Tuomo Pekonen: Asia ei ole vielä loppuun käsitelty - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Tuomo Pekonen: Asia ei ole vielä loppuun käsitelty

Kuvituskuva: Anu Leppänen
Pakollinen kilpailuvakuutus ei enää korvaa kolaritapauksissa syylliseksi tuomitun valjakon varusteiden kärsimiä vahinkoja.

Toisin kuin Ravinetin tiistaisessa uutisessa kerrottiin, pakollisen kilpailuvakuutuksen omavastuu on edelleen 200 euroa - ei 500 euroa, joka on uuden ns. törmäysvakuutuksen omavastuu.

Kirjoittajalle uutena tietona asiaa Hippoksen kanssa selviteltäessä tuli, että kilpailuvakuutuksen omavastuuta ei vähennetä vakuutuskorvauksesta vaan sen maksaa syylliseksi tuomittu ohjastaja - jos sellainen löytyy.

Näin Kouvolan tapauksesta alun perin 20 euron sakon saanut Ari Moilanen joutuisi maksamaan myös 200 euron omavastuun.

Large Pointin varusteille Kouvolassa aiheutuneiden vahinkojen osalta LähiTapiola ilmoitti Pia Huusarille 20.3. päivätyllä kirjeellä, ettei niistä makseta korvauksia. Perusteena oli, että Large Pointia ajanut Ari Moilanen oli tuomittu syylliseksi tapaukseen.

"Se oli erikoinen tapahtumaketju, kun ensimmäisen kolarin aiheuttaja olikin toisessa kolarissa kärsivä osapuoli saman hevosen tiimoilta, jolle oli aiheuttanut vahinkoa siinä ensimmäisessä rytäkässä", Suomen Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen kommentoi.

Lue myös: Kouvolan kolarista shokkipäätös

Hippos: Vakuutusturva parantunut

Pakollinen kilpailuvakuutus ei ole 1.1.2016 jälkeen korvannut kolaritapauksissa syyllisen valjakon varusteita. Sen jälkeen kilpailijoiden vakuutusturvaan on kuitenkin tullut Hippoksen mukaan parannuksia.

Pakollisen kilpailuvakuutuksen oheen on tullut lisänä 7 euroa vuodessa maksava törmäysvakuutus, joka korvaa hevosten kärryt ja varusteet jos

rikkoutuminen on aiheutunut törmäyksestä toiseen valjakkoon, törmäys on aiheutunut toisen valjakon äkillisestä ja ennalta-arvaamattomasta pysähtymisestä ja pysähtyminen on aiheutunut hevosen äkillisestä sairauskohtauksesta, tapaturmasta tai muusta sellaisesta syystä, johon ohjastaja ei ole voinut toimillaan vaikuttaa.

Kaikkien kolmen ehdon täytyy täyttyä yhtäaikaisesti.

”Tämä vakuutus korvaisi esimerkiksi sellaisen tapauksen vahingot, kun Hannu Torvisen hevonen Vermossa yhtäkkiä kaatui ja aiheutti valtavan hässäkän. Samoin se korvaisi sen tapauksen vahingot, kun Kuopiossa Iikka Nurmosen ajokki kesken lähdön kuoli, kaatui radalle ja muita hevosia tuli päälle ja pääsi irti”, Tuomo Pekonen havainnollistaa.

”Kouvolan tapauksen vakuutusyhtiö ei näköjään ole katsonut olleen vastaavanlainen.”

Törmäysvakuutus kattaa sekä tilanteen aiheuttaneen valjakon että kolarissa mukana olleiden muiden valjakoiden varusteet. Turva on voimassa Suomessa kilpailuaikana ja ainoastaan kaviouralla. Jokaisesta vahingosta vähennetään jokaiselta valjakolta 500 euron omavastuu.

Varusteet kannattaa vakuuttaa

Vaikka pakollinen kilpailuvakuutus ei enää syyllisen valjakon varusteita korvaakaan, omat varusteensa voi ja Hippoksen mukaan kannattaa vakuuttaa.

”Omistaja voi ottaa kotivakuutukseen lisäosan, jossa on mainittu vaikka kilpakärryt. Ammattilisenssin omaaville esimerkiksi Pohjantähti tarjoaa vakuutusta, joka korvaa mm. oman ajokin rikkoontuneita varusteita, vaikka olisi itse ollut syyllinen”, Tuomo Pekonen opastaa.

"Kouvolan tapaus ei ole vielä loppuun käsitelty. Siinä käydään läpi vakuutusvaihtoehdot. Vakuutusehdoissa käsitellään pillastunutta hevosta, ja onhan olemassa radan vastuuvakuutuskin."

”Se voisi tulla kyseeseen, jos tässä tapauksessa todettaisiin, että kolari johtui ambulanssin väärästä sijoittumisesta radalla niin, ettei irti päässeellä hevosella ollut juuri muuta mahdollisuutta väistää sitä kuin tavalla, jolla se väisti nyt”, Pekonen jatkaa,

Ongelmalliseksi asian tekee, että Ravinetin tietojen mukaan ratojen vastuuvakuutusten omavastuut ovat selvästi korkeampia kuin kilpailuvakuutusten, jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Björn Goop sinetöi hienon Kymi GP:n kahdella hevosella

Kouvolassa esiteltiin automaattista radankastelujärjestelmää

Uutisviikko minuutissa: Moilanen, Timonen, Forss

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video