Uutiset

Kymenlaaksoajo ja Kavioliigat – Santtu kunkku Kouvolassakin?

Kuva: Terhi Piispa-Helisten
Santtu Raitalalla menee lujaa. Mies liittyi vastikään Tuhannen Voiton Klubiin, ja sen jälkeen voittotahti on melkein vain kiihtynyt,

Santtu Raitala on ajanut viime viikot kuin hurmoksessa ja nykäissyt ajajaliigassa ennen viikonloppua kahdeksan voiton eron Hannu Torviseen.

Santun mielestä liiga on kuitenkin kaikkea muuta kuin ratkennut.

”Ollaan menty jo pitkään vuorovedolla kuin pitkän matkan hiihdossa, ja välillä Hannu on ollut vastaavanlaisessa johdossa. Vuotta on vielä paljon jäljellä”, hän muistuttaa.

”Mutta hauskahan tällainen tilanne on, kun tavoitellaan molemmat ensimmäistä liigavoittoa. Se olisi mukava palkkio hyvin menneestä vuodesta, vaikkei muuta olekaan pelissä kuin mainetta ja kunniaa.”

Monen taktiikan MAS Dominant

Lauantaina Kouvolassa Raitala ajaa kymmenessä lähdössä. Kymenlaaksoajossa MAS Dominant (Toto75-6) oli perjantai-iltapäivällä 23-prosenttinen kakkossuosikki American Heron jälkeen.

”Karsinnassa se ei joutunut käyttämään kaikkia voimiaan. Huput lähti irti, mutta pallot jäi korviin. Kun ruuna palasi vielä pikku sairaspaussilta, voisi kuvitella, ettei se startti alla ainakaan huononna”, Santtu Raitala arvelee.

”Kymenlaakso-ajo on mielenkiintoinen kilpailu. Ensimmäisten 300 metrin aikana voi tapahtua niin paljon, että pitää olla monta taktiikkavaihtoehtoa varastossa. MAS Dominant on siitä kiitollinen hevonen, että sille käy monenlaiset juoksut.”

”Voiton todennäköisyyksiä en halua ryhtyä arvioimaan, mutta karsinnoissa nähtiin tosi monta tosi hyvää esitystä, ja mahdollisia voittajia on siten paljon. MAS Dominant on juoksun onnistuessa yksi niistä”, Raitala näkee.

Josveis Välähdyksen haastajana

Kavioliigassa jaetaan viimeiset pisteet ennen ensimmäisiä rahakkaita Grand Prix –lähtöjä. Josveis (Toto75-4) on jo ”runkosarjan” voittonsa varmistanut, mutta Välähdys tarvitsee vielä pisteitä GP-paikan varmistaakseen.

Kaksikon kohdatessa viimeksi 5. lokakuuta Teivossa Välähdys vei voiton, mutta hyvä oli Josveiskin.

”Se tuli vimppametrit tosi kovaa”, Santtu Raitala kehaisee.

”Kiihdytyksessä ei voitu silloin Välähdykselle mitään, mutta päivät on erilaisia. Katsotaan, miten lähtö lähtee  nyt menemään ja mietitään taktiikkaa sen jälkeen. Positiivista joka tapauksessa on, että ollaan Välähdyksen sisäpuolella.”

”Josveis on tehnyt monta tosi hyvää juoksua keulasta, mutta tuli Teivossa hyvin takaakin. Se pystyy kamppailemaan voitosta monenlaisellakin juoksulla”, Raitala uskoo.

Kuva: Elina Paavola
Josveis johtaa suomenhevosten Kavioliigaa ja lähtee ensimmäiseen Grand Prix'hin pistetaulukon piikkipaikalta, kävi Kouvolassa miten tahansa. Kuva: Elina PaavolaZultanio ensi kertaa volttilähdössä

Kouvola-ajossa Santun ajokki Zultanio (Toto75-5) on ollut kahdesti hyvä johtavan takaa, ja voimia on jäänyt varastoonkin.

”Viimeksi varauduttiin ajamaan keulasta, mutta Hill Yes lähti vaan lujempaa. Onneksi tilaa tuli oikeaan aikaan, ja Zultanio voitti väljästi.”

”Volttia Zultaniolla ei ole varmaan koskaan ajettu, mutta se on fiksu hevonen ja klaaraa varmaan senkin. Lähtönopeus on tietysti pieni kysymysmerkki. Autolähtöjä Zultaniolla on ajettu Italiassa paljon keulasta”, Santtu Raitala tietää.

Sobel Conway on takamatkalla niin kova hevonen, että kaiken pitää onnistua nappiin, jos sen meinaa lyödä.”

Santun arviot muista Toto75-ajokeistaan

Viksu Viliveillä (Toto75-1) on hyvä paikka. Se on nopea hevonen, ja jos saadaan hyvä juoksu kärjen välittömässä tuntumassa, se pystyy sijoittumaan hyvin. Voitto vaatisi, että kaikki menee nappiin ja hevonen on ihan parhaimmillaan pikku tauolta. En tiedä tarkemmin sen taustoja.”

Lake’s Bella (Toto75-2) on nopea, pikkunäppärä hevonen. Toivottavasti juoksu onnistuu ja se saa näyttää, mihin yltää,  mutta voitto tulisi yllätyksenä.”

Vappuäijä (Toto75-3) ei ollut Rovaniemellä parhaimmillaan, vaikka toinen olikin, ja on pitänyt sen jälkeen vähän taukoa. Hevosena me tykätään kaikki siitä tosi paljon. Se on suorittanut pitkään hyvin ja malttanut mennä raviakin. Vaikka divisioona nyt nouseekin, luokka riittää menestymiseen.”

Ronzon Face (Toto75-7) oli viimeksi niin täpinöissään, että laukkasi ennen kuin auto ehti kunnolla lähteäkään. Nyt on huonot lähtöasetelmat, mutta jos kiriin saadaan vetäviä selkiä eteen, ruuna pystyy nousemaan korkealle. Forssassa se kiri voittoon takaakin. Seinäjoen voitto tuli vastaavanlaisesta lähdöstä, joten juoksun onnistuessa menestys ei yllättäisi.”

Anu Leppänen
Vappuäijä on hevonen taustatiiminsä mieleen. Tässä tyylinäyte Rovaniemen kuninkuusraveista. Kuva: Anu LeppänenLue myös: Kymenlaakso-ajo jälleen huippumielenkiiintoinen 75-kohde

Lue myös: Kavioliigan pistetilanne

Lue myös: Kotiradan Roseland jahtaa jättipottia Kymenlaakso-ajossa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Holttisen Ulk Delle Selve kuntoutukseen, saumoja viikon raveissa ja jännä varsa tulokkaana

Korpi: Massilla Ruotsiin - Hotshot Luca yllätysvalmis - Kymenlaaksoon hyviä varsoja

Kriteriumkarsinnat: Magical Princess palasi huimalla tyylillä ja ME-ajalla tasolleen

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video