Valmistujaislahja kiri ylivoimavoittoon - omistaja juhlii New Yorkissa - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Valmistujaislahja kiri ylivoimavoittoon - omistaja juhlii New Yorkissa

MIKKELI. Essi Van Pressin nimi vaihdettiin varsana omistajan mukaan. Taustajoukoilla on oma totostrategia aina, kun tamma kilpailee.

Tammalähtöön numerolla 16 startannut Essi Van Press ei hankalista alkuasemista piitannut, vaan paiskasi päätöspuolikkaalla omille teilleen. Miika Tenhusen ajama ja treenaama tamma pyyhälsi kärkeen jo viimeisen kurvin alussa ja jätti kakkoseksi kiertäneen Long Leg Lizzyn turvallisen välimatkan päähän.

Essi Van Press teki komean voiton ohessa uuden volttiennätyksensä 14,4/2120. Edelliset startit olivat 5-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunun karsinta ja finaali, mutta nyt rahasarjassa Essi Van Press oli ylivoimainen. Pelaajille 18,1-kertoiminen voittaja oli pikkuyllättäjä, mutta taustajoukoilla oli kova luotto jo etukäteen.

"Se oli yllättävänkin unohdettu", omistaja Essi Vanhalan isä Arto Vanhala totesi. "Seiskakutosessa oli oma piikkinä ja tavalliseen tapaan pelasin 38 euroa voittajaa."

Pelitaktiikka perustuu siihen, että omistaja Essi Vanhala on pelannut koko uransa ringetteä numerolla 38. Vanhala on saavuttanut Lapinlahden Luistimessa kuusi Suomen mestaruutta. Kun Essi valmistui Itä-Suomen yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi, isänsä hankki valmistujaislahjaksi varsan. Mikkelissä uransa toisen 76-täysosuman ottanut Essi Van Press oli siihen aikaan vielä eriniminen.

Mikkelin kirivoittoa omistaja ei nähnyt paikan päällä, sillä hän on ystäviensä kanssa New Yorkissa seuraamassa NHL Pre Season -otteluita. Isänsä iloitsi voittoa paikan päällä senkin edestä.

"Onhan tämä nyt keskimääräistä mukavampaa vaihteeksi", Arto myhäili. "Linnan Kari sanoi joskus, että on olemassa kahdenlaisia hevosia. Luulin, että hitaita ja nopeita. Olikin sellaisia, josta vaimo tietää ja sellaiset, joista vaimo ei tiedä. Sanotaan nyt vaikka, että minulla on kuusi hevosta plus ne muut."

"Essi on alkujaan heppatyttö ja hänellä oli pitkään oma ratsu, joka jouduttiin lopettamaan kolme vuotta sitten. Itsehän olen vain totomies enkä ole esimerkiksi koskaan ajanut hevosia. Miika on kyllä sanonut, että pitäisi mennä kokeilemaan."

Vanhalan hevosten luottotreenari on Tuusniemellä valmentava Miika Tenhunen. Kaksikon yhteistyö tuotti Mikkelissä myös kakkossijan, kun Archie Press kiri Pronssidivisioonassa pirteästi hopealle Jack Vaderin jälkeen.

Miika Tenhusella oli aikaa tuulettaa maalilinjalla. Kuva: Anu LeppänenJackpotin höystämä 76-kierros alkoi kotivoitolla. Voitosta voittoon kulkenut Juiseri pääsi etenemään lopulta keulapaikalle saakka ja hallitsi tilannetta loppuun saakka omistaja-valmentaja Camilla Vihannon kotiradalla. Vakio-ohjastaja Henri Bollströmin mukaan homma oli hyvin hallinnassa, vaikka Juiseri ei ollutkaan tottunut juoksemaan keulassa.

Kolmannessa kohteessa oli puolestaan niin tiukkaa voittovääntöä, että tuomaristo tutki pitkään maalikameran suurennoskuvaa. Rinta rinnan kamppailleesta kaksikosta Vernanto julistettiin lopulta voittajaksi, ja Tarun Tykki sai tyytyä kakkossijaan.

Vernanton ohjastaja-valmentaja Arto Komulainen totesi voiton menneen tiukille, koska ori oli tällä kertaa normaalia rauhallisempi.

"Se lähti vähän nihkeästi ja oli turhan flegmaattinen auton takana", Komulainen mietti voittajahaastattelussa. "Päästiin kuitenkin hyvään paikkaan. Vernanto oli vähän liian rauhallinen, sen takia meni tiukille. Sillä oli mielestäni paljonkin varaa, mutta jostain syystä se vain katseli eikä mennyt tosissaan. Toivottavasti kehitys jatkuu nousujohteisena. Pidän tätä parhaana hevosena, joka minulla on ollut."

Juiserin voittokulku jatkui Camilla Vihannon riemuksi kotiradalla. Juiseri on voittanut tänä vuonna jo kahdeksan kertaa ja tienannut 39 900 euroa. Kuva: Anu LeppänenArto Komulaisen Vernanton ja Rauno Oikaraisen Tarun Tykin taisto oli tuimaa, mutta maalikameran suurennoksesta löytyi pieni ero kaksikon välille. Kuva: Anu LeppänenArto ja Tarja Komulainen Vernanton kanssa. Kuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravit Tenhusilla Tuusniemellä: "Kyllä hevosten kanssa on saanut sellaisia elämyksiä nauttia, ettei ikinä olisi voinut kuvitella"

Nuoret hevoset innostavat Tenhusia – vaikka omistajakunta on lähtökohtaisesti vähäisempi kuin etelämpänä

Nuoret hevoset innostavat Tenhusia – vaikka omistajakunta on lähtökohtaisesti vähäisempi kuin etelämpänä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video