Vierasblogi: Kadonneen totovaihdon metsästys - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Vierasblogi: Kadonneen totovaihdon metsästys

Anu Leppänen
Tästä illasta alkaen Ruotsin raveihin voi täytellä, paitsi totokuponkeja, myös pitkävetoja. Lisäksi livevedoissa pelaaminen jatkuu vielä pitkävetojen mentyä kiinni tuntia ennen 64-pelin alkua.

Totovaihdot huitelevat huolestuttavalla tasolla. Tiistaina 9.4. Teivon kokonaisvaihto oli noin 203 000 euroa, kun reilu kymmenen vuotta sitten pelkkä Teivon nelkkuvaihto oli tiistaisin isompi.

Osa tästä menee täysin ajan hengen piikkiin. Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta ja rahoista on kovempaa kuin koskaan. Vaihtojen eteen pitäisi kuitenkin tehdä raakaa työtä, sillä nykyiseen raviurheilun höveliin rahanjakoon ei pidä tuudittautua. Avaan tässä blogissa muutamia näkökulmia aiheeseen.

Tällä hetkellä pelinjärjestäjä tuntuu tyytyvän siihen, että raveja pystyy pelaamaan internetissä. Ravipelien asiamiesverkosto on harventunut ja kioskeilla pelimyynnin asiantuntemus sekä markkinointihalu ovat vajavaisia. Väitänkin, että ravipelit eivät ole saatavilla siellä, missä niistä on suhteessa eniten kiinnostuneita. Puhun nyt pikkupaikkakuntien varttuneemmasta väestä, jotka eivät ole tottuneet hoitamaan kaikkia asioitaan verkossa. Tältä potentiaaliselta asiakasryhmältä jää monta lappua tekemättä ja samalla raviurheilu jää huoltoaseman baarin keskustelunaiheista pois.

Uusasiakashankinta on yksi tulokulma. Jos saat minibussillisen uutta väkeä raveihin, yhdenkin henkilön kipinä uuteen harrastukseen tuo lajille ja radoille lisää rahaa. Markkinointia pitäisi tehostaa etenkin firmoille. Aikana, jolloin perinteiset saunaillat on jo nähty, työporukat menevät vaikkapa hohtokeilaamaan, pakohuoneeseen tai skumppa-tastingiin. Miksei yhtä hyvin raveihin, jossa ruokailu hoituu samalla? Samalla kunnon opastukset peleihin ja illan pääosan esittäjään, ravihevoseen. Jotkut urheiluseurat ovat hoitaneet tulopuoltaan kuntoon yritysmyynnillä - mikseivät siis raviradat ja ravipelit?

Pelimuodoissa on soudettu ja huovattu. Kaikkein tärkein pelivaihtojen kerääjä on T-peli. Onko arkisena pelinä T4 tai T5, sillä ei ole näyttänyt olevan kummoista vaikutusta vaihtoihin. Mutta viikon pääpeleihin pitäisi kiinnittää lisää huomiota. Ensinnäkin T75 ja varsinkin T64 ovat näillä pelivaihdoilla onnettomia pelejä. Kaikkiin voittoluokkiin ei jää millään jaettavaa ja tavallisten kierrosten palautusprosentit ovat keskimäärin säälittäviä. Raha ei kierrä, mikä puolestaan rokottaa seuraavien kierrosten vaihtoja.

Suuria bonuskierroksia järjestetään tätä nykyä neljänä lauantaina vuodessa. Näiden pelimuoto on hyväkin olla T75, mutta muuten olisin itse valmis käytäntöön, jossa normilauantaina pelataan T65 ja bonusrahat pitäisi aina laittaa heti kiertoon seuraavalle kierrokselle. Spesiaalikierrosten bonarit pitäisi repiä jostain muualta. Normikierroksiin pitäisi saada sen verran imua, että suurpelurit ja -kimpat osallistuisivat peliin useammin kuin neljä kertaa vuodessa.

Tästä päästäänkin sitten peliehtoihin. T-pelien palautusprosentit ovat aivan liian matalat ja niitä pitäisi korottaa heti. Tavallisella kierroksella järkipelaajan on hyvin vaikea saada peliteknistä etua, kun pelinjärjestäjän siivu on järjettömän iso. Tästä seuraa taas, ettei itse lajikaan ole yhtä kiinnostava.

Jos tämän tiivistetyn ja sen myötä hieman sekavankin kokonaisuuden haluaa jotenkin summata, niin peräänkuulutan seuraavaa: sitoutetaan kaikki potentiaaliset asiakkaat uudestaan lajiin ja peleihin, tehostetaan ratojen puolelta uusasiakashankintaa ja terävöitetään viikon päätuotteiden kuvaa nopeuttamalla rahankiertoa ja suurentamalla asiakkaille palautuvan rahan määrää. Näin saadaan lajin ja pelin ympärille lisää pöhinää – täydellisessä maailmassa tämä sitten kertautuisi positiivisena kierteenä hevospelien ympärillä.Kirjoittaja Markku ”Lippa” Lindström on viestintäalan yrittäjä. Hän kirjoittaa pääasiassa urheilusta ja peleistä. Raveihin hänellä on ns. elinkautinen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Norjan valtio tulossa pelastamaan raviurheilua

Veikkaus totokassoista radoilla: ”Samanlaiseen suuntaan ollaan menossa”

Uusi Gallup: Tarvitaanko Suomen raviradoilla totokassoja?

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video