Uutiset

Ratu Royalen yllätyspaluu - menestystamma koelähdössä sunnuntaina

Kuva: Anu Leppänen
Vesa Santasen Ratu Royale juhlittuna Derbyn Talvisuosikin voittajana vuonna 2017. EE-tamman uran starttimääräksi muodostui 31. Voittoja tuli seitsemän ja kakkosia neljä. Tili karttui yli 65 000 eurolla.

Kolmevuotiaana Euroopan ennätyksen juossut Ratu Royale hakee starttilupaa sunnuntaina Forssassa.


Nyt viisivuotias Ratu Royale oli pari vuotta sitten Suomen puhutuimpia ravureita. Ennakkoluulottoman kansainvälisesti kilpailutettu tamma voitti Elitloppet-viikonloppuna kolmevuotiaiden tammojen eliitin ja teki tuolloin Euroopan ennätyksen 11,0a.

Nelivuotiskausi jäi kuitenkin torsoksi, sillä Ratu Royale juoksi vain seitsemän starttia, joista se voitti yhden. Loppuvuodesta tamma siirtyi Veijo Heiskasen valmennukseen Ruotsiin, mutta alkuvuodesta kerrottiin Ratu Royalen siirtyvän siitokseen.

"Sillä oli paha sydänlihastulehdus, eikä asiassa ollut paljon miettimistä", omistajavalmentaja Vesa Santanen kertoo.

Ratu Royale oli keväästä asti Ruotsissa siemennettävänä Villiamilla, mutta siitosuran aloituksesta ei tullut lopulta mitään.

"Se ei tullut oikein millään kunnon kiimaan, mutta toukokuun lopussa se saatiin lopulta siemennettyä. Kyllä Ratu Royale sitten tiinehtyikin, mutta loi seuraavan kuukauden aikana, ja jäi sitten tyhjäksi", Santanen luettelee.

Kotona Liedossa Ratu Royale on ollut vasta kuukauden ajan.

"Se oli helmikuusta asti ajamatta, ja lihakset olivat tietysti tippuneet aika paljon. Nyt se alkaa kuitenkin taas olla oma itsensä, sopivasti kiukkuinen ja vahvasti ohjalla", Santanen kuvailee.

"Vauhtikestävyys ei tietenkään ole vielä korkealla tasolla, eikä se varmaan ole lähellä starttikuntoa, mutta ajetaan koelähtö pois, kun se pitää joka tapauksessa ajaa, jos haluaa startata. Hevonen käytiin viime viikolla läpi Teivon klinikalla, ja sama tehdään pari päivää koelähdön jälkeen, että voidaan olla varmoja, ettei sairastamisesta ole jäänyt jälkiä. Koelähdöstä saadaan monenlaista tietoa."

Todennäköisesti Ratu Royale (Credit Winner) palaa taas ensi keväänä siitokseen.

"Kevääseen on kuitenkin jonkin verran aikaa, ja ajetaan sillä nyt siltäkin varalta, jos ensi kevätkin menee pieleen", Santanen kuvailee. "Kotona sillä on aina ollut vahvat kiimat, ja ainakin nyt on nähty, että sen paikka on kotona."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ratun kasvatit rikkovat rajoja – EE-tamma Ratu Royale on kotitallin pomo

Ennätystamman ura ohi ja mammapäivät odottavat – kantavana Bold Eaglesta

Ennätystamma Ratu Royale pyöräytti potran varsan - ”Emä hoiti homman ihan omine nokkineen reilussa puolessa tunnissa”

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video