Monien tunteiden Kriteriumit - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Monien tunteiden Kriteriumit

Teivon Kriterium-finaalien iltapäivä tarjosi tunteiden koko kirjon. Suomenhevosten version vei jättisuosikki Parvelan Retu. Lämminverisissä suosittu Mascate Match sai taipua, kun Markku Niemisen talli jyräsi.

Lämminveristen Kriteriumin alku meni odotusten mukaan - Pekka Korven valmennettava Mascate Match avasi kärkeen ja draama antoi odottaa itseään. Kuitenkin se näytti turhan virkeältä keulapaikalla Ari Moilasen koittaessa hillitä vauhtitammaa.

Ensin rinnalle jäi Niemisen tallista Sahara PeyoteJukka Torvisella jäi ruunan rattailla mustapekka paikkojen jaossa. Puolimatkassa 2600 metrin kisaa Santtu Raitala teki ratkaisun, joka osoittautui voiton avaimeksi - hän ajoi Raskolnikov Fridon keulan ulkopuolelle. Siitä ajajaliigan ykköspaikasta tiukasti kisaava ohjastajanousukas hallitsi kisan loppua eleettä. Mascate Match sai vasta toisen kerran urallaan taipua, ja Raskolnikov vyöryi kärkeen. Niemisen tallin juhlan täydensi Stonecapes Sparrow, jonka Raitalan kanssa ohjastajaliigan keulassa kisaava Hannu Torvinen kannusti neljännestä ulkoa vahvaan kiriin ja kakkoseksi. Ruotsissa tällä hetkellä vaikuttavan Katja Melkon tallin BWT Echo nousi kolmoseksi Jorma Kontion ohjastuksessa. Melkon puoliso Janne Soronen nappasi Pohjanlahden toiselta puolelta Skellefteåsta hetkeä myöhemmin kylmäverilähdön voiton Vixuksen rattailla, joten hyvä päivä tälläkin tallilla!

"En osannut odottaa tälläistä tänään", Markku Nieminen huokaili selvästi liikuttuneena voitettuaan kotiratansa suurkisan Kriteriumin kuudetta kertaa.

"No toisaalta tämä oli vain 50-prosenttinen suoritus, kaksi onnistui - kaksi ei. Leikki sikseen - mahtavasti tämä meni, odottamattomasti. Ne hevosistani, joilta odotin, olivatkin keulilla. Kolmas, jolta odotin, Sahara Peyote sai liian raskaan reissun ja tamma laukkasi, mutta nämä kaksi, ori ja ruuna sekä niiden kuskit, ne onnistuivat upeasti!

Tunteikasta oli myös Raskolnikov Fridon omistajalla ja kasvattajalla Henri Steinerillä, jonka perhe on ollut mukana vuosikymmeniä ja kirjoittanut suomalaista ravihistoriaa ennenkin. Suurvoitto oli kuitenkin ainutlaatuinen. Lakimiehenä työuransa tehnyt Steiner nimeää kasvattinsa kirjallisuuden hahmojen mukaan - sukunimi Frido toistuu kaikilla.

Henri Steiner antaa taustalla kommentteja jämerään tyyliinsä ja "Fridon" iloinen jengi nauttii: Steinerin perhe, kuski-Raitala, valmentaja-Nieminen ja kaksoisvoiton hevosenhoitajana ottanut Pia Riihuhta.Pääset alta "Henkka" Steinerin tuoreeseen tunnelmapalaan heti kisan ratkettua:

https://www.youtube.com/watch?v=iiu2zAHhYvo

Suomenhevosten Kriterium oli vähemmän yllättävä. Urallaan nyt 14 voittoa 15 kilpailussa ottanut Parvelan Retu otti melko eleettä omansa mainitun Hannu Torvisen ohjastamana, vaikka Iikka Nurmosen ohjastama ja isänsä Ossin valmentama Stallone tekikin tapauksesta kilpailun. Nuori Nurmonen ei antanut keulaa, ja Parvelan Retu sai taivaltaa toista rataa ilman vetoapua. Stallonen taisteli nimensä mukaisesti, mutta Parvelan Retu hoiti sittenkin hommansa eleettä, kuten niin monta kertaa ennenkin. Tuloksena oli myös kisan kaikkien aikojen toiseksi kovin aika 25,9, ja tämä tuli nyt siis toista rataa kiertäen.

Helppoa kuin heinänteko: Parvelan Retu ja Hannu Torvinen. Taustalla Stallone ja Iikka Nurmonen koittavat panna hanttiin."Ei tätä ymmärrä, vaikka toisaalta Retun menestystä on jo oppinut odottamaankin", Oriveden superoriin omistaja ja valmentaja Petri Laine huokaili.

"Ihmeellisintä on, että  se on minun silmissäni ollut iso lupaus opettamisesta asti, ja mitään ongelmia ei ole ilmaantunut missään vaiheessa sen jälkeenkään, kuten tulosrivistä näkee. Nyt on sarjat ns. pilalla, mutta ajetaan näitä ikäluokkalähtöjä, ehkä vielä syksyllä ja ensi vuonna myös - sen jälkeen, aika näyttää. Ainakaan ori ei ollut moinaskaan lähdön jälkeen. Viemme sen nyt kotiin ja lähdemme voitolla yöhön. Tampereelta on hotellihuone varattu, sen verran tiedän. Ja sen että Retu saa porkkanaa, siitä se tykkää enemmän kuin kakusta. Yksi tärkeä tekijä hevosen menestyksessä on ollut avopuolisoni Noora Ojanperä, joka on tinkimättä hoitanut lihashuollon, enkä tiedä olisiko tulosta saatu ilman sitä? "

"Yksi ensi vuoden kysymys on, käytetäänkö Retua enemmän vai vähemmän siitosoriina. Sen se itsekin käytöksellään ratkaisee. Kuitenkin tulemme kantakirjaamaan sen ja olen heikkona hetkenäni joillekin jo luvannut oriin palveluita, joten kai sana on pidettävä."

Teivon lauantai oli täynnä urheilullisia kohokohtia. Tammer-ajossa toinen Santtu Raitalan ajokki, Atupem, näytti jälleen vahvuutensa.

"Ei koko matkan toista ja kolmatta rataa kiertäen kaikki hevoset hoidakaan kolmen kierroksen kisaa", myhäili Antero Tupamäki, mies oriin nimen, valmennuksen ja kaiken muunkin takaa.

Mielenkiintoa sai myös Mika Forssin debyytti yhtenä kaikkien aikojen lahjakkaimmista pidetyn suomenhevosen Välähdyksen rattailla. Valjakko hoiti hommansa Erilo-ajossa.

"Turun PM:ssä meni alku ihan pieleen, ja ori meni ohikin lähtöauton siivekkeestä", Välähdyksen valmentaja Ville Korjus kertoi.

"Se lähtö olisi voinut mennä uusiksikin, mutta otin kuitenkin sen jotenkin piikkiinikin. Kun sitten kävelyttelin Välähdystä ringissä Mika Forss pyöri toisella hevosella samoissa hommissa. Juteltiin, ja aika spontaanisti kysyin sitten, että haluatko kokeilla ajaa. Nyt kun meni näin, niin eikö sitä sanota, ettei voittavaa joukkuetta vaihdeta? Viikon päästä on Vermossa lähtö. Muutenkin varmaan nyt ajetaan kilpaa suhteellisen tiiviisti. Se tavallaan sopii kokemuksien perusteella ja siksikin, ettei väliviikolla tarvitse valmentaa juuri ollenkaan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutisviikko minuutissa: sittenkin yleisöä kunkkareihin ja yksi tähti lähti

Taru Silaste on nähnyt raviurheilun monelta kantilta

Markku Niemisellä kädet täynnä Seinäjoella

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video