Uutiset

Papukaijasuu vai ei? – Hippos eväsi siitosoikeuden

Jari-Pekka Rättyä
Papukaijasuu vai ei? Eläinlääkäri Kristiina Ertola arvioi asiaa uudestaan itsenäisyyspäivän maissa, mutta toisin kuin tätä kuvaa otettaessa ilman rauhoitusta.

”Kuka maksaa turhaan syntyneet kulut ja imagohaitat, jos Hippos myöntää olleensa väärässä”, kysyy Svartsjöfaxin omistaja Sebastian Långström.

Sebastianin isä Kyösti Långström vei Svartsjöfaxin 24. lokakuuta Kiuruveden orinäyttelyyn, missä se oli tarkoitus kantakirjata. Homma tyssäsi kuitenkin alkuunsa, kun ori lähetettiin kotimatkalle hylättynä ylipurennan eli ns. papukaijasuun takia.

Långströmit eivät kohteluunsa tyytyneet vaan veivät hevosen tutkittavaksi Oulun Hevosklinikalle. Siellä hevonen rauhoitettiin ja suu mitattiin. Ylipurennaksi saatiin 2 millimetriä.

”Se on täysin normaali, varmaan suurimmalla osalla suomenhevosista on sen verran ylipurentaa. Oikean ylipurennan pitäisi olla toista senttiä”, Sebastian Långström sanoo.

”En voi ymmärtää, että jos maksaa 350 euron näyttelymaksun ja matkustaa satojen kilometrien päähän näyttelyyn, kaksi ihmistä vilkaisee hevosta 5-6 sekunnin ajan ja hylkää sen. Ja vieläpä väärin perustein.”

Hän on valittanut päätöksestä ja toivoo Svartsjöfaxin saavan uuden mahdollisuuden, mutta kaikkea sekään ei korvaa.

”Turhasta reissusta ja klinikkakäynnistä syntyi isot kulut, ja kuka hevosella astuttaa, kun se on kerran hylätty? Sen huonompaa mainosta ei oriille voi saada.”

Martti Tala: ”Ei kahta sanaa”

Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää ei tunne tapausta, mutta valottaa asian yleisiä periaatteita.

”Eläinlääkärintarkastus on osa oriiden jalostusarvostelua. Oriin tulee läpäistä eläinlääkärintarkastus, jotta se voi jatkaa arvostelussa eteenpäin”, hän aloittaa.

Hampaiden osalta jalostusohjesäännön terveysliite sanoo seuraavaa:

Ylä- ja alapurenta, ristipurenta ja hampaiden epänormaali kuluminen kirjataan aina lausuntoon. Etuhampaiden lisäksi myös poskihampaat on tarkastettava. Suunavaajaa voidaan tarvittaessa käyttää tutkimuksessa.   

Yläpurennassa yläetuhampaat ovat alaetuhampaita edempänä ja alapurennassa päinvastoin, eli alaetuhampaat ovat yläetuhampaita edempänä. Purentaviat, joissa ylä- ja alaetuhampaat eivät lainkaan osu toisiinsa, ovat taustaltaan osin perinnöllisiä. Tällaista oritta ei hyväksytä jalostusarvostelussa.

Näyttelyeläinlääkärinä toimi Suomen Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala.

”Minä, näyttelylautakunnan puheenjohtaja Heidi Sihvo ja muutama muukin katsoimme suun, ja meistä asiassa ei ollut kahta sanaa”, Tala kommentoi.

”Mutta jos ja kun asiasta on tehty oikaisuvaatimus, jalostusvaliokunta käsittelee sen seuraavassa kokouksessaan 20. marraskuuta. Vaatimuksen tueksi esitettyjä näyttöjä en ole vielä nähnyt, joten niihin en voi ottaa kantaa.”

Hevosia ei hyväksytä kantakirjaan, jos niillä on periytyviä rakenne- tms. vikoja. Poikkeuksia voidaan tehdä vasta, jos niillä on poikkeuksellisen hyvät kilpailunäytöt.

Svartsjöfax Oulun tamma- ja varsanäyttelyssä vuonna 2012 kuvattuna. Kuva: Sukuposti.net / Johanna Havia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Media vetoaa Hippokseen: "Jäsenillä ja muilla hevostalouden toimijoilla on oikeus tietää, mitä heidän puolestaan päätetään"

Vetoomus Suomen Hippoksen valtuuskunnalle: "Avoimuus olisi omiaan lisäämään luottamusta alan sisällä ja myös laajemmin muiden kansalaisten silmissä"

Hippos liittyi MTK:n yhteisöjäseneksi – vahvistaa hevostalouden edunvalvontaa

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video