Uutiset

Bret-pappa yli uuden merkkipaalun

Kuva: Anu Leppänen
Bret Bokon uran 47. täysosuma vei ruunan voittosumman yli puolen miljoonan. Rattailla Ari Moilanen ja hoitaja Suvi Himanka.

VERMO. Ajajaliigan voittoa tavoitteleva Ari Moilanen pääsi juhlimaan kotiradallaan "ykköspasseillaan". Bret Boko ylitti uransa 156. startissa puolen miljoonan euron rajan, Huimariina taas nappasi voiton uransa sadannen kilpailun kunniaksi.

Kun kaksinkertainen ravikuningas Köppinen on lopettanut uransa, Huimariina ja Bret Boko ovat ehkä Moilasen vakiintuneimmat huippuajokit. Viileässä keskiviikkoillassa Moilanen sai nauttia molempien huippukyydistä.

Bret Boko latasi kultadivisioonassa viitosradalta odotetusti keulaan, eikä vastustajista ollut lopussa haastamaan takavuosien Finlandia-Ajon voittajaa. Neljän tonnin ykkösrahat nostivat kymmenvuotiaan ruunan voittosumman 502510 euroon.

Ruotsissa syntynyt Bret Boko aloitti uransa synnyinmaassaan Stig H Johanssonin valmennuksessa. Markku Niemiselle se tuli nelivuotiskesänään, ja on siitä alkaen ollut Suvi Himangan hoidokki.

"Se on mulle iso motivaation lähde koko tähän hommaan, kun sen kanssa on saanut tehdä niin pitkään töitä", Himanka kiitteli. "Oriina se oli vähän sählä ja raveissakin rauhaton, mutta ruunaus rauhoitti sitä hirveästi. Nykyään se on lunki joka asiassa."

Bret Bokon voittosumma oli sen Suomeen muuttaessa noin 15000 euroa. Finlandia-Ajosta se sai 110 000 euroa, mutta muuten sen voittosumma on kertynyt selvästi pienemmistä puroista.

"Puoli miljoonaa on kova saavutus, kun ikäluokkalähdöistä ei tullut isoa rahaa", Himanka kehui. "Kahdeksanvuotiskausihan sille oli vaikea, mutta allergiatesteistä löydettiin vähän vikaa, jota hoidettiin. Sen jälkeen se taas lähti menemään ja on intoa täynnä kuin pikkuvarsa."

Tuttu taistelupari Vermon loppusuoralla: Huimariina torjui tällä kertaa Vieskerin Virvan. Kuva: Anu LeppänenHuimariina ja Vieskerin Virva ovat olleet syksyn tammalähtöjen kamppailupari. Parilla viime kerralla Vieskerin Virva on vetänyt niukasti pidemmän korren, mutta nyt oli Huimariinan vuoro. Se tarjosi kirivaiheessa Vieskerin Virvalle vetoapuakin, mutta haastaja ei nyt päässyt kuin kupeelle. Johanna Sianojan valmentamalle Huimariinalle voitto oli kauden viides sen otettua ennen tätä neljä kakkossijaa putkeen.

Ajajaliigassa takaa-ajajana oleva Moilanen päästeli yhteensä kolme T65-voittoa. Kolmannen tolpan toi Veijo Pulkan valmentama One Point, joka ei jättänyt 2600 metrin ryhmässä epäilystä väkevimmästä. Moilanen nosti sen ajoissa toisen radan veturiksi, ja One Point jyräsi viimeisellä takasuoralla pitävään keulaan.

One Pointin takana oleva Pulkan perhe on innostunut ravihevosista tosissaan viime vuosina.

"Tyttärellä oli ensin ratsu, ja ajattelin, että täytyy hommata sille kaveri. Nyt näitä on viisi", Pulkka naurahti. "Hevoset ovat meillä kotipihassa. Minä ajan suomenhevosta, ja tätä One Pointia ajavat tyttäreni ja Satu Halinen. Meiltä on kaksi kilometriä Mäntyharjun hevoskeskukseen, ja siellä käydään treenaamassa. Ajamalla sinne ei pääse, vaan hevoset kuljetetaan päivittäin."

Anu Leppänen
Veijo Pulkka ja One Point ovat vapaita jatkamaan kilpailemista normaalisti. ArkistokuvaVaikka Moilanen ajoi kolme voittoa, ero Mika Forssiin kapeni ajajaliigassa vain yhden voiton verran. Forssin T65-voittoajokki oli Leena Sinnemaan omistama ja valmentama Bosse Nice, joka karkasi kolmevuotiaiden voltissa kauas muilta. Vielä viimeisessä kaarteessa kärki oli tasainen, mutta Bosse Nicen rytminvaihtokyky oli omaa luokkaansa.

"Mika sanoi, että se olisi mennyt loppua vaikka kuinka kovaa", Leena Sinnemaa ihasteli. "Ajattelin, että ajellaan pikkuravien nollasarjoja lämpimiksemme, mutta nyt pitää ehkä miettiä uudestaan."

Sinnemaa huusi Bosse Nicen kaksi vuotta sitten huutokaupasta 3500 euron vasarahinnalla.

"Oltiin Kortekallion Juhan kanssa yhdessä huutokaupassa. Tämä oli meillä molemmilla ennakkoon katsottujen varsojen listalla, mutta Kortekallio tämän huusi. Kun virkailijat tulivat papereineen, Juha sitten näytti minua, että tässä on ostaja", Sinnemaa muisteli nauraen.

Leena Sinnemaa pyörittää päivätyönään hevosklinikkaa Mikkelin raviradalla, mutta on ansioitunut myös amatöörivalmentajana. Hänen aikaisempia menestyshevosiaan ovat olleet mm. Cooper Hoss ja Frankie Ale.

"Olen sattunut saamaan hyvät hevoset", Sinnemaa painotti. "Kyllähän minä niiden kanssa tosi paljon puuhaan ja touhuankin, mutta siitähän kaikki on kiinni, että hevoset ovat hyviä."

Bosse Nice irtosi maalisuoralla herkästi vastustajistaan. Kuva: Anu LeppänenT65-rivi sujui suosikkipitoisesti, ja kuudella oikein sai vain reilut 22 euroa. Päätöskohteen vei Farzad Boko, jonka Tommi Kylliäinen kiidätti ykköseksi johtavan takaa. Voitto oli Matias Salon valmennettavalle ensimmäinen Suomessa sen neljännellä yrityksellä.

"Viimeksi se oli tuli hyvätasoisessa lähdössä voimissaan maaliin, eli odotukset olivat ihan hyvät", Salo summasi.

Farzad Boko kilpaili Ruotsissa Roger Malmqvistin valmennuksessa ja tunnettiin luokkahevosena, selvisihän se sekä ikäluokkansa Kriteriumin että Derbyn finaaliin.

"On siinä sellainen hyvän hevosen tuntu", Salo kuvaili. "Sitä vähän treenailtiin ja hoidettiin ennen kuin alettiin ajaa kilpaa. Sillä on omat tietyt asiansa, joiden mukaan pitää toimia."

Farzad Boko teki Aada Salon onnelliseksi. Kuva: Anu LeppänenJarkko Koppelin Onnetööri otti jo kolmannen peräkkäisen voittonsa. Risto Tupamäki oli tuttuun tapaan ruunan ohjissa. Kuva: Anu LeppänenLessons In Love johti alun, luovutti sitten paikkansa pois ja kiri lopussa napakasti ykköseksi. Antti Teivainen ajoi Ari Lappalaisen valmennettavaa. Kuva: Anu LeppänenTapio Mäki-Tulokkaan valmentama ja Mika Forssin ohjastama Sunbeam piti illan toista lähtöä komennossaan alusta loppuun asti. Kuva: Anu LeppänenTom Erikssonin tallin Casimir Tof kiri avuaslähdön selkeäksi ykköseksi. Loukkaantumisen takia yli vuoden poissa radoilta ollut nelivuotias on mennyt viime aikoina mainiosti: kolmesta viime kisasta sillä on nyt kaksi voittoa ja kakkossija. Kuva: Anu LeppänenViivi Pursiaisen Heinäahon Hilima aloitti kilpailu-uransa voitokkaasti. Ida Haarasen Twistiö oli toinen. Kuva: Anu Leppänen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Kun ei kuningatarkisaan päästy, yritetään tehdä Härmästä ruhtinaskunta” – Antti Ala-Rantala tulee Haukeli Expressenin kanssa toiveikkaana Ruunaruhtinas-kisaan

Treenattaviensa määrää vähentävän Tapio Mäki-Tulokkaan suomenhevoskaarti vahvistuu – nyt valmennukseen siirtyi ikäluokkalähtöihin tähtäävä 3-vuotislahjakkuus Nevan Diisseli

Härmässä tapahtuu taas: Ala-Rantalan talliin muutti suurkisasankari

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video