Uutiset

Hippos harkitsee tutkintapyyntöä poliisille asiakirjojen väärentämisestä

Kuva: Ville Toivonen
FI-status on jo palautettu niille hevosille, joilta se poistettiin, ja vastapuolen oikeudenkäyntikulujen maksatus etenee. Ihan viimeistä sanaa tunnistusjupakassa ei ole kuitenkaan vielä sanottu.

Suomen Hippos ei aio luovuttaa varsojen tunnistuskiistassa. Se hakee hovioikeudelta lisäaikaa voidakseen toimittaa valituksen Länsi-Suomen käräjäoikeuden päätöksestä.

Suomen Hippoksen hallitus päätti maanantaina pitkässä kokouksessa, että se hakee jatkoaikaa elokuun loppuun valittaakseen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksistä varsojen virheellisestä tunnistamisesta.

Järjestö kertoi tiistaina tiedotteessaan, että se myös harkitsee tutkintapyyntöä poliisille yllyttämisesti vääränsisältöisten asiakirjojen tekoon sekä niiden laatimisesta ja toimittamisesta Hippokseen.

Käräjäoikeus totesi kanteen tehneiden yhdeksän kasvattajan toimineen sääntöjen vastaisesti varsojen tunnistuksessa, vaikka se ei sinänsä ollutkaan oikeudenkäyntiin kuuluva asia, Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen perustelee Ravinetille.

Edelleen Hippos selvittää mahdollisuutta rajoittaa kilpailuoikeuksia kilpailusääntöjen ja käräjäoikeuden päätösten perusteella. Tämäkin koskee hänen mukaansa kaikkia kanteissa mukana olleita hevosia.

Hippos hävisi kiistan, koska käräjäoikeuden mukaan sen säännöissä ei ole määritelty riittävän tarkasti sanktioita tilanteeseen, jossa tunnistusta tai muuta hevosen rekisteröintiin liittyvää asiaa ei ole hoidettu oikein.

Sääntötäsmennyksiä loppuvuoden kuluessa

Tunnistamista koskevien sääntöjen uudistaminen aloitetaan käytännössä saman tien Hippoksen sisäisenä toimintana.

"Ravikilpailusäännöt, jalostusohjesääntö ja sen liite käydään läpi niin, että kaikki linkittyvät toisiinsa aukottomasti", Mäkinen kuvaa.

Näiden kaikkien muuttaminen on hallituksen vallassa, valtuuskuntaan niitä ei tarvitse siis viedä.

Tavoite on saada selkeytetyt säännöt voimaan tulevan vuoden alusta.

Sitoumus pitää antaa Hepassa

Kuten Mäkinen totesi tuoreeltaan käräjäoikeuden päätöksen jälkeen, sääntöjen sitovuuden ymmärtämistä kasvattajien keskuudessa tulee vahvistaa.

Järjestön hallitus päättikin maanantaina muuttaa Heppa-järjestelmää hevosen rekisteröinnin osalta. Jo syyskuussa astuu voimaan muutos, jolla varmistetaan kasvattajien sitoutuminen Hippoksen sääntöihin ja tunnistamiseen oikeellisuuteen tämän kasvatuskauden osalta.

"Tarkkaa määrittelyä ei vielä ole, miten se tapahtuu. Mutta jokainen joka täyttää Heppaan hevostensa rekisteröintiin ja tunnistamiseen liittyen tietoja, joutuu hyväksymään jonkunlaisen sitoumuksen."

Käräjäriidan taustaa

Tunnistuskiistan ytimessä on FI-kilpailuoikeus. Tätä varten varsat pitäisi ennen syntymävuoden loppua tuoda Suomeen tunnistettaviksi.

Kanteita jätettiin viime vuoden aikana kaksi.  Valmentaja Tuomas Korvenojan ja hänen lähipiirinsä varsoja oli tunnistettu Tanskassa ja toisen ryhmän, viiden pienkasvattajan, varsoja tunnistettiin etänä Ranskassa.

Käräjäoikeuden mukaan Hippos toimi väärin evätessään jälkimmäisiltä FI-statuksen. Lisäksi käräjäoikeuden mukaan Hippoksen säännöt eivät antaneet mahdollisuutta määrätä kasvattajille virheellisestä tunnistamisesta hevoskohtaista  2 000 euron sakkoa.

Ruokavirasto on valtuuttanut Suomen Hippoksen hoitamaan viranomaistehtäviä hevosten rekisteröinnissä. Järjestölle myös kuuluu useimpien Suomessa ylläpidettävien kantakirjojen hoito.

Tuomio ei ole lainvoimainen niin kauan, kun osapuolet eivät ole sitä hyväksyneet.

Lue tunnistussotkun oikeudenkäynnin vaiheista muun muassa:

Mäkinen: sääntöjen sitovuutta on vahvistettava

Tunnistussoppa kiehui käräjäoikeudessa sekavana loppuun asti

"Hankala sillisalaatti"

Rikosoikeuden professori MT:lle: Selvää ratkaisua ei odotettavissa (uutinen on luettavissa, kun kirjautuu kahden viikon ilmaiselle koejaksolle)

Tunnistusskandaalin varsat säilyvät Suomessa syntyneinä, kasvattajille sakkoja

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hippoksen valtuuskunta sittenkin ylimääräiseen kokoukseen – ”Eiköhän se näin mene”

Hippos liittyi MTK:n yhteisöjäseneksi – vahvistaa hevostalouden edunvalvontaa

Epävarmuus leijuu raviurheilun talouden yllä – taustalla Veikkauksen tuotonjako

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video