Uutiset

Ranskan doping-kohussa paljon avoimia kysymyksiä

Anu Leppänen
Tehdasvalmisteisia rehuja voi käyttää toistaiseksi ilman huolta niiden mahdollisesti sisältämien pienten kannabidiolipitoisuuksien näkymisestä dopingteissä. Kuvan rehu ei liity tapaukseen.

Vastauksia odotetaan 25. huhtikuuta ympäri Eurooppaa suurella mielenkiinnolla – myös Suomessa.


Tähän asti tapahtunut: Björn Goopin valmentama Merles Simone antoi 11. helmikuuta Vincennesissä positiivisen doping-näytteen, joka sisälsi kiellettyä kannabidiolia (CBD). Kyseessä on hampun sisältämä keskushermostoon vaikuttava lääkeaineeksi luokiteltava yhdiste, jolla uskotaan olevan tulehduksia ja kipua lievittäviä vaikutuksia.


Pian selvisi, että neljä muutakin hevosta oli antanut Ranskassa vastaavanlaisen näytteen. Yhdistäväksi tekijäksi selvisi, että kaikkien valmentajat ruokkivat hevosiaan suuren ruotsalaisen rehuvalmistajan Krafftin rehuilla. Se ei luonnollisestikaan automaattisesti tarkoita, että kielletty aine olisi tullut Krafftin rehuista, mutta yhtiö suhtautuu mahdollisuuteen vakavasti ja on lähettänyt näytteitä rehuistaan tutkittaviksi laboratorioihin eri maissa. Tuloksia odotetaan julkistettavan 25. huhtikuuta.


Tiedon positiivisesta näytteestä saatuaan Björn Goop jätti ranskalaisen dopinglaboratorion suosituksesta pois neljä hevostaan, joiden piti startata samana iltana Lavalissa. Seuraavana päivänä Ranskassa niin ikään etätallia pitävä ja Kraffin rehuja käyttävä Goopin ruotsalainen kollega Jörgen Westholm jätti varotoimena hevosensa pois Vincennesistä.


Ranskassa positiivisen doping-näytteen antava hevonen joutuu automaattisesti kahden kuukauden kilpailukieltoon.


Vaikutuksista ei tutkimustietoa


Vaikka käryt ovat tapahtuneet Ranskassa, tilannetta seurataan suurella mielenkiinnolla ympäri Eurooppaa – myös Suomessa.


”Muiden maiden kollegojen kanssa on oltu yhteydessä, mutta mihinkään toimenpiteisiin ei ole vielä ryhdytty. Jossain varmaan tiedetään enemmänkin, mutta me täällä Pohjoismaissa ollaan toistaiseksi ranskalaisten ja Krafftin tiedotuksen varassa”, Suomen Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala kommentoi.


Kannabidioli on hänelle ennestään doping-aineena vieras, mutta googlettamalla hän löytää vuodenvaihteelta Yhdysvalloista yhden tapauksen, jossa siitä on jääty kiinni. Selkeästi tunnettuja hyötyjä sen käytöstä en hänen tiedossaan ole.


”Kannabidiolista puhutaan, että sillä on tulehdusta ja kipua lievittäviä vaikutuksia, mutta tutkittua tietoa vaikutuksista ei ole”, Tala painottaa.


Tahallisuuteen hän ei jaksa uskoa, jos kannabidioli jäljittyy todistettavastkin Krafftin rehuihin.


”Se olisi vallan uskomatonta, kun muistelee lähihistoriaa”, hän perustelee.


19 vuotta sitten Krafft joutui maksamaan jättikorvauksia valmentajille syntyneistä vahingoista, kun sen rehuista löytyi kiellettyä theobromiinia.


Isossa kuvassa Martti Tala haluaa muistuttaa raviurheilun doping-kontrollin tiukkuudesta.


”Meillä Suomessa ravihevosilta otetaan vuosittain 1200 näytettä, kun esimerkiksi hiihdossa päästään hädin tuskin 200:een.”


Avoimia kysymyksiä


Miksi kannabidiolia löytyi näytteistä juuri nyt?


Onko kyseessä aine, jota ei ole aikaisemmin Euroopassa käytetty vai löytynyt? Vai onko se jostain syystä lisätty testattavien aineiden listalle vasta nyt? Tätä voidaan vain arvailla.


”Doping-näytteistä tehdään tarkat screening-profiilit, mutta mitä aineita niistä haetaan, sitä ei tietenkään ulospäin kerrota”, Martti Tala sanoo.


Löytyikö positiivisista näytteistä vain lääkeaineeksi luokiteltua kannabidiolia vai myös huumaavaa tetrahydrokannabinolia, josta aiheutuvat hampun hallusinoivat vaikutukset?


Mikäli niistä löytyi vain kannabidiolia, tetrahydrokannabinoli olisi pitänyt erottaa hampusta laboratoriossa ja sitä ei olisi voinut joutua hevosten elimistöön vahingossa.


Uskaltaako Krafftin rehuja syöneella hevosella kilpailla?


Tätä ei tiedä kukaan – ei edes Krafft.


”Emme ole tähän mennessä päässeet näkemään yhtään dokumentoitua näytevastausta. Meillä ei siis ole virallista tietoa, ja siksi meillä on erittäin vähän materiaalia perusteluille. Jotkut asiakkaidemme hevoset ovat antaneet positiivisen CBD-tuloksen ja toiset puolestaan negatiivisen tuloksen. Emme tiedä tällä hetkellä, onko rehu kontaminoitunut. Siksi meidän on mahdotonta vastata kysymykseen juuri nyt”, yhtiön tiedotteessa vastataan.


Krafftin julkaisema tiedote kokonaisuudessaan


Kysymyksiä ja vastauksia liittyen hevosrehussa epäiltyyn kannabidioli-esiintymään (CBD):Uskallanko kilpailla hevosellani? Voinko osallistua lähtöön huomenna?

Emme ole tähän mennessä päässeet näkemään yhtään dokumentoitua näytevastausta. Meillä ei siis ole virallista tietoa, ja siksi meillä on erittäin vähän materiaalia perusteluille. Jotkut asiakkaidemme hevoset ovat antaneet positiivisen CBD-tuloksen ja toiset puolestaan negatiivisen tuloksen. Emme tiedä tällä hetkellä, onko rehu kontaminoitunut. Siksi meidän on mahdotonta vastata kysymykseen juuri nyt.

Neuvomme ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin, ja huolestuneita asiakkaitamme kehotamme testaamaan hevosensa. CBD-pitoisuuden tutkituttaminen virtsasta tai verestä kestää yleensä 48 tuntia.

Milloin KRAFFT saa vastaukset näytteistä?

Näytteiden tulokset valmistuvat vasta 25. huhtikuuta, koska rehujen testausmenetelmät ovat monimutkaisia, mutta KRAFFT tekee kaikkensa saadakseen tuloksia aikaisemmin.

Miksi ette ole lähettäneet näytteitä laboratorioon aikaisemmin?

Saimme ensin kieltävän vastauksen näytteiden lähetyksestä Ranskaan, koska emme olleet asiakkaita. Olemme saaneet myöntävän vastauksen vasta tänään (sunnuntaina). Tällä hetkellä mikään taho Ruotsissa ei tee näitä testejä.

Tämän lisäksi testejä tullaan tekemään Englannissa, ja myös Ruotsin valtion eläinlääketieteellinen laitos (SVA) aloittaa näytteiden oton rehujen CBD-pitoisuuksista.

Miksi KRAFFT ei ole testannut CBD-pitoisuuksia aikaisemmin?

Se ei ole aine, jota rehuntoimittajat analysoivat. Periaatteessa on mahdotonta testata kaikkia FEI:n listalla olevia aineita (kiellettyjä aineita on arviolta 1200). On kuitenkin olemassa myös lyhennetty, 7 pääainetta sisältävä lista (NOPS), mutta kannabidioli ei ole tällä listalla. Kannabidiolia ei myöskään mainita listalla, jossa luetellaan erilaisia hevosrehuissa kiellettyjä yrttejä. Aloitamme kuitenkin näytteiden säännöllisen ottamisen tämän aineen osalta ilmenneiden tietojen pohjalta.

Miten on mahdollista, että kannabista/kannabidiolia voi joutua rehuihin? Onko olemassa jokin ainesosa, jota olette lisänneet rehuun tietoisesti? Mistä se tulee?

Jos osoittautuisi, että KRAFFTin rehut sisältäisivät CBD:tä, se ei olisi käyttämämme raaka-aine vaan peräisin kontaminoituneesta raaka-aineesta. Ensisijainen epäilymme kohdistuu ulkomailta tuotuun sinimailaserään. Euroopassa kasvatetaan yhä enenevässä määrin hamppua, ja jos sinimailaspellon vieressä on hamppupelto, kontaminaatio on mahdollista.

Mitä kontaminaatio tarkoittaa?

Kontaminaatio tarkoittaa sitä, että tuotteeseen on päässyt tahattomasti raaka-ainetta tai ainesosaa, jota tuotteessa ei normaalisti esiinny.

Onko kannabidioli (CBD) haitallista hevosille?

CBD on luokiteltu lääkeaineeksi eikä huumeeksi. Se ei ole haitallista hevosille ja sillä saattaisi mahdollisesti olla tulehdusta ehkäisevä vaikutus.

Otatteko vastaan palautettuja rehuja?

Tällä hetkellä pyydämme kaikkia asiakkaitamme odottamaan, kunnes asia on selvä. Sen jälkeen päätämme, palautetaanko rehuja vai ei.

Voiko joitain rehuistanne käyttää?

Myslimme valmistetaan eri tehtaissa, joten ne eivät kuulu selvityksen piiriin. Tämä koskee seuraavia tuotteita: KRAFFT Low Starch Muesli, KRAFFT Sensitive Mash, KRAFFT High Energy Muesli, KRAFFT High Protein Muesli ja KRAFFT Sensitive Muesli.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Björn Goopilla myös suomalaishevosilla menestyssaumoja Pariisissa

Stall Nikkasen hevoset tähyävät Goopin tallissa Ranskan rahalähtöihin

Papukaijasuu vai ei? – Hippos eväsi siitosoikeuden

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video