Uutiset

Velikulta yllätti myös valmentajansa

Kuva: Anu Leppänen
Hannu Torvisen kannustama Ypäjä Luotsi piti pintansa kirikamppailussa Eskolan Jyräystä vastaan. Eskolan Jyräys toi Pauli Raiviolle Kriteriumin finaalipaikan valmentajana jo neljäntenä vuonna peräkkäin.

TEIVO. Suomenhevosten Kriterium-karsinnoissa hallitsivat suosikki Jostois sekä yllättäjä Ypäjä Luotsi, joka on kehittynyt kuin varkain kauden suurimman kilpailun alla.

Ensimmäisen karsintalähdön yllätysvoittaja Ypäjä Luotsi hallitsi 30,1-kertoimisena lähdön jokaista metriä. Hannu Torvisen vakioajokki eteni sujuvasti kärkipaikalle suosikki Vixelin laukatessa ja sai vetää 25,0-avauksen jälkeen välikierroksella varsin rauhallista tempoa. Maalisuoralla sen takaa toiselle radalle noussut Eskolan Jyräys eteni rinnalle, mutta ei saanut voittajasta kunnon otetta. Ypäjä Luotsi vei karsinnan tuloksella 30,0/2100a.

Finaaliin menivät kärkiparin takana Vixeli, joka paikkasi alkulaukkansa hyvin sekä Kansainvälinen, Peli-Pekka ja Kaappi. Finaalista tipahti Heporix, joka teki keväällä huippulupaavan debyyttistartin, mutta taipui nyt tauolta palatessaan johtavan rinnalta hännille.

Jouni Miettisen valmentama Ypäjä Luotsi oli ehtinyt tienata ennen Kriteriumin karsintailtaa jo 11 590 euroa, mutta ei ollut kohdannut aivan ikäluokan huippuja tätä ennen.

"Neljän joukkoon sitä odottelin, mutta en osannut kyllä ihan voittoa ajatella", Jouni Miettinen myönsi. "Olihan tämä tehnyt hyviä juoksuja varsinkin Vermossa, vaikka jäi silloin kolmanneksi. Se oli raju juoksu hevoselta."

Miettisellä on vahva usko systeemiinsä, jossa hevosilla ajetaan paljon kilpaa, mutta niillä ei ajeta hiittejä kotona.

"Nykyään moni sanoo, että on ensimmäinen startti, mutta monella on kymmeniä harjoitusraveja takana. Meillä näkyy tulosrivissä kaikki ne, mitä hevoset ovat radalla olleet. Totta kai välillä tulee vaivoja ja epäonnistumisia, mutta välillä tuntuu, ettei näillä saisi ajaa kilpaa ollenkaan", Miettinen hymähti.

Ypäjä Luotsia porilaisvalmentaja on laitellut helmikuusta saakka. Tunnettu hevoskauppias ja Miettisen pitkäaikainen yhteistyökumppani Otto Salojensaari välitti Teemu Okkolinilla ja Leo Mönttisellä olleen varsan Miettiselle. Ypäjä Luotsi on voittanut tänä vuonna jo neljä kertaa ja huomionarvoista on, että hevonen on laukannut urallaan vain kerran.

"Vaikka Ypäjä Luotsi välillä haparoikin, se ei laukkaa. Sellainen velikulta se on, että ei se mene tosissaan oikein missään. Lämmityksessäkään se ei tunnu miltään käteen, mutta sitten kun lähdetään kilvanajoon, se ryhdistäytyy. Minulle oli myös yllätys, että ori avasi 1.25-vauhtia ja Hannun mukaan helposti."

Miettisen paras Kriterium-saavutus tähän mennessä on Suikettaren kakkossija Koivikon Kallen jälkeen vuonna 2013.

"Se meni 25,9 nelivuotiaana tammana ja ajattelin silloin viisivuotiskeväällä, että Suiketar on parin vuoden päästä kuningatar. Sillä ajettiin vain viisivuotiaana Suur-Hollola-ajoa ja muuta, eikä tamma lopulta ollut vaan niin hyvä hevonen."

Jostois hallitsi niinikään keulasta ja meni kovemman voittoajan. Kuva: Anu LeppänenSuomenhevosten toisen karsinnan vei odotetusti Jostois. Antti Ojanperän ajama ja valmentama ori piti kärkipaikalla tilannetta hallussa ja vauhdikkaan 23,5-lopetuksen myötä voittotulos oli huomattavasti nopeampi kuin ensimmäisessä karsinnassa. Jostois teki ajan 26,9/2100a ja Ypäjä Luotsille riitti tulos 30,0/2100a.

Jostoisia kiritti lopussa parhaiten Sirukasson. Johtavan takana juossut Hiioppi oli erittäin hyvä uransa neljänteen starttiin ja jäi lopussa Jostoisin taakse pussiinkin. Loput finaalipaikat menivät Sippimiehelle, Tohtorille ja Pete Pointille.

Jostois on kiilannut nelivuotisikäluokan kärkinimien joukkoon, vaikka isommat voitot siltä vielä puuttuvat. Hevosen kehitys on ollut nopeaa, sillä ensimmäisen lähtönsä se juoksi juhannuksen jälkeen Lieksassa ja uran neljänteen kisaan Pikkuprinssissä se meni jo 25,4-tuloksen.

"Vielä keväällä ei tuntunut yhtään varmalta, mutta hyvin tehty pohjatyö kantaa tulosta", Jutta Ihalainen valmennustiimistä iloitsi. "Ikää ja rutiinia kun tulee, varmuuttakin sieltä tulee. Sen takia Antti tykkää ajaa itse, kun tuntee hevoset eikä tule mitään virheliikkeitä. Silloin se näyttääkin varmemmalta kuin ehkä onkaan."

"Tänään Josveis teki varman suorituksen, vaikka ainahan nuoret suomenhevoset ovat vähän epävarmoja. Kivasti se ryhdistäytyi starttiin ja Antti ajoi varmaan aika maltilla, eikä kaikki varmaan ollut pelissä."

Valmentajaliigan kärkinimi Antti Ojanperä ajoi karsintavoittoon valmentamansa Jostoisin. Nelivuotiaan oriin isoveli Josveis voitti helmikuussa Pariisissa Vincennesin kylmäveriottelun. Kuva: Anu Leppänen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

MAS Champ sai paikan huipulla: Kymi GP odottaa!

Nurmoksen suomalaistähdet näytillä Mantorpissa - Seismicissä ei vikaa

Ojanperän hevoset eivät lähdekään Solvallaan – Evartilla kaikki kunnossa ja kuninkaan kausi jatkuu viikon päästä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video