Joulu on peruutettu - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Joulu on peruutettu

Elitloppetia on tituleerattu ravifanin jouluksi. Tämän Elitloppetin jälkeen edes se ei tunnu enää aidolta.

Toki joulun tunnetta antoi hieman Leijonien satumainen kiekkovoitto. Jääkiekon maailmassa mahdoton on vielä mahdollista. Solvallan ravipyhätössä sunnuntaina oli ehdottomasti myös Hollywood-elokuvan ainekset, mutta kovinkaan joulufiilis päälähdöstä ei jäänyt.

Tarinahan oli pedattu Readly Expressin voitolle uran viimeisessä kilpailussa tai vähintään Propulsionin - samoin mahdollisesti uran päätösstartissa. Mutta lopulliseen saagaan kirjoitettiin - valitettavasti - toisenlainen loppukappale.

Readlyn dramaattisen poistumisen areenalta jälkeenkin tarjolla olisi ollut hienoja lopetuksia. Vaikkapa joulupukin maan edustajalle Suomen ja Savon Next Directionille, jonka nousu tuhkasta Elitloppet-finaaliin, sen haparoitua auton takana karsinnassa ja jäätyä viimeiseksi, oli faabeliainesta. Tai Petri Salmelan valmentamalle Makethemarkille. Ensimmäisen Elitloppet-karsinnan kaksariparihan oli kahden torniolaislähtöisen valmentajan työn tulosta. Lopulta Makethemark tuli kaksi kertaa voimat tallella maaliin tämän vuoden Elitloppetissa - eräänlainen ennätys kai sekin.

Mutta suurimmat ongelmat olivat sittenkin tuomaritornissa. Ravisääntöjen mukaan Makethemark olisi pitänyt julistaa voittajaksi! Siihen tuomaristolta ei löytynyt, no, sanotaan vaikka sisua. Ensimmäisenä maalissa ollut ranskalainen Dijon tulee nimittäin viimeiset kymmenet metrit peitsiä, ja tämä ei ole Ruotsinkaan ravikilpailuissa sallittua. Joseph Verbeeck puolestaan: kuten moni varmaan huomasi, hän nosti ajokkinsa Aubrion Du Gersin suoraan Next Directionin jaloille reilu kierros ennen maalia. Tästä ruotsalaisen Sulkysport-lehden kronikoitsija Ola Lernö kirjoitti vapaasti suomeksi kääntäen, että tilanteen olisi pitänyt useimmissa ravimaissa johtaa, ei pelkästään hylkäykseen, vaan myös vankilatuomioon. Hän totesi myös, että ikävä kyllä, tämän vuoden Elitloppetia ei ratkaistu radalla vaan tornissa.

On ymmärrettävää, ettei tuomariston huoneessa varmaankaan ollut jouluinen tunnelma maaliintulon jälkeen näiden edessä olevien päätösten kanssa. Mutta toisaalta: kuinka vaikeaa tuomitseminen on, jos sääntötekstissä selkokielellä lukee, että kyseiset asiat johtavat hylkäykseen? Nykyäänhän valjakoita voi Ruotsissakin lisäksi siirtää alemmille sijoituksille.

Eräs melko suuren ja tunnetun metsäkoneyhtiön johtohenkilö kiteytti tallialueella Elitloppet-tuomiota odotellessa asian nasevasti: "Tuomion olisi pitänyt tulle heti. Tapaushan oli selvä. Kun asia kestää tällä tavalla, se luultavasti pitää sisällään politikointia. Solvallan koneisto ajattelee: jos hylkäämme, ranskalaiset eivät tule tänne enää ikinä. Millä hevosilla me sitten järjestämme Elitloppetin?"

Metsien mies oli oikeassa. Toiminta, ehkä ajattelukin, oli niiiiin ruotsalaista, niin pohjoismaista! Ranskalaisilla tuomareilla ei ole ikinä ollut ongelmia hylätä ulkomaisia hevosia esimerkiksi Vincennesin suurkilpailuissa yleensä epäpuhtaan ravin takia loppusuoralla. Sääntö, jota meidän "etrangersien" on ollut usein tosi vaikea hahmottaa. Heillä on sääntönsä - meillä omamme. Mennään sääntöjen mukaan.

Entä Björn Goop sitten? Hän ja Readly ottivat yleisönsä tekemällä palan kurkkuun nostattavat kunniakierrokset ennen poistumistaan kilparadalta. Mutta kuinka loputtomilta noiden minuuttien on täytynyt tuntua muiden kilpailijoiden kuskeista ja taustavoimista? Hevostensa kanssa, jotka ovat latautuneet jo toista kertaa samana päivänä huippusuoritukseen ja joiden energiavarat ovat takuulla ehtymässä.

Viime vuonna "Björn" varasti ajan, hapen ja tilan Bold Eaglelta jo karsinnassa aiheuttamalla lähdönuusinnan ja viivyttämällä asiaa äärimmilleen. Bold Eagle oli räjähdyspisteessä, ja taistelu ranskalaisoriin osalta oli hävitty jo ennen kuin se oli alkanutkaan. Björnin toiminta näissä oli ehkä tahatonta, ehkä ei. Sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua. Joka tapauksessa: voidaanko sopia, että peliaika Elitloppetissakin on viisi minuuttia esittelystä lähdön tapahtumiseen? Se olisi parasta pääosan esittäjille eli noille upeille hevosille.

Kuka näitä joulutarinoita oikein käsikirjoittaa? Kamera seis! Otetaan tuo loppu uusiksi.

Voit katsoa Elitloppetin finaalin 2019 tästä linkistä.

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video