Uutiset

Joakim Lövgren valloittaa Kymin, osa 2

Kuva: Ville Toivonen
Joakim Lövgren on Ruotsin ravien hyväntuulisimpia kasvoja. Mikä on hymyillessä, kun tallissa on hyviä hevosia, kuten Kymi GP:n 2019 lähtölistaltakin näkee.

Elitloppetin ja Kymi GP:n Brionin ohjissa jo voittanut Joakim Lövgren tulee taas valloittamaan Kouvolaa viikonloppuna. Jutun lopussa on myös uutinen Lövgrenin ykkösmiehen suomalaisen Timo Nymanin onnettomuudesta.

Nyt Jägersron valmentaja Joakim Lövgren saapuu Kymenlaaksoon peräti kahden hevosen, Racing Mangen ja Jairon, voimin. Ori Brioni nappasi Kymi GP:n vuonna 2010 oltuaan maalikamerakuvakakkonen sinä vuonna Elitloppetissa. Vuotta myöhemmin se vei myös Solvallan mahtilähdön nimiinsä. Ruotsin menestysvalmentajiin lukeutuvan Lövgrenin mukaan kumpaakaan tallinsa hevosista ei voi jättää laskuista ottelussa Kymi GP:n 100000 euron ykköspalkinnosta.

"Minun fiilikseni siitä, kumpi on tallin ykköshevonen, on mennyt ajan mittaan monta kertaa edestakaisin", Jocke Lövgren naurahtaa.

"On kuitenkin iloinen tilanne, kun on kaksi noin hyvää hevosta tallissa. Ne ovat kilpailleet vielä hieman eri rytmissä. Jairo oli kunnossa talvella ja piti sitten taukoa. Racing Mange aloitti keväällä ja on hieman pitemmällä kovien starttien keruussa, mutta Jairollakin on jo kolme starttia tauon jälkeen. Sitä on matsattu helpommissa lähdöissä, mutta fiilikseni on, että kummallakin huippukunto on aikalailla tässä. Riippuu tasantarkkaan siitä, miten lähtö ajetaan, kumpi on ensin maalissa. Erot eivät ole suuria. Fysiikkansa puolesta Racing Mange on ehkä rahtusen enemmän täysien matkojen hevonen ja Jairo taas nopeampi, mutta auton takaa Racing Mange on taas ehkä sittenkin nopeampi avaaja, ja se starttaa sisäpuolelta."

Miten Kymi GP:ssä sitten tulee käymään?

"Edelleen vaikea sanoa. Handsome Brad on sisäradalla, ja jos se pääsee hallitsemaan, kuten Copenhagen Cupissa, voi muille tulla vaikeaa. Kuitenkin Racing Mangekin avaa lujaa, Kouvolan kurvit ovat arvoitukselliset, ja koko lähdön taktiikkaakin on vähän vaikea lukea ainakaan vielä. Minun hevoseni pärjäävät kyllä arvioni mukaan Kouvolan kaarteissa. Jairo tarvitsee tässä lähdössä kovan tempon pärjätäkseen. Racing Mangella voi tehdä enemmän ratkaisuja, joten ehkä se siinä mielessä on niukka ykköshevosemme. Molemmat menevät ihannevarustuksella, kuten melkein aina, ja olen toistaiseksi optimisti molempien suhteen. Kunhan kisa vain ei mene vastaavaksi taktiikkajuoksuksi kuin Kööpenhaminassa, missä viimeiset 500 metriä olivat 07,5. Toisaalta Racing Mange oli sinä päivänä vähän hermostuneempi, kuin esimerkiksi Mantorpissa seuraavassa startissa, eli en ollut hevoseenkaan ihan 100% tyytyväinen Copenhagen Cupissa. Toisaalta tuossa vauhdissa ei voinutkaan saada kolmatta rataa hevosenmittoja keulaa kiinni. En kuitenkaan unohtaisi kumpaakaan meidän hevosista."

Päivän vire ratkaisee, ja sitä on välillä vaikea ennustaa, kun on lentokuljetusta ja muitakin muuttuvia tekijöitä.

Pitkään Italiassa ja Ruotsissa vaikuttanut 

Lövgrenin tallin suomalainen ykkösmies Timo Nyman ei tule Kouvolaan, sillä hän on sairauslomalla. Kovaa ravisukua edustava 

Aarre Nymanin 

poika ja 

Hannun 

veli sai kovan tärskyn toukokuun puolella, ja on saanut nyt tavallistakin enemmän aikaa ruotsalaisen perheensä kanssa."Hevonen säikähti tarhasta taluttaessa, ja riuhtaisi kovaa", Nyman kertoo."Käsi oli kipeä, mutta koitin tehdä töitä sen päivän. Illalla oli pakko mennä lääkäriin ja tutkimuksissa paljastui, että hauislihas oli toisesta päästä kokonaan irti. Se leikattiin ja kiinnitettiin takaisin luuhun. Käsi on vielä viikon kipsissä ja kaikkiaan tuosta tuli reilut kaksi kuukautta lomaa. Vähän on vaikeaa olla jouten, ja olenkin kysellyt isännältä välillä, että eikö olisi edes autokuskin tarvetta, kun ei oikein mitään saa tehdä, mutta autoa pystyisi ajamaan? Kouvolaankaan ei tarvita kuskia, kun hevoset lentävät paikalle."Kymi GP:n lauantain lähtölista:

1 Handsome Brad/Carl Johan Jepson, Ulf Stenströmer, Ruotsi2 Chief Orlando/Björn Goop, Tapio Mäki-Tulokas, Suomi3 Hickothepooh/Vidar Hop, Trond Anderssen, Norja4 Billie De Montfort/Hugo Langeweg Jr, Sebastien Guarato, Ranska5 Racing Mange/Joakim Lövgren, Ruotsi6 Jairo/Peter Ingves, Joakim Lövgren, Saksa7 Eelis/Olli Koivunen, Timo Nurmos, Ruotsi8 Next Direction/Iikka Nurmonen, Timo Hulkkonen, Suomi9 Caliu des Bosc/Gabriel Pou Pou, Espanja10 Colonel/Joseph Verbeeck, Jean-Michel Baziré, RanskaTimo Nyman 2014 Solvallan voittajakehässä ohjastettuaan Risto Airaksisen valmentaman Beatasinen 200000 kruunun arvoiseen ykköseen. Kuva: Timo Nymanin perheen albumista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ison T75-potin haussa

Tammat pankkeina 86:n kimppuun

Kouvolan lauantain kohokohtia kuvina

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video