Uutiset

Varsakunkku-voittaja selätti kasvukipunsa

Alkusyksystä taukoa pitänyt Puhti-Veikko ehti vielä suurkilpailuvoittajaksi nelivuotiaana. Se saattaa jatkaa kilpailemista talven mittaan.

Nelivuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaalissa voitosta väänsivät tiukimmin Sami Vehviläisen keulasta ajama Tupla-Siro ja Jukka Torvisen naruttelema Puhti-Veikko, joka lähti takamatkalta. Ratkaisumetreillä Puhti-Veikko sai nakerrettua yliotteen melko varmastikin ja vei kymppitonnin ykkösrahat tuloksella 30,4/2120.

Puhti-Veikko otti uransa kymmenennessä startissa suurkilpailuvoiton. Se aloitti kesällä vahvasti, mutta laukkasi heinä- ja syyskuun starteissa jääden sen jälkeen parin kuukauden tauolle ennen Varsakunkku-karsintoja.

"Se kävi Tampereella, Pursiaisen Tuulalla ja Tupamäen Anterolla tutkittavana, mutta ei siitä mitään vikaa löytynyt", valmentaja Aimo Vuorisalo pohjusti. "Hevonen oli vino ulospäin, mutta ei siihen oikein hoitohommia tehty, kun selvää vikaa ei löytynyt. Ehkä ne olivat kasvukipuja, kun hevonen kasvoi kesällä ja samaan aikaan meni kuitenkin heti kolmeakymmentä. Tähän starttiin se saatiin viimeisteltyä ihan hyvin, vaikka viikolla kelit olivat vähän kovat."

Varsakunkku-sankari tuli Vuorisalolle valmennukseen kolmivuotiskeväänä Timo Tuomiselta.

"Se oli kyllä heti juoksijan oloinen ja ravi kävi hyvin. Timo oli sillä paljon ajanutkin jo peruskuntoa. Siitä oli hyvä jatkaa."

Arvovoiton myötä Puhti-Veikon voittosumma nousi 19 700 euroon. Moni vetäytyy jo talvitauolle valmistautumaan viisivuotiskauden suurkilpailuihin, mutta Puhti-Veikon kanssa saatetaan jatkaa kilpailemista.

"Sitä ei ole maksettu Derbyyn eikä muita isompia lähtöjä niin kauheasti olekaan", Vuorisalo huomautti. "Pitää jutella omistajan kanssa, josko ajettaisiin talvella silloin tällöin kilpaa. Talvella kun menee noissa sarjoissa 28-30-tuloksia, voi pärjätäkin, mutta kesällä pitää painella kahtaviittä."

Vuorisalolla ja Puhti-Veikon omistaja Henry Mannerilla on ollut aiemminkin yhteistyötä. Vuonna 1997 Kriterium-finaaliin selvinnyt Hissun Nopsa oli Mannerin omistuksessa ja Vuorisalo työskenteli tuolloin Hissun Nopsan valmentaja Heikki Torvisen tallilla.

Jämsän Hallissa valmennustoimintaa pyörittävällä Vuorisalolla on nykyään yksitoista ajohevosta, mikä on aiempaan verrattuna selvästi vähemmän.

"Joskus on ollut 20-30 hevosta, mutta olen vähän vähentänyt. Isommassa määrässä ei ole sen enempää järkeä, kun kulut kuitenkin kasvavat. Koetetaan tällä määrällä ja yritetään, josko löytyisi hyviä hevosia. Starttihevosista Herra Hopo kilpailee ja Hopeless Guy palaa radoille, kun tulee polannekelit. Kesällä kuuttatoista mennyt Andreas Speed on nyt tauolla ja sen lisäksi on muutamia nuorempia", Vuorisalo luetteli.

Aimo Vuorisalo sai lauantaina arvovoiton Kuopiossa Puhti-Veikon kanssa. Arkistokuva: Ville Toivonen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Peanuts voitti vuoden 2019 St. Leger –kilpailun – "Tämä on tosi ravivarma tamma"

Derby-finaalin keulapaikka sinetöity? - videolla Jukka Torvisen kommentit

MT Ravit vieraili Aimo Vuorisalon luona - mikä on menestyksen salaisuus?

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video