Uutiset

Vierasblogi: Laiva ilman kapteenia

Anu Leppänen
Oulun tiistairavit eivät ole viimeisimmän tiedon mukaan vaarassa, mutta ne alkavat tuntia ilmoitettua 18:aa myöhemmin. Äimärautiolla mennään hiekkapintaisella radalla maanantain tideon perusteella.

Raviurheilun urheilullinen taso on tällä hetkellä suorastaan loistava, mutta kokonaisuutena lajilla ei tällä hetkellä mene erityisen hyvin. Käytännössä tilanne on se, että lajiamme johdetaan huonosti. Tai paremminkin niin, että monta voimaa vetää laivaa eri suuntiin eikä kukaan ole tietoinen, mikä on päämäärä – saati, mitä reittiä sinne käytetään. Mielestäni raviurheilu kaipaisi nyt selvää strategiaa ja muuta vahvempaa voimaa, joka kantaisi huolta kokonaisuudesta ja ottaisi vastuuta.

Nykymallissa Suomen Hippos kantaa vastuuta lajista ja sen markkinoinnista. Veikkaus taas huolehtii pelaamiseen liittyvistä asioista. Uudessa tilanteessa organisaatio ei voi tietenkään olla heti valmis. On kuitenkin kiusallista, että monessa yhteistyössä tehdyissä projektissa on tehty kasapäin turhaa työtä, kun toinen toimija ei ole ollut tietoinen toisen ajatuksista.

Tosin Hippoksen ja Veikkauksen yhteistyö on vain pieni osa kokonaisuutta: Raviurheilun raha kulkee maa- ja metsätalousministeriön kautta, mikä aiheuttaa sen, että säädöksiä ja direktiivejä pitää noudattaa tarkasti.  Tämän seurauksena etenkin Hippokselle lankeaa aikaisempaa paljon enemmän työtä, ja rahavirrat saattavat viivästyä erinäisistä syistä. Ministeriö jakaa rahaa raviradoille, jotka ovat olleet uudessa tilanteessa aikamoisella tuuliajolla. Osa toiminnasta kuuluu maksettavan toimintatuen piiriin, osa taas ei. Esimerkiksi yhteistyökumppanituotot vähennetään suoraa toimintatuesta eli tilanne on yhtä motivoiva kuin veden kantaminen avannosta vieressä olevaan. Taloudellisesti moni ravirata on tällä hetkellä vaikeuksissa, vaikka palkintoja maksetaan hurjia määriä.

Vankan johtamisen puuttuminen näkyy lajin piirissä erinäisinä lieveilmiöinä. Otan tuoreen esimerkin, joka on suuressa mittakaavassa varsin merkityksetön: Sunnuntaina 17.6. Suomessa ajettiin kolmet ravit. Tornio aloitti klo 14.07 ja Riihimäki sekä Joensuu kumpainenkin kahdeksan minuutin välein klo 16 jälkeen. Jopa koomapotilas ymmärtää, että tämä toimintamalli oli kaikkea muuta kuin pelituottoja maksimoiva. Kolme suomalaista ravirataa ajoi kilpaa päällekkäin, mikä aiheutti sen, että kaikille ei riittänyt edes omaa nettikanavaa. Tornion ja Riihimäen seuraajat joutuivat katsomaan vuorotellen molempia ja vain toisesta kiinnostuneet menettivät lämmityskuvia ja muuta tärkeää informaatiota.

Tilanne oli harmillinen, mutta sitäkin enemmän itseäni suututtaa asian hoitaminen. Tuleva ongelma oli monta päivää aikaisemmin tiedossa, mutta siitä ei haluttu tiedottaa halaistua sanaa. Ravien(kin) piirissä jo puuduttavan tuttu toimintamalli tuntuu olevan, että negatiivisista asioista ei haluta informoida millään tavalla. Uskomattominta on, että monesti olemassa olevia ongelmia ei edes haluta myöntää ennen kuin yleinen ryhmäpaine kasvaa niin kovaksi, että asian kieltäminen ei ole enää vaihtoehto.

Raviurheilun kulisseissa tapahtuu myös paljon hyvää. Siellä puuhaa suuri joukko innovatiivisia ja lajille omistautuneita ihmisiä. He saavat aikaan paljon, mutta olen aivan varma, että sekin työ kantaisi paljon suurempaa hedelmää, jos lajiorganisaatio saataisiin selkeämmäksi ja toimivammaksi.

Eritoten Hippoksen organisaatiossa on pakko tehdä tulevaisuudessa muutoksia, sillä 42 edustajan valtuustoon nojaava yhdistys on yhtä ketterä kuin jalkavaivainen norsu. Valitettavasti monissa päätöksissä näkyy se, että taustalla on enemmän aluepoliittinen näkökanta kuin koko urheilun etu.

Totesin kirjoituksen alussa lajin urheilullisen puolen voivan hyvin. Alkuvuodesta tämä ilosanoma ei ole kuitenkaan levinnyt lauantaisen televisiolähetyksen puuttumisen johdosta yhtä laajalle kuin olisi toivonut. Ensi kuussa siihen asiaan on tulossa helpotusta, kun antenniverkossa näkyvä Estradi-kanava alkaa lähettää kokeiluluontoisesti TotoTV-lähetyksiä. Toivon, että laji-ihmiset ovat aktiivisesti mukana levittämässä tietoa lähetyksestä.

Toimin itse lajin parissa yrittäjänä ja saatan tällä kirjoituksella sahata omaa oksaani. Koen kuitenkin velvollisuudekseni nostaa asian pöydälle. Toivottavasti muutoksia saadaan aikaan, ja asioiden ympärillä alkaa pyöriä asiallinen ja avoin keskustelu.

Iivari IngvesAiheeseen liittyvät artikkelit

Turpakäräjät: Onko vastustajien kunnioitus hukassa?

Ammattipelaaja TalkKarissa: Ulkomaiset peliyhtiöt rajoittavat pelaajaa - "Veikkausta pitää kunnioittaa"

Enemmistö MAS Champin hylkäyksen kannalla – suurkilpailuvalvoja eri mieltä

Gallup
Uusin TalkKari
Katso video