Uutiset

Lumi-Masi hyödynsi muiden hypyt

Kuva: Anu Leppänen
Lumi-Masi piti pintansa kirikamppailussa Merran Roihua vastaan.

PORI. Satakunta Seniorin sankariksi nousi Harri Kotilaisen Lumi-Masi, kun suosikki toisensa jälkeen laukkaili itsensä pois pelistä.

Satakunta Senior oli suomenhevosmittelöä värikkäimmillään, sillä laukkoja riitti. Suursuosikki Ellin Sisu laukkasi toistuvasti, samoin tauolta tullut Caijus ja kärjessä häärinyt Turelius oli valtaosan matkaa laukan partaalla. Kun lopulta kaikki suosikit hylättiin liioista laukoista, tilanteen hyödynsi parhaiten Harri Kotilaisen ajama ja valmentama Lumi-Masi.

Lumi-Masi pääsi takamatkan juoksuradalta hyviin tarkkailuasemiin lähelle kärkeä, ja Tureliuksen sorruttua viimeisessä kaarteessa kunnolla laukalle voittomatsiin nousi Lumi-Masin kanssa Merran Roihu. Kuusivuotias Lumi-Masi piti kuitenkin pintansa ja vei 12 000 euron ykkösrahat tuloksella 26,6/2140.

"Meillä oli epävarmuutta lähinnä ensimmäisellä takasuoralla ja viimeisessä kurvissa, mutta kun maalisuoralle päästiin, Masi keskittyi toiselle vastaamiseen", Kotilainen kertasi juoksua.

"Kokonaisuutena erittäin hyvä suoritus. Tämä ei ole mikään selkäjuoksulla spurttaaja. Toisen takana tämä melkein heittää vaihteen pois päältä. Kun tämän tuntee, osaa ajaa sillä tavalla. Ja kyllä hevonen oppii rutiinin myötä."

Ikäluokan kärkihevosen Ellin Sisun kolme laukkaa jäivät mysteeriksi taustajoukoille. Ori laukkasi kaarteissa kolme kertaa.

"Mystinen homma", valmentaja Pauli Raivio ihmetteli. "Kotioloissa ei pysty sanomaan mitään, mikä olisi vialla ja kauden avauksessa hevonen oli asiallinen. Oli se painanut kurvissa sisäänpäin, mutta en tiedä syytä. Nyt oli ensimmäisen kerran hokit pois, kun meillä on vielä kunnon talvi. Ei me ainakaan rikki päästy viikolla ajamaan, kun ei päästy ajamaan oikein missään. Polanteet lohkeili ja toisessa kohtaa oli reikiä tiessä. Helpolla ne olivat, mutta ei se ainakaan Tähen Toivomusta näkynyt haittaavaan."

Turelius laukkasi keulasta takasuoralla ja tuli lopulta Ellin Sisun tavoin hylätyksi liioista laukoista. Kuva: Anu LeppänenSatakunta Seniorin sankari Lumi-Masi otti ensimmäisen voittonsa sitten viime heinäkuun. Viime kauden kohokohtina olivat Derbyn kolmossija ja Pikkukunkun kakkonen, ja tämän vuoden kahdesta ensimmäisestä startista tuli molemmista kakkossijat.

"Tämä on kehittynyt juuri sillä tavalla kuin hyvän hevosen pitääkin: pikkuhiljaa", Kotilainen korosti.

"Jos on nuorena liian hyvä liian äkkiä, harvemmin niistä tulee kunkkaritason hevosia. Tämä voi olla toivottavasti parhaimmillaan vaikka vasta kymmenvuotiaana. Kilometrien myötä hevonen kehittyy. Täytyy koputtaa puuta, että tämä on ollut koko ajan jaloistaan terve eikä ole tarvinnut paljon hoitaa. Rata oli tänään napakka ja varmaan enemmän vastaan sellaisia hevosia, joilla on arkuutta nivelissä."

Edelliskilpailustaan Killerillä Lumi-Masi lunasti paikan Suomen Cupin finaaliin, joka ajetaan Jokimaalla 10. toukokuuta. Se on seuraava tähtäin, ja kesällä samalla radalla ajettava Suur-Hollola-ajo on myös ajatuksissa.

"Jos hevonen on siihen aikaan sillä mallilla, niin Suur-Hollola voisi olla ajankohtainen. Älyttömän kova lähtöhän se on, mutta ei kokeilemisessa mitään menetä. Kuusivuotiaille ei oikein ole muita lähtöjä. Teivon lähtö oli erittäin hyvä, mutta olisin toivonut sen kuukautta myöhemmin. Monelle se tuli vähän aikaisin, kun kaikki eivät halua aloittaa hokkikelillä", Kotilainen sanoi.

Lumi-Masi näytti kykynsä jo nelivuotiaana, kun se selvitti tiensä Oulu Expressin finaaliin.

"Kun ajoin tällä ensimmäisiä kertoja, siitä lähtien on ollut hyvät odotukset. Menotyyli on eteenpäin vievää, sillä on hyvä fysiikka ja hevonen on sopivan laiska. Kilpailutilanteessa se syttyy, ja tuo puoli muuttuu vielä vuosien mittaan. Lähtönopeuttakin tulee lisää, olen varma siitä asiasta", Kotilainen arvioi.

"Masi on nopea ja jaksaa mennä, hyväpäinen ja hyvärakenteinen. Ei ole sellaista huonoa lenkkiä. Usein hyvälläkin hevosella on joku heikkous, josta ajattelee, että tuon kun saisi vielä erilaiseksi, olisi hyvä. Lumi-Masissa ei oikein ole mitään sellaista. Se on lisäksi ollut aika lapsellinen ja jättänyt varastoonkin. Käytökseltään tämä on fiksu, eikä se ole kauhean orimainen. Vahinkoja voi aina sattua, mutta kun luonne on tällainen, se pienentää riskejä. Lumi-Masi on erittäin mieleinen hevonen minulle."Äänekoskelaisella Harri Kotilaisella on työn alla toistakymmentä valmennettavaa, jotka ovat pääosin suomenhevosia. Ykkössarjoihin asti noussut A.T. Eka on niistä eniten tienannut, ja vuoden 2016 Derby-voittaja Äänestäjä on myös palailemassa lähiaikoina radoille.

"Tallin tilanne on tällä hetkellä oikein hyvä. Töitä pitää tehdä kaikkien, mutta uskon, että työ palkitaan jossakin vaiheessa kun vain terveyttä riittää", Kotilainen iloitsi.

"Äänestäjällä oli jalassa pieni kolhu talvella ja on ottanut aikaa, vaikka treenaamaan on päästy. Vauhtiajoa ei ole kuitenkaan ajettu. Kun saa viisikymmentä kiloa pois, siitä tulee pärjäävä hevonen."

Kotilaisella on pitkäaikaista kokemusta hyvistä suomenhevosista ja niiden kilpailuttamisesta. Erityisesti enintään 80 000 euroa tienanneiden Tähtidivisioona on tullut tutuksi mm. A.T. Ekan ja vakiolaina-ajokki Tee Wee Paronin kanssa.

"Kun kahdeksankymppiä tulee täyteen, se on aika iso hyppäys avoimiin lähtöihin", Kotilainen pohti.

"Varsinkin jos ikäluokkalähdöissä pärjää, hevonen on vielä ihan raakile. Vaikka olisi hyväpäinen hevonen, se helposti ylittää itsensä kun yrittää kovasti ja joutuu koville. Hevosia on toki vähän, mutta epäilen, että iltaraveissa voisi olla enemmän kesäaikaankin 40-50 tuhannen paalulla ajettavia lähtöjä. Niihin olisi varmasti tulijoita."

"Hyvä suomenhevonen on muutenkin niin pitkäpiimäinen homma kasvattamisesta lähtien, että helposti hyväkin hevonen nitkahtaa kilpailuttamisen takia. Järkevällä kilpailuttamisella pääsee parempiin tuloksiin. Totta kai omistajat haluavat että ajetaan kilpaa, kun hevoset ovat kilpakunnossa."

Lumi-Masia ei tosin ykkössarjat vielä odota, sillä Porin-voiton myötä voittosumma on nyt 55 431 euroa.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ensikertalaiset veivät kuningatarkisan kärkisijat – Vanhoilla tähdillä riitti jossiteltavaa

Kuningatarkisasta kaikkien aikojen jännitysnäytelmä – Antti Tupamäki: ”Tympäsee jonkun verran”

Harri Kotilainen Liisan Tulilinnusta: Happi loppui

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video