviliigavarsa Beast Moden valmentaja kuvailee menevän "pikkuhiljaa parempaan suuntaan".

Onnetööri toi seremonioihin Jarkko Koppelin ja Risto Tupamäen, joka on Koppelin isän pikkuserkku. Kuva: Anu LeppänenSuomenhevosten Sisusarja oli alusta loppuun Onnetöörin ja Risto Tupamäen komennossa. Alkumatkan rauhassa vetänyt valjakko sai loppua kohti painetta Erika Kultamaalta, mutta tilanne pysyi Onnetöörin hallinnassa.

"Älyttömän hyvältä tuntuu. Tämä on ensimmäinen vähän isompi voitto minun urallani", valmentaja Jarkko Koppeli iloitsi. Omistajakasvattaja Sari Koppeli on hänen puolisonsa.

Onnetööri on mennyt seitsemänvuotiaana hurjasti eteenpäin, ja valtaosa sen voittosummasta onkin tältä kaudelta.

"Hevonen on kovettunut vuosien varrella, ja kotona valmennus on jätetty minimaaliseksi. Kun se on starttaillut säännöllisesti, se on starttien välissä vain keran tai kaksi valjaissa", Koppeli selvitti.

Koppelit ovat siviilityöltään lähiruoan tuottajia. Heillä on nykyisin neljä hevosta, kaikki samaa sisarussarjaa Onnetöörin kanssa.

"Harrastellaan näillä mitä on. Jos jotakin saadaan, ne ovat näitä ilonhetkiä, joista harrastajan pitää osata nauttia", Koppeli painotti. "Radan varressa seuraaminen on todella jännää, ja olen sanonutkin, että sinne varmaan vielä joskus nuukahdankin. Kun ajaa itse kilpaa, siitä ei tule mitään, mutta ei siinä kerkeä jännittääkään. Radan reunalta katsominen on suoraan sanottuna hirveää."

Nedda Miller kiersi kaukaa parijonosta T65-kierroksen päätöskohteen ykköseksi. Ari Moilasen ajama ja Ulla Korhosen valmentama tamma on edelleen voittanut kaikki laukattomat juoksunsa. Kuva: Anu LeppänenGrainfield Ace hallitsi keulasta varmoin ottein. Dimitri Ahlgrenin valmentaman ruunan voitto oli Mika Forssille illan toinen ja hänen kauden 200:s voittonsa. Kuva: Anu LeppänenTanpopo kiiti Toto65-avauksen voittoon sisäratajuoksun jälkeen. Juhani ja Kiia Tapani muodostavat valmennustiimin. Kuva: Anu LeppänenPasi Vaittinen ei tehnyt Joensuusta hukkareissua Vermoon. Sirkan Shotti kiri ykköseksi, vaikka ehti alkumatkasta laukallekin. Kuva: Anu LeppänenMatias Salon valmennettava kolmivuotias Jetman Luxi aloitti uransa komealla voitolla. Kuva: Anu LeppänenVermon ilta alkoi suomenhevosten aidolla nollasarjalla, jonka listalla oli täydet 16 hevosta. Kisa oli nelivuotiaan Vokkenin ja Esa Holopaisen hallinnassa. Vokkenin omistaja, kasvattaja ja valmentaja on Jukka Huuskola, joka pärjäsi hyvin jo Vokkenin isällä Vikkenillä. Kuva: Anu LeppänenVermon ponilähdön voitti ylivoimaiseen tyyliin Piraten ja Nina Hänninen. Mukana voittoa juhlistamassa myös Tiia Töyrylä. Kuva: Anu Leppänen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Huippuvalmentaja Kati Lindsbergin upea ura pysähtyi burnoutiin, nyt edessä on elämän taitekohta - ”Mulla on sellainen hulluus päässä, että keskinkertainen ei riitä”

Toto75-karonkka: Vaellus vakuutti

Tanpopo uusiin käsiin – ”Starttiin tulo ei ole välttämättä hirmu pitkissä puissa”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video