Uutiset

Vierasblogi: Raviliiga yksi raviurheilun tehokkaimmista markkinointitempauksista

Anu Leppänen
Raviliiga-HPK:n kimppavarsa Callela Exclusivea valmentaa Ville Mäkelä.

Pilvenmäen ravirata on ollut mukana kaikissa kolmessa Raviliigassa, joita on Hippoliksen ja Suomen Hippoksen kannustamina raviratojen kautta operoitu. Jokaisessa vuosikerrassa on ollut omat haasteensa, eikä yksikään vuosi näiden ainutlaatuisten hevosten ja omistajien kanssa ole ollut läpihuutojuttu.

Olivat ne raviliiga-hevoset sitten loppuviimein raviammattilaisten mielestä pettymyksiä tai keskinkertaisia kilpahevosia, syntyi niiden kautta kuitenkin uniikki rajapinta hevosenomistamiseen – linkki hevosen ja ihmisen välille. Nyt käynnissä oleva Raviliiga antaa raviurheilulle parhaimmassa tapauksessa 12 000 tuhatta uutta menestystarinaa.

Tietyssä piirissä tuntuu olevan seinään naulattu raviliiga-konseptin epäonnistuminen jo ensimmäisestä käynnistymisvuodestaan 2013 alkaen. Raviliigan ja koko alan edun mukaista olisi kuitenkin tehdä asioita tämänkin osalta yhdessä. Tuote ei ole yhtään huono, jos kysytään heiltä, jotka siinä ovat asiakkaan roolissa hakemassa elämyksiä hevosten parissa. Hevosesta on monelle tullut, menestymishaaveiden murskautumisesta huolimatta pala kultaa.

Tietyssä piirissä tuntuu olevan seinään naulattu raviliiga-konseptin epäonnistuminen jo ensimmäisestä käynnistymisvuodestaan 2013 alkaen.Kuvailen teille seuraavaksi kolme raviliiga-omistajaa, joista en käytä heidän oikeita nimiään, mutta tarinat silti ovat tosia.

Ensimmäisenä esittelyvuorossa on Marja, joka ollut mukana niin Pilvenmäen raviliigoista Pamina Hipissä, Real Redissä kuin syksyllä 2017 varsahuutokaupasta yhdessä SM-liigajoukkue HPK:n kanssa huudetusta Callela Exclusivessäkin. Marja nauttii omistajille pari kertaa kuukaudessa tulevista omistajakirjeistä, joissa kerrotaan tarkkaa tietoa raviliiga-hevosen arjesta, rutiineista ja päätösten taustalla olevista asioista. Marja on ollut verrattain aktiivinen omistajaporukan jäsen kaikissa raviliigoissa ja kertoo edelleen seuraavansa Real Redin eli ”Ruusun” kilpailuja, vaikka sittemmin huutokaupassa Ruusun tie vei yhdelle omistajalle Pilvenmäen raviliigan sisältä.Ruusun onnistumiset saavat minut vieläkin iloitsemaan ja on hienoa nähdä tamma hienossa kunnossa, kertoo Marja kun kysyn miten hän on seurannut hevosiaan raviliigan päättymisen jälkeen.

Toisena esitellään Callela Exclusiven ”Eemelin” tapaamisissa aina HPK-varusteisiin sonnustautunut Matti, jolle raviliiga-omistajan ura alkoi heti kun tieto HPK:n omasta hevosesta julkaistiin.

Tosifanille HPK:n hevonen antoi sysäyksen lähteä hevosenomistajaksi. Matti suhtautuu myönteisesti raviurheiluun, mutta ei ole ollut mukana aikaisemmissa raviliigoissa tai omistanut hevosta. Matti osallistui jo huutokauppatilaisuuteen ja on siitä lähtien ollut tapaamisissa paikan päällä Eemelin kuulumisiin keskittyen.Minullahan hevosenomistajan ura on lähtenyt aika vauhdilla liikkeelle. En olisi ikinä kuvitellut, että tämä homma voi lähteä käsistä, mutta nyt olen Eemelin lisäksi kolmen muun hevosen osaomistaja eli ei tässä selityksille enää ole sijaa, myhäilee Matti kun näen hänet viimeisimmässä kimppatapaamisessa.

Kolmantena esittelen Kaitsun, joka on käynyt perheen kesken kuninkuusraveissa perinteisesti ja raveja on tullut vähintään sivusilmällä seurattua arkenakin.

Hevosenomistajana Kaitsu ei ennen raviliigaa ollut, joten pojalta lahjaksi saatu raviliiga-osuus sai aikaan aikamoisen ketjureaktion. Hevosenomistaminen on ollut Kaitsun mielestä helppoa yksin, mutta heti kun kimppaan tulee kymmenen-kaksikymmentä osakasta alkaa hyvinkin värikäs keskustelu hevosen valmentamisesta ja kilpailuttamisesta, jolloin monesti näkökulmaerot alkavat kasvaa. Raviliigaa Kaitsu piti selkeänä konseptina ja omiin hevosiin verrattuna halpana tapana olla mukana hevosen arjessa. Kaitsulla on tällä hetkellä neljä hevosta, joista osan hän omistaa kokonaan yksin, yksi on pojan kanssa ja muut kimpoissa.Ei minulla oikeastaan muita harrastuksia ole, kuin tämä kalliimman puoleinen. Tämä on kuitenkin sellaista vastapainoa työarkeen, ettei ole kyllä mitään valittamista, toteaa Kaitsu kun kysytään syitä hevosenomistamiseen.

Jaoin nämä kolme tarinaa kanssanne, koska nämä ovat mielestäni sitä parasta antia raviliigasta raviurheilulle.

Osakkaat saavat realistisen kuvan hevosenomistamisesta, kokevat hevosalan yhteisöllisyyden ja kaiken lisäksi nauttivat siitä. Katsotaan tätä lajia sitten kuinka ruusunpunaisten lasien läpi tahansa, on tässä sitä jotain! Raviliigassa sen voit nauttia itse tai tarjota kaverille satasella.


Jaoin nämä kolme tarinaa kanssanne, koska nämä ovat mielestäni sitä parasta antia raviliigasta raviurheilulle.

Saan itse toiminnanjohtajapestin lisäksi Raviliiga-HPK:n kimpanvetäjänä jakaa kuulumisia Urjalasta ammattivalmentaja Ville Mäkelän tallilta komeasta Callela Exclusivestä – Onnekas kun olen!Kirjoittaja Elina Hirvonen on Forssan Seudun Hippos ry:n toiminnanjohtaja. Kuva: Anu LeppänenAiheeseen liittyvät artikkelit

Vierasblogi: Avoimuudesta kohti luottamusta myös raviurheilussa?

Vierasblogi: Ravikilpailukalenteri herättää suuria tunteita

Vierasblogi: Onko ruotsalaisessa raviurheilun päätöksenteossa liian monta kokkia hämmentämässä?

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video