Uutiset

Ravinetti laittaa kansainväliset ravitähdet järjestykseen

Kuva: Anu Leppänen
Uljas Propulsion ja Daniel Redén muine mahtavine hevosineen ovat kysyttyjä kevään suurkilpailuihin. Tässä "Proppen" ja Redén verryttelevät Vincennesissä. Ensinmainittu pysynee tosin Elitloppetiin asti kotimaassaan. Redénillä on kuitenkin tallissaan muitakin isoja kortteja suurkilpailurulettiin.

Kevään ja alkukesän kiihkeä kansainvälinen ravisirkus on tuloillaan, ja Ravinetti käy läpi hevosia, jotka ovat enemmän tai vähemmän ajankohtaisia alkukauden mittaan.

Kansainvälisten ja kotimaisten ravitähtien luettelo ei ole mitenkään erityisesti rankingjärjestyksessä, vaan maajärjestyksessä. Varmasti olennaisia nimiä unohtuu listalta, ja osa hevosistahan on vasta tulossa antamaan näyttöjä. Uusia tähtiä syttyy aina. Käydään kuitenkin nimilistaa läpi, ja pohditaan mielenkiintoisimpia tapauksia, jotka tulivat mieleen. Asiaa lähestytään tietysti hyvin suomalaisestakin näkökulmasta; ei vähiten kotimaisten suurkilpailujen eikä Elitloppetinkaan takia.

Kansainvälisten ja kotimaisten ravitähtien tilannetta maittain maaliskuun puolivälissä:

Ranska


 • Belina Josselyn 10,2: Prix d'Ameriquen voittajan vasemmassa etujalassa on tällä viikolla havaittu pieni murtuma. Tamma ei tällä tietoa ole siirtymässä siitokseen, vaan sitä voidaan alkaa treenata muutaman viikon karsinalevon jälkeen, ja tähtäimessä on vielä yksi Talvimeeting. Ranskan ulkopuolelle valmentaja Baziré tuskin lähtee.

 • Bold Eagle, 08,4: Alisuoritti viime pyhänä Cagnes Sur Merissä, toki juoksukin meni pieleen. Kropasta löytyi tulehdus, ja ura ei liene vielä ohi tälläkään tähdellä, mutta mitään Pohjoismaiden reissua ei taida tulla. Ori palannee kilpailemisen pariin keskikesän ja siitoshommien jälkeen.

 • Aubrion Du Gers, 10,5: Ruunahevosena ulkomaiden kilpailutkin tulevat kysymykseen, vaikka Ranskassakin on jättipalkintoja, sillä osa maan suurkilpailuista on rajattu oriille ja tammoille. Viime vuoden Kymi GP:n voittaja nähtäneen Pohjoismaissa tällä kaudellakin, vaikka valmentaja Baziré ei ole innokas tulemaan pohjolaan. Joseph Verbeeck ohjastaa ruunaa usein ulkomailla, kuten viime kesänä Kouvolassa. Aloittaa kautensa sunnuntaina Caenissa, mikä kertoo lisää jatkostakin.

 • Looking Superb, 10,4: Tämäkin ori on tehnyt Bazirén tallissa kansaivälisen läpimurtonsa tänä talvena. Norjalaisten omistamana Prix d'Amerique -kakkosella voi olla paineita tulla esimerkiksi Elitloppetiin tai Oslo GP:iin, mutta kun Baziré itse ei ole vielä hävinnyt oriin ohjissa, on jännä nähdä, miten asiat etenevät. Voitti eilen Lavalissa pystyyn pitkän matkan eli jatkaa hirmuiskussa. Toki vastus ei ollut maailmanluokkaa.

 • Dijon 08,9: Meni 09,0 keulasta kovan vauhdin jälkeen Cagnesissa ja antoi kovan näytön tulevia kisoja varten, vaikka Readly Express kirikin ohi. Kutsuttiin Elitloppetiin ja on vieraillut Suomessakin sekä Vermossa että Kouvolassa ilman suuria onnistumisia.

 • Bahia Quesnot 09,0: Tamma ei sijoittunut Prix d'Ameriquessa, mutta viime pyhän kiertäminen kolmatta rataa 0,9-tulokseen Readly Expressin edellä ja tuntumassa maaliin oli vahva näyttö, ja Ranskan ravien aiemman kuumakallen Junior Guelpan valmennettava on piirretty monen suurkilpailujärjestäjän listaan. Lähteekö sittenkään Etelä-Ranskasta pohjolaan?

 • Bird Parker on lopettanut uransa ja on siitosori, ori Davidson Du Pont  (4. Prix d'Ameriquessa) tuskin lähtee Bazirén tallista reissuun. Tamma Uza Josselyn Sveitsistä on mahdollinen moneen, mutta hieman jo "nähty".
Ruotsi

 • Readly Express 08,9: on ilman muuta ainakin mantereen kuumin nimi tällä hetkellä, sillä sen tuoreet näytöt yhdessä lopettamispäätöksen Elitloppetin jälkeen, tekevät tilanteesta herkullisen: "Nähdä Readly Express ja kuolla." Suomalaislla on mahdollisuus nähdä ori ainakin Elitloppetissa ja ehkä Finlandiassakin. Valmentaja Timo Nurmos on vihjannut haluavansa kilpailla kotimaassaan, ja omistajapariskunnan rouvakin on suomalainen.

 • Propulsion 08,1: on melkein yhtä haluttu, joten ruotsalaisilla riittää nyt ässiä. Oriilla keskityttäneen niin kovasti Elitloppetin voittamiseen vihdoin, että ori taitaa pysyä kotimaassa ainakin ennen toukokuun viimeistä sunnuntaita. Viime vuosina on ollut epäonnista, ettei Elitloppet-voittoa ole tullut. Esitykset ovat olleet sitä tasoa jo kolme vuotta putkeen. Prix d'Amerique oli kova näyttö, vaikka alku menikin pieleen, ja viime syksyn sekä kesän meno oli melkein järjen vastaista.

 • Daniel Redénin muusta tykistöstä löytyy kovia, mutta viime kauden Seinäjoki Racen hurmaaja Call Me Keeper 10,6 ei ole juossut viime kesän jälkeen. Caid Grif 10,1 taas ei ole loistanut ennätysjuoksunsa jälkeen viime syksynä. Canari Match 10,2 sen sijaan meni syksyllä hyvin ja aloittaa tiistaina kauden Solvallasta. Propulsionin jälkeen tallin mielenkiintoisimmat hevoset olisivat hambovoittaja Perfect Spirit 09,2 ja viime keväänä niukasti Elitloppetista rannalle jäänyt, Elitloppet-viikonloppuna 09,6-ennätyksen johtavan rinnalta mennyt tamma Double ExposureHeavy Sound 09,2Love Matters 09,7 ja Sorbet 10,2ake ovat myös huippumielenkiintoisia nimiä. Näiden lisäksi tallissa on vielä 13 muuta kruunumiljonääriä - uskomaton talli!

 • On Track Piraten 09,4: hurmaa vuodesta toiseen ja viime startti, kuolemanpaikkavoitto Färjestadissa ylivoimaisesti, nostaa kansansuosikin jälleen suurkilpailujärjestäjienkin huulille. Elitloppetin kaksi hiittiä voi olla liikaa, mutta muita vaihtoehtoja löytyy.

 •  Joakim Lövgrenillä on tallissaan Etelä-Ruotsissa kaksi potentiaalista huippukisojen menijää, Racing Mange 10,1, joka starttaa lauantain kultadivisioonassa kautensa ja Jairo 09,8.

 • Johan Untersteinerillä on Finlandia-voittaja Pastore Bobin 09,6 lisäksi myös Cyber Lane 10,7 ja Day Or Night In 10,2. Jälkimmäinen vaikutti ainakin viime starttinsa aikaan helmikuussa Ranskassa, mutta ainakin Cyberillä suunnitellaan mahdollista Elitloppet-starttia. Pastore aloitti kautensa keskiviikkona veden kielelle tuovalla tavalla Jägersrossa, ja Kari Lähdekorven osaomistamalla ruunalla on myös kaikki mahdollista.

 • Robert Berghillä on tallissaan myös iso liuta miljonäärejä, mutta kiinnostavin Pohjoismaissa vaikuttava tällä hetkellä lienee Muscle Hustle 10,0, joka aloitti uuden kauden upealla tyylillä 3220 metrillä voitolla viime sunnuntaina. Derbynelonen Transcendence 11,0 aloittaa kautensa Mantorpin lauantain viisivuotislähdöstä, jossa se kohtaa mm. Hotshot Lucan ja Zack's Zoomerin.

 • Jälkimmäinen Zack's Zoomer 10,9 tulee Stefan "Tarzan" Melanderilta, ja aloittaa myös kautensa. Tarzanin tallissa on totuttu näkemään huippuja, mutta nyt on ehkä hieman hiljaisempaa, potentiaalisia nousijoita toki löytyy. Viime syksynä Ruotsin kärkeä haastanut Milligan's School 09,9 aloittaa myös Mantorpista. Viime ajat Tarzanilla ovat olleet hiljaisempaa, uutta Nunciota ei ole helppo löytää.

 • Yksi kiinnostavimmista tulokkaista aikuisten sarjoihin, Selmer I.H. 11,4ake tulee Uumajasta Ingemar Hultqvistin tallista eli käytännössä suomalaislähtöisen Samu Sundqvistin käsistä. Mielenkiintoiseksi ruunan tekee erityisesti kauden päättänyt Breeders Crown, jossa se tuli ohi peräti hambovoittaja Perfect Spiritistä. Selmer aloittanee Bodenin Scandal Plays Minne -lähdöstä viikon päästä sunnuntaina. Tallin Eva I.H. 11,0 on myös kiinnostava tapaus.

 • Nadal Broline 09,3 kiinnostaa suomalaisia tietenkin omiastajansa Onkel Investinkin kautta. Elitloppetin komonen siirtyi Björn Goopille talvella ja on tallin lippulaiva, vaikka viisivuotiaaksi kääntynyt Mellby Freekin 11,3 on jo tienannut yli viisi miljoonaa kruunua. Kuitenkin Nadal lienee ajankohtaisempi kevään kisoihin, jos se ehtii vireeseen uudessa paikassa.

 • Global Trustworthy 11,7ake on Timo Nurmoksen tallin muista hevosista se, joka voisi olla pohjoismaisittain kiinnostavin. Miksi ei Suomeenkin, kun sen omistaa Murtola Invest Iisalmesta yhdessä Nurmoksen itsensä kanssa? Toki tallissa on muitakin kovia. Trustworthynkin pitää antaa lisänäyttöjä talven Pariisin kakkosen, joka paloi hylkäykseen epäpuhtaan ravi takia, jälkeen. Se oli kuitenkin syksyllä hyvin lupaava voitoissaan.

 • Elitloppetvoittaja Ringostarr Treb 08,2 jätti Talvimeetingin Pariisissa väliin ja on keskittynyt keväällä palvelemaan siitosoriina. Ehtiikö Jerry Riordanin tallin hirmu kevään vauhtikaruselliin ja puolustamaan Elitloppetin voittoaan, jää nähtäväksi kevään mittaan?


Norja/Tanska/Saksa

 • Täyden matkan ME-hevonen Ferrari B.R. 09,9 olisi mielenkintoinen tapaus, jos se tekisi Per Oleg Midtfjeldin tallista ehjän kauden, mutta oriin viisivuotiskausi jäi torsoksi. Lionel 09,5 saattaa olla siirtymässä siitokseen, ainakin kevät menee siinä työssä. Orihan on siirtynyt Redéniltä omistajalleen Göran Antonsenille Norjaan.

 • Tanskan ravihuippu ei taida tällä hetkellä pitää sisällään potentiaalisia Elitloppet-hevosia. Viime vuoden Elitloppet-edustaja Takethem 09,7 ainakin tyytyi peesailemaan Pastore Bobia kauden avauksessaan hajuraon takana.

 • Saksassa Wolfgang Nimczykin tallin ässä Cash Hanover 10,4 koittaa parantaa tallilla työskenteleän Reijo Hokkerin mukaan viime kauden Copenhagen Cupin sijoitustaan neljäs tänä vuonna. Muu kilpaileminen Pohjoismaissa on epätodennäköisempää.


Italia

 • Alessandro Gocciadorolla on kova talli, jonka Trendy O.K.:han 09,7 on tulossa ainakin Seinäjoelle, luultavasti muihinkin pohjoismaisiin isoihin kisoihin. Urlo Dei Venti 10,6 Gennaro Casillon tallista voitti Oslo GP:n viime kaudella, mutta ykkönen paloi lopulta dopingtestiin, ja muillakin italialaisilla on kysmysmerkkejä, mutta varmasti saapasmaasta on pyrkyä Pohjoismaiden isoja palkintoja jakamaan.


USA

 • Viime vuosikymmeninä Amerikasta ei enää ole tullut Elitloppet-voittajia. Osasyynä on ollut Pohjois-Amerikan kasvaneet palkinnot "aikuisille hevosille", ja myös Euroopan kova taso täysikäisissä vaikuttanee. Absoluuttisen ME:n tehnyt Homicide Hunter 07,6 olisi kiintoisa, mutta ruuna tuskin lähtee Pohjois-Amerikan ulkopuolelle. Åke Svanstedt ei pelkää lähteä merta edemmäs kalaan, ja tallin nelivuotias Six Pack 07,9 oli historian nopein kolmevuotias viime syksynä Kentucky Futurityssä. Amerikan nimien saaminen Eurooppaan tuntuu muuttuvan kuitenkin vuosi vuodelta vaikeammaksi.


Suomi

 • Elian Web 10,2 on aloitanut uuden kauden lupauksia herättävästi. Katja Melkon suojatti meni 09-lopetuksensa keulavoitossaan Ruotsin kultadivisioonassa viime startissa talvisissa oloissa niin helposti, että kevään suuurkilpailukausi ja -menestyskin vaikuttaa olevan ulottuvilla.

 • Ranch Kelly 09,7 kilpailee vielä ainakin kevään ja kesälläkin, jos kaikki on kunnossa, ja Anne Luttinen on ilmaissut kiinnostuksensa kotimaisiin suurkilpailuihin. Tamma astutetaan touko-kesäkuun vaihteen tienoilla Readly Expressillä.

 • Tapio Mäki-Tulokkaalla on kotimaisittain kova arsenaali, joista T.Rex 10,5 ja lauantaina kautensa starttaava Chief Orlando 10,2 ovat ne hevoset, joilla tähdätään kevään suurkilpailuihin. Madrid 10,8, Shotproof 10,0 ja Brooklyn Hill 10,0 ovat myös potentiaalisia kauden suuriin kisoihin. Lisäksi William Birdlandilla 11,9ake ja Star Martinilla 10,9 tähdätään Suomessa syntyneiden isoihin lähtöihin.

 • Markku Niemisen tallin lukuisista kovista hevosista juuri tällä hetkellä Lexus Dream 10,0 tuntuu potentiaalisimmalta avoimiin suurkilpailuihin, ja sekin debytoi tälle kaudelle lauantaina.

 • Jarno Kauhasen tallin ässä Workout Wonder 09,2 on suunnitelman mukaan tulossa radoille kuun vaihteessa eli kun päästään kilpailemaan ilman hokkeja ja mahdollisuuksien mukaan kenkiäkin. Sillä tähdätään suuriin kisoihin, jos hevonen on hyvä. Talvitreeni lupaa viime kautta parempaa, ja parhaimmillaanhan ruuna on jo lunastanut lipun Elitloppetiin - tosin lipun jota se ei käyttänyt.

 • Aripekka Pakkasen tallin Hotshot Luca 11,8 vaikuttaa myös kiinnostavalta aikuisten kirjoissa. Ori kilpailee viisivuotislähdössä Mantorpissa lauantaina.

 • Pekka Korpi on tuttu nimi näistä ympyröistä. Tällä hetkellä tallin viisivuotiaaksi tullut Twist Of Fate 11,1 vaikuttaa nimenä jännimmältä. Ori ei ole vielä startannut tällä kaudella.

 • Midnight Hour 10,5 palailee toipumislomaltaan sen verran rauhassa Ossi Nurmosen mukaan, että ruuna tähtää "vain" Suomessa syntyneiden suurkisoihin, aikaisintaan Suur-Hollolaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutisviikko minuutissa: Tervetuloa Finlandia-ajoon, Elian Web!

T75-karonkka: Polaran paluu ja Elian Web tuovat jo kevättä rintaan

Pottia puskee Ruotsinmaaltakin

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video