Uutiset

Vakuutti 25 000 eurosta, sai korvausta 15 000

Jos vakuuttaa timantin tietystä arvosta ja se varastetaan, saa korvauksena arvon. Jos vakuuttaa tietystä arvosta hevosen, korvauksen voi määrittää hevostalli.net.

Tämän sai huomata helsinkiläinen Aimo Inkeroinen, joka vakuutti suvukkaan kasvattinsa Hit The Road Jackin (Broadway Hall – Honest Prayer 12,8, Like A Prayer) varsana 25 000 eurosta.

Odotuksista kertoi myös, että Inkeroinen vei Hit The Road Jackin treeniin Markku Niemiselle. Ja vaikka 3-vuotiskauden 13 500 euron tienestit eivät vielä odotuksia täyttäneet, Nieminen luotti edelleen hevoseen ja rakensi sitä määrätietoisesti kohti Derbyä. Hevosen tultua maksamaan paljon Inkeroiselle ei tullut mieleenkään laskea vakuutussummaa vaan ennemminkin nostaa sitä. Se jäi kuitenkin tekemättä.

Matka kohti Derbyä katkesi 4-vuotiskeväällä. Hit The Road Jack loukkaantui tapaturmaisesti startissa niin vakavasti, että se jouduttiin lopettamaan.

Koska kanssakilpailija todettiin syylliseksi tapaukseen, Inkeroinen olisi ollut oikeutettu kilpailuvakuutuksen korvaukseen hevosesta. Sen maksimisumma 20 000 olisi täyttynyt aikaisempien vastaavien tapausten perusteella helposti, mutta koska hevonen oli vakuutettu 25 000 eurosta, korvausta päädyttiin hakemaan omasta vakuutuksesta.

Järkytys oli melkoinen, kun se korvasikin vain 15 000 euroa. Perusteluna Pohjantähti käytti hevostalli.netin markkinoilla myynnissä olleita 4- ja 5-vuotiaita, edelliskaudella vähemmän tienanneita hevosia, jotka olivat olleet myynnissä 3900 ja 3500 euron hintaan.

"Mitä järkeä hevosia on ylipäänsä vakuuttaa?"

Pitkäaikaisena hevosenomistajana Aimo Inkeroinen tietää, että hevosen arvo voidaan nähdä hyvin eri tavoin. Hän ei siksi halua lähteä väittelemään siitä, mutta asian periaatteellinen puoli ihmetyttää häntä suuresti.

”Miten on mahdollista, että maksut maksetaan yhden korvaussumman perusteella ja korvaus toisen? Miten moni muu hevosenomistaja maksaa tietämättään ylisuuria vakuutusmaksuja?” Inkeroinen kysyy.

Hänen aikaisemmatkin kokemuksensa hevosvakuuttamisesta ovat huonoja. Kun Inkeroisen 2-vuotiaalta murtui  vuosia sitten kinnernivel ja siitä ei olisi ollut kilpahevoseksi, silloinen vakuutusyhtiö (ei Pohjantähti) kieltäytyi korvauksesta kokonaan rakenteelliseen vikaan vedoten. Inkeroista kehotettiin viemään asia oikeuteen, jos päätös ei tyydyttänyt.

"Mitä järkeä hevosia on ylipäänsä vakuuttaa, jos vakuusyhtiöillä täysi mielivalta silloin, kun jotain sattuu?"

Pohjantähti: Ennusteet ja odotukset merkityksettömiä

Vapaaehtoisen hevosvakuutuksen hinta riippuu suoraan hevoselle siinä ilmoitetusta arvosta. Harva vakuuttaja kuitenkaan tiedostaa, että korvaustilanteessa kyseinen arvo on vain viitteellinen.

”Kun hevonen kuolee korvattavan tapaturman seurauksena maksetaan korvauksena hevosen kuolinhetken käypä arvo, kuitenkin enintään kuolinhetkellä vakuutuskirjalle merkitty vakuutusmäärä”, Pohjantähden korvauspäätös alkaa.

Hit The Road Jackin tapauksessa käypää arvoa laskivat Pohjantähden tulkinnan mukaan mm. viime sijoitukset, jotka olivat epäonnistuneiden juoksujen jälkeen jääneet huonoiksi, ja se, että hevonen oli ruunattu eikä sillä ollut siitosarvoa.

”Kuolinhetken käypää arvoa ei korota tulevaisuuden ennuste tai mahdolliset arviot tulevaisuuden mahdollisista saavutuksista”, Pohjantähti linjaa korvauspäätöksessä.

Riitta Yliviikari: "Tarkista hevosesi vakuutusmäärä vuosittain"

Pohjantähden liiketoimintajohtaja Riitta Yliviikari vahvistaa Ravinetille, että vastuu ”vakuutuskirjalle merkityn vakuutusmäärän” pitämisestä hevosen käypänä arvona kuuluu todellakin vakuuttajalle. Tässä hänen vastauksensa Ravinetin tiedusteluun vapaaehtoisen hevosvakuuttamisen periaatteista:

Koska kyse on omistajalleen rakkaasta, elävästä eläimestä, ei ole kovin helppoa ehkä hahmottaa, että hevosta vakuutettaessa on kysymys omaisuuden vakuuttamisesta. Tämän vuoksi vakuutusmäärä käyttäytyy omaisuusvakuutuksille luonteenomaisesti, eikä esimerkiksi samalla tavalla kuin henkilövakuutuksen kuolemantapaussumma, joka on melko vapaasti henkilön itsensä määriteltävissä.

Hevosvakuutuksessa vakuutusmäärän tulee vastata käypää arvoa. Kun omaisuusvakuutuksessa (jota hevosvakuutuskin on) puhutaan käyvästä arvosta, tarkoitetaan sillä markkina-arvoa sekä vakuutuksen ottohetkellä, että korvaustilanteissa. Tämän vuoksi käypään arvoon eivät vaikuta esimerkiksi tunnearvo, ansiomenetys tai erilaiset kuluerät, mitä omaisuuden omistamisesta on ajan saatossa syntynyt. Sen sijaan ostohinta, siitos- ja kilpailutulokset tai muut saavutukset huomioidaan käypää arvoa määriteltäessä.

Vakuutusmäärää ei kannata pitää liian alhaisena, mutta ei myöskään ylisuurena, koska korvaustilanteessa tosiaan käypä arvo määrittää korvaussumman. Jos vakuutusmäärä on liian pieni, voi olla, että korvaussummaan sovelletaan alivakuutusperiaatetta ja korvaus on suhteellisesti saman verran pienempi kuin vakuutusmääräkin oli. Jos taas vakuutusmäärä on arvioitu liian korkeaksi, asiakas maksaa turhasta, koska korvaus maksetaan vain käypään arvoon saakka.

Kun aikaa kuluu, on luonnollista, että hevosen arvossa voi tapahtua muutoksia. Vakuutusmäärän oikeellisuuden tarkistaminen on hevosvakuutuksessa tärkeä asia, koska vain hevosen omistaja tuntee parhaiten hevosen arvoon kohdistuneet muutokset. Tarkista siis hevosesi vakuutusmäärä esimerkiksi vuosittain ja ilmoita tarvittaessa mahdollisista muutoksista vakuutusyhtiöösi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko kotonasi tällainen liesituuletin? Vakuutusyhtiö varoittaa vakavasta tulipaloriskistä kymmenissä tuhansissa suomalaiskeittiöissä

Vakuutusyhtiöitä yritetään huijata kekseliäillä ja vähemmän kekseliäillä keinoilla – rikkinäisellä autolla ajettu kolari ei jää etsivältä huomaamatta

Suomessa on vain kolme virallista jäätietä – jäätie avataan, kun alla on vähintään 40 senttiä jäätä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video