Uutiset

Blogivieras: Minun Finlandia-Ajoni

Minulla on ollut onni vierailla jokaisessa Finlandia-Ajossa siitä lähtien, kun kisa siirrettiin syksystä kevääseen. Itse asiassa ensimmäinen visiittini Vermoon taisi olla jo 1987, jolloin itse Ulf Thoresen voitti Vermo Cupin Grades Singingillä. Voin vakuuttaa, että Helsingin seutu ja varsinkin Vermoa ympäröivä alue ovat muuttuneet paljon viimeisten 30 vuoden aikana!

Ensimmäinen suomalaiskontaktini oli edesmennyt Ilkka Salokangas, Hevosurheilun toimittaja. Hän auttoi minua muutaman vuoden ajan saamaan suomalaisia hevosia kilpailemaan Bjerkeen, ja oli kiva ja lahjakas ihminen. Uskoakseni oli 1990-luvun alkua, kun tutustuin nykyiseen hyvään ystävääni Martti Ala-Seppälään. Siitä alkaen hän on ollut miehemme Suomessa, joten jo vuosikymmenien ajan hän on auttanut meitä suuresti, kun olemme hankkineet suomalaisia huippuhevosia kilpailemaan Oslo Grand Prix -viikonloppuna. Suomalaiset ovat voittaneet Bjerkessä monta, monta lähtöä, ja uskon että monta voittoa on vielä tulossakin.

Jo 30 vuoden ajan suomalaisisännät ovat toivottaneet minut tervetulleeksi ja huolehtinuut minusta hyvin. Monta norjalaista ohjastajaa, omistajaa ja valmentajaa on käynyt kanssani Finlandia-Ajossa vuosien varrella, ja meillä on ollut kilpailujen ohessa myös todella hauskaa Helsingissä.Mikä on paras muistoni Finlandia-Ajosta?

Päällimmäisenä tulee mieleeni Vermon ja Bjerken tekemä yhteistyö, jossa Solvallakin on välillä ollut mukana. Vermon entinen toimitusjohtaja Jorma Ojapelto ja minä työskentelimme hyvin yhteen ja yhdessä toimme monta hevosta Pohjois-Amerikasta kilpailemaan Finlandia-Ajossa ja Oslo Grand Prix’ssä. Uskon monen muistavan hevosia kuten Florida Jewel, Goodtimes, Village Beretta, SJ’s Photo ja HP Paque. Ajat muuttuvat ja nykyään ei ole lentokuljetusta Ranskasta Finlandia-Ajoon. Mielestäni Finlandia-Ajo oli takavuosina kansainvälisempi ja kiinnostavampi kuin nykyisin, ehkä minäkin olen tulossa vanhaksi? Tänä vuonna Erkon Pokaalissa ei ole norjalaishevosta ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, koska Vermo ei korvaa kuljetuskustannuksia.

Finlandia-Ajossa on ollut paljon hyviä voittajia. Yksi parhaista muistoistani on vuodelta 1996, jolloin Isla J Brave voitti Aki Antti-Roikon ajamana. Se oli hyvin suosittu hevonen ja iloinen kotivoitto, ja yritin epätoivoisesti saada Isla J Bravea tulemaan Bjerkeen kilpailemaan.

Olin kisan jälkeisenä iltana Akin ja muutamien muiden suomalaisten kanssa juhlimassa. Ilmeisesti olin juonut turhan paljon vodkaa, ja lopulta päädyin Akin matkassa jonnekin aika kauas Helsingistä, paikkaan jossa kukaan ei puhunut englantia. En tänä päivänäkään tiedä missä olin ja miten onnistuin pääsemään sieltä takaisin Helsinkiin. No, olin siihen aikaan paljon nuorempi kuin nykyisin… mutta en silti onnistunut saamaan Isla J Bravea Osloon!

Toinen mieleenpainunut voittaja oli HP Paque, jota valmensi ja ajoi norjalainen Trond Smedshammer. Sen voiton kunniaksi oli isot juhlat Kalastajatorpalla, paikassa jossa muutenkin vietettiin monta hauskaa iltaa Finlandia-Ajon yhteydessä ja jota oikeastaan kaipaan.Yksi kiusallinen muisto Finlandia-Ajoon liittyy siihen, kun Delice Classic osallistui kisaan vuonna 2004 valmentajansa Johan Herbjørn Undemin ajamana.

Istuimme Kalastajatorpalla lounaalla, kun Undem sanoi että hänen täytyy mennä käymään radalla ruokkimassa hevosensa. Ota vuokra-autoni, sanoin hänelle ja neuvoin ohjeet radalle.

Hän lähti, mutta katosi tuntikausiksi. Vaihdoimme jo vaatteita illallista varten – Undemia ei vieläkään näy missään. Samaan aikaan, kun olimme menossa illalliselle, Undem tulee paikalle poliisiauton kyydissä. Mtä oli tapahtunut? Undem tai Schumacher, kuten olen häntä siitä asti kutsunut, oli löytänyt Vermoon, mutta oli eksynyt kotimatkalla ja teki U-käännöksen moottoritiellä. Se ei tietenkään ollut hyvä idea, vaan moottoritiellä oli tullut iso kolari, mutta luojalle kiitos ihmisvahinkoja ei tullut. Vuokra-autoni oli tietysti romuna – Undem ojensi avaimen ja sanoi tässä sinulle. Minulla oli vähän selittelemistä kun seuraavana päivänä palautin avaimen autovuokraamoon!

Tämän vuoden Finlandia-Ajo on hyvä kisa. Viime vuoden voittaja Propulsion on tietysti suuri suosikki, ja itse asiassa uskon että vain Twister Bi voi haastaa sen. Mutta toivotaan suomalaista voittajaa. Miten olisi Victory Bonsai?Arnlioth Heltberg

Kirjoittaja on Norjan pääradan Bjerken pitkäaikainen urheilupäällikkö ja Oslo Grand Prix'n manageri.

 

 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Enemmistö MAS Champin hylkäyksen kannalla – suurkilpailuvalvoja eri mieltä

Himasen varsatkin Huusarille – ”Halusin, että kaikki hevoseni ovat samassa tallissa”

Viikon vieras: ”Iltaravihevoset on mun kohdalta ohi”

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video