Uutiset

Vieskerin Virva vaihteeksi voittovuorossa

Kuva: Anu Leppänen
Vieskerin Virva kurkotti millimetrikamppailun voittoon.

VERMO. Vieskerin Virva nappasi kauden avausvoittonsa, vaikka Huimariina panikin huipputammojen mittelössä tiukasti hanttiin.

Avoimen tason tammat lähtivät Tammatähteen 40 metrin takamatkalta, ja matkan varrelle osui liikennevaikeuksiakin. Aikaisemmin kolmatta kiertämään lähtenyt Huimariina joutui kiertämään pitkään neljättä rataa ohittaakseen kolmannelle juuttuneen Fannikan, ja siihen nähden Huimariina kamppaili oikein urheasti perille.

Voittoon sen veto ei aivan riittänyt, vaan Vieskerin Virva runttasi loppumetreillä niukasti edelle. Se sai tasaisemman juoksun kuin Huimariina, mutta helpolla ei Vieskerin Virvakaan päässyt, vaan se teki liki kilometrin kirin ulkoradoilla. Alussa pahasti laukannut Liisan Tulilintu täydensi totokolmikon.

Vakiokuski Mika Forss kuvaili voittajahaastattelussa Vieskerin Virvan tulleen skarpimmaksi kelien viilennyttyä. Valmentaja Sanna Päivike näki terävöityneiden otteiden takana muitakin syitä.

"Varmaan viilentyminen on vaikuttanut, mutta myös varustemuutos on auttanut", Päivike oletti. "Laitettiin sille sivuhimmentimet, ja jo viimeksi se oli niiden kanssa parempi. Se on ollut vähän laiska ja nihkeä, ja ehkä se ei tykkää kuumastakaan. Hyvä näin joka tapauksessa."

Kahdeksanvuotias Vieskerin Virva nousi viime kaudella tammojen ykköstasolle. Tänä vuonna sen meno ei ole ollut aivan odotetunlaista. Kuningatarkisassa Vieskerin Virva oli seitsemäs.

"Kunkkarit oli pikku pettymys, mutta tämä on hevosurheilua. Ja onhan tässä kautta vielä jäljelläkin", Sanna Päivike painotti.  "Viime vuonna se meni hyvin loppukaudesta, mutta hokkikengästä ravi ei ole ihan parhaimmillaan."

Zeus Kemp tanssahteli Voimaliigan ylivoimaisena ykkösenä. Kuva: Anu LeppänenVoimaliigan suvereeni ykkönen oli Zeus Kemp. Hannu Torvinen lähti sillä parijonosta kolmannelle radalle jo kierroksen jälkeen ja eteni johtaneen Elliot Webin rinnalle varsin nopeasti.

Johtavan rinnalla Zeus Kemp piti matkavauhdin reippaana, mutta siitä huolimatta Christa Packalenin suojatti painui päätöspuolikkaan alussa keulaan ja saman tien karkumatkalle. Pitkän matkan voittotulos 14,5 oli voltista kovaa valuuttaa.

"Vähän hirvitti, kun hevonen ei ollut missään nimessä rennon näköinen kuolemanpaikalla", Christa Packalen huomautti. "Hienosti se kuitenkin jaksoi, olihan tämä tosi hyvä esitys."

Startti oli Zeus Kempille vasta kauden kymmenes.

"Aloitettiin aika myöhään, kun tähdättiin Suur-Hollolaan. Siellä se ei kuitenkaan ollut sellainen kuin odotettiin, vaikka finaaliin pääsikin. Ehkä kahtena päivänä putkeen ajaminen ei sopinut sille, eikä se kyllä ollut välierässäkään ihan parhaimmillaan."

Nyt kahdeksanvuotias Zeus Kemp on ollut Christa Packalenilla runsaat kaksi vuotta. Aikaisemman uransa se teki Packalenin kummisedän Juha Utalan valmennuksessa, ja siirtyi Christalle hänen äitinsä Susanna Packalenin ostettua Zeus Kempin yhtiölleen.

"Se on starttitilanteessa vähän erikoinen, mutta on mennyt siinäkin eteenpäin. Se on saanut itsevarmuutta", Christa Packalen kuvaili. "Nyt on tarkoitus ajaa talvi kilpaa, kun se menee hokistakin hyvin. Sillä ei ole ihan sitä vauhtia kuin tuon sarjan parhailla on, ja talvi voi olla tälle parempaa aikaa."

Sunbeam viimeisteli illan T65-rivin. Kuva: Anu LeppänenHannu Torvinen oli illan hahmoja kahdella T65-tolpallaan. Toisen voiton toi Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Sunbeam, joka kiri illan päätöslähdön voittoon toisesta ulkoa.

"En kyllä odottanut voittoa tähän paikkaan. Tämä on mielestäni paljon enemmän maileri, ja nyt oli täysi matka", Tapio Mäki-Tulokas painotti. "Se on kyllä parantanut viime starteissa, mutta voitto yllätti näitä hevosia vastaan."

Sunbeamin omistaa ruotsalainen Ab Svensk Reklamfinans, jonka takana on raviurheiluun huimasti satsannut Lennart Ågren. Sunbeamin hän hankki Lexingtonin varsahuutokaupasta 135 000 dollarilla.

"Ei se ole ollenkaan kalleimpia meille häneltä tulleita hevosia", Mäki-Tulokas naurahti.

Miia Takalan Santamaan Nooa oli T65-rivin yllättäjä. Kuva: Anu LeppänenKuponkipinoa karsi kovalla kädellä Santamaan Nooa, joka hallitsi kakkoskohdetta keulapaikalta. Ulkopuolelta lähteneitä suosikkeja laukkaili alkumatkasta, ja keulat pidettyään Pertti Puikkonen päätti myös puolustaa paikkaansa. Santamaan Nooa veti lopulta aika varmasti perille asti ennen pitkän kirinsä urheasti maaliin asti kantanutta Pelipistettä.

Miia Takalan omistama ja valmentama Santamaan Nooa ei ole ollut varsinainen voittokone: edellinen täysosuma oli kesältä 2016, ja sitä aiemmat voittonsa Santamaan Nooa otti vuonna 2013.

"Kyllä se on näyttänyt, että kykyjä on, mutta pikkuvaivaa on ollut enemmän ja vähemmän. Kaudet ovat olleet rikkonaisia", Takala selvitti.

Takamaa hankki nyt 13-vuotiaan Santamaan Nooan jo pikkuvarsana.

"Aluksi tämä oli meillä serkkuni kanssa puoliksi. Hän tarvitsi omalle orivarsalleen kaverin, ja tämä oli muistaakseni lehdessä myynnissä. Kiva tämän kanssa on ollut harrastaa", Takala kiitteli.

Vanhainkodissa työskentelevällä Takalalla on ollut omia hevosia 1990-luvulta asti.

"Tämä on paras mitä on ollut, ja tämä oli ensimmäinen näin iso voitto. Aika hienolta tuntuu."

Celebrity Lane toi Tommi Kylliäisen ja Aada Salon kunniakierrokselle. Kuva: Anu LeppänenSuosikkipari oli ylitse muiden T65-avauksessa. Suomessa debytoinut Tapiro Jet esiintyi keulasta vahvasti edukseen, mutta voittoon sekään ei yltänyt, kun suosikki Celebrity Lane kiri toisesta ulkoa ykköseksi. Matias Salon suojatin voittoaika oli 11,8a, mistä Tapiro Jet jäi lopulta kaksi kymmenystä.

Celebrity Lane on tehnyt mainion kahdekanvuotiskauden. Voitto oli sille jo kauden kahdeksas, ja ruuna on ollut rahasijoilla kaikissa kauden 21:ssä startissaan.

"Se menee tasaisen hyvin kaiken aikaa ja on monipuolinen hevonen", Matias Salo kiitteli.

Viimeksi Celebrity Lane kävi kilpailemassa Solängetissä, missä se oli Ruotsin pronssidivisioonassa kolmas ennätyksellään 11,2a.

"Käytiin kokeilemassa, kun se meni yli Suomen pronssidivarista, mutta siellä vielä mahtuu pronssiin", Salo taustoitti. "Hyvä se oli sielläkin, ja kyllä sillä kestää käydä siellä toistekin. Celebrity Lane on siitäkin hyvä, että se reissaa hyvin."

Wall Street Comery sai tehdä avauskierroksella kovasti töitä keulapaikkaa puolustaakseen, mutta kesti siitä välittämättä urheasti ykköseksi. Olli Koivunen ajoi isänsä Harrin valmentamaa viisivuotiasta. Kuva: Anu LeppänenPeter Lindroosin ajama Baby Beyonce jyräsi ykköseksi pitkällä kirillä. Lars Watzerin suojatin ennätys komistui samalla lukemiin 15,0ake. Kuva: Anu LeppänenHyvät kolmevuotiaat ottivat yhteen ravien avauksessa. Hannu-Pekka Korven ajama Arctic Island piti keulapaikalta voittoon ennen Stoneisle Quaridaa, joka kiritti 13,5-lopetuksessa ansiokkaasti. Kuva: Anu Leppänen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Montén Suomen mestari Sunbeam vaihtoi tallia - ”Paluun lajin pariin sai aikaan tietenkin rakkaus hevosiin”

Treenattaviensa määrää vähentävän Tapio Mäki-Tulokkaan suomenhevoskaarti vahvistuu – nyt valmennukseen siirtyi ikäluokkalähtöihin tähtäävä 3-vuotislahjakkuus Nevan Diisseli

Uutisviikko minuutissa: Heiskasen suomalaisittain mukavista muuttoaikeista Celebrity Laneen ja muihin suru-uutisiin

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video