Teivon spesialistin Heikki Haaviston analyysi Kriteriumeista 2019 - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Teivon spesialistin Heikki Haaviston analyysi Kriteriumeista 2019

Kuka onkaan parempi ihminen analysoimaan ja muistelemaankin Kriteriumeja, kuin Teivon kilpailusihteeri Heikki Haavisto?

Haavisto on ollut Teivon palveluksessa vuodesta 1996 ja seurannut Kriteriumia sekä huippuraviurheilua vielä paljon pitempään. Lauantain yksi kysymys on tietysti, onko lämminveristen versio klassikkovuosikertaa vai ei?

"Kyllä se paremmasta päästä on, vaikka onhan siellä ollut ihan kansainvälisen tason huippuhevosia Passionate Kempistä ja Brad De Veluwesta alkaen", Haavisto miettii.

"Lauantai itsessään ja tulevaisuushan sen vasta näyttävät. Mascate Match ei vielä ole edellä mainittujen nimien tasolla, mutta se voi nousta sinne. Sellaisia ominaisuuksia tammassa tuntuu olevan. Jo keväällä, kun se kiri reilusti alle kymppiä Solvallassa kauden avauksessa toivottomista asemista kärkeen, tuli sellainen fiilis, että tässä on nyt jotain ihan erikoista. Ja suomenhevosissa on mahtava lupaus Parvelan Retu myös. Lämminverisissä on sikälikin hyvä vuosikerta, että usein on ollut isoja suosikkeja ja vähän tyhjempää taustalla. Viime vuonna oli kaksi-kolme kovaa etukäteen, Graceful Swamp, Marrakesh sekä Lewis Ale ja muut taustalla. Nyt on tasainen haastajakaartikin."

Mikä Kriterium on jäänyt parhaiten mieleen?

"Kotiradan suosikkien Monster Of Speedin ja Seppo Sarkolan onnistuminen toista hirmuhevosta Ride The Nightiä vastaan mahtavan loppusuoran taiston jälkeen oli helmi. Tuntui että kotiyleisö eli aivan mahtavasti valjakon mukana, ja siinä oli itselläkin ehkä eniten tunnetta. Se oli 1995 eli juuri ennen Teivoon töihin tuloani. Lovely Kempin kolmossija oli tietysti iso juttu, kun olin itse mukana kimpassa, ja vuotta myöhemminhän se onnistui nappiin Derbyssä."

Käydään vielä lyhyesti läpi kumpikin finaali, millaisia arvioita asiantuntijalla on niiden todennäköisimmistä menestyjistä?

"Lämpöisten puolella Mascate Match on ollut E3-finaaleissaan erityisen ylivoimainen, ja tästäkin jäi sellainen tunne, että karsinta oli välipala, ja finaaliin Pekka Korpi tuo taas leijonan. Se avaa lujaa, ja kaikki vaikuttaa aika selvältä. Pitkä kausi huipulla ja Markku Niemisen tallin neljä hyvää hevosta tuovat ehkä suurimmat kysymysmerkit suosikin ympärille, mutta hyvältä suosikin osalta näyttää kuitenkin suurella todennäköisyydellä. Niemisen hevosista Sahara Peyote vaikuttaa kiinnostavimmalta, kun sille on ilmoitettu jenkkikärryt ja kaikki kengät pois, mikä on ollut varustus vain Mikkelin startissa ennen tätä. Ruuna avaa luonnostaan kovaa ja on lähellä saada nappijuoksun suosikin peesissä. Nieminen itse kehuu jännimmäksi melkein Stonecapes Sparrowta, joka oli tosi hyvä Mascate Matchin takana karsinnassa. Nieminen uskoo siinä olevan paljon lisää kehitystä sisässä, ja finaalikin tulee olemaan sen osalta hyvin kiinnostava. Raskolnikov Frido on tietenkin lupaava, ja se tuntuu sopivan erityisen hyvin Santtu Raitalan käsiin. Ja kuten sanottua, koko porukka suosikin taustalla on mielenkiintoinen. Välillä joku, joka on jäänyt vähän taustalle Kriteriumissa, on noussut sitten huipulle jatkourallaan."

"Kylmäverisissä on siis vaikea nähdä Parvelan Retun häviävän. Suosikin karsinnan kakkonen Stallone on myös kiinnostava, sillä se lienee nopeana avaajana se, joka juoksee Parvelan Retun takana eli on kaksarihevonen. Sitten Lucas oli myös hyvä samassa karsinnassa ja on ilmoitettu meneväksi nyt ilman kenkiä, mikä vaikuttaa myös hyvin mielenkiintoiselta."

Pääset tästä Lämminveristen Kriteriumin ja muihinkin Teivon lauantain lähtölistoihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Niemisellä ykköspyssyt molemmin puolin Pohjanlahtea

Evartti ja Virin Camilla veivät seppeleet Seinäjoella

"En tiedä, koska syntyy samanlaista"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video