Ilmiö nimeltä Mika Forss - Uutiset - MT Ravinetti
Uutiset

Ilmiö nimeltä Mika Forss

Kuva: Ville Toivonen
Mika Forss vuonna 2002.

50 vuotta täyttävän Mika Forssin ura huippuohjastana on ollut täysin poikkeuksellinen.

Viitisentoista vuotta sitten Aripekka Pakkasen tallilla Ylöjärvellä oli tilanne päällä. Tallin työntekijät olivat viemässä laidunhevosille ruokaa hevosenhoitajan autolla, kun Peugeotin konepellin alta alkoi nousta savua: autohan palaa! Auton omistaja Marjo Kivimaa oli hädissään: auton takakontissa oli hänen puolisonsa Mika Forssin kengityspakki, joka piti heti pelastaa, ennen kuin auto mahdollisesti palaisi kokonaan.

"Jos pakki palaa, meidän perheeltä menee leipä", Kivimaa huusi kauhuissaan.

Pakki pelastettiin, ja palokunta sai autonkin sammutettua.

Marjo Kivimaa on varmasti aina uskonut miehensä kykyihin, mutta huoli oli tuolloin aiheellinen. Kivimaa on myöhemmin kuvaillut suhtautumistaan Forssin urapyrkimyksiin ajatuksella "lakkaa leikkimästä raviohjastajaa ja ota kengitysvasara käteen". Alan vaikeuden ymmärtäen ajatus oli inhimillinen. Mika Forss oli tuolloin 35-vuotias raviurheilija, joka oli ajanut urallaan kuutisenkymmentä voittoa, ja kengittäminen oli kolmilapsisen perheen toimeentulon kivijalka.

Mika Forssin nousu Suomen kuskien ykköseksi on poikkeuksellinen tarina. Hän ajoi ensimmäisen sadan voiton kautensa sinä vuonna jolloin hän täytti 37 ja ajajaliigan hän voitti ensimmäisen kerran 42-vuotiaana. Siitä lähtien liiga onkin ollut hänen hyppysissään, ja vaikka tänä vuonna tilanne onkin ollut kärjessä tasaisempi, Forss on matkalla yhdeksänteen peräkkäiseen liigavoittoonsa.

Nousu Suomen johtavaksi raviohjastajaksi on vaatinut rutkasti osaamista sekä tahtoa. Vaikka Mika Forss ei olekaan sitä iältään, häntä voidaan kuitenkin pitää uuden sukupolven ohjastajana. Hän on tehnyt urallaan valtavasti töitä tunteakseen paitsi omat ajokkinsa, myös vastustajansa. Myös suhtautuminen asiakaspalveluun ja ajokin viemiseen eteenpäin pitkällä tähtäimellä on ollut Forssin nousun kannalta tärkeää. Voi liioittelematta sanoa Mika Forssin tuoneen lainaohjastamiseen Suomessa uudenlaisen analyyttisen tason.

Tällaisella ei tietysti olisi merkitystä, jos Mika Forss ei olisi poikkeuksellisen hyvä kilvanajaja. Vaikka nousu huipulle tapahtui aikuisiällä, hänen kohdallaan oli kuitenkin sitä selittäviä tekijöitä. Forss on aina tiedetty osaavaksi hevosmieheksi, minkä lisäksi hän on urheilullisesti peruslahjakas ihminen, joka on hyvä vähän kaikessa, mihin ryhtyy. Forss oli aikanaan huipputason darts-heittäjä, ja on lajina sitten keilailu, biljardi tai vaikka golf, Forssin käden ja silmän yhteistyö toimii.

Osaamisen ja tahdon lisäksi läpilyönti vaatii myös mahdollisuuden, mutta sen Mika Forss on luonut itse itselleen. Lainakuskin uran yrittäminen tarkoittaa alkuun kiertämistä yhden hevosen perässä reissuilla, joiden tietää jo etukäteen olevan taloudellisesti kannattamattomia. Forssin kohdalla ura kyllä urkeni nopeasti, jos 35-vuotiaan nousijan kohdalla näin voidaan sanoa, mutta työntekoa hän ei ole missään vaiheessa heittänyt sivuun.

Mika Forss on tehnyt työtä itseään säästämättä, ja sekä startti- että kilpailupäivämäärät ovat olleet enimmillään hurjia. Välillä vanha mainoslause "lähde lomalle ennen kuin on liian myöhäistä" on paistanut Forssin olemuksesta jo kauas. Kukaan ei ole parhaimmillaan illasta saati sitten vuodesta toiseen, mutta intohimo raviurheilua, hevosia ja ajamista kohtaan on vienyt häntä nämä vuodet eteenpäin.

Intohimoinen suhtautuminen näkyy Forssin palona kansainvälisiin tehtäviin, joihin hän on ollut aina valmiina. Uudet haasteet ja itsensä kehittäminen pitävät virkeänä ammattilaista, ja vaikka varmasti reissut ovat monesti raskaita, ulkomaan komennukset kuitenkin katkaisevat jokapäiväistä arkea Suomen maanteillä.

En väitä tuntevani Mika Forssia juuri mitenkään. Sen verran kuitenkin tiedän, että tähän tekstiin törmätessään hän on huokaissut, että oliko nyt ihan pakko tehdä numero siitä, että hänellä vaan sattuu tänään olemaan syntymäpäivä.

Kiitos kysymästä, kyllä oli. Suomen johtava raviohjastaja on sen ansainnut.

Alla olevalla videolla Mika Forss kertoo elämästään ja kilvanajosta syksyllä 2016.

https://www.youtube.com/watch?v=8eKHGzL6UU4

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Santtu Raitala sivusi kesäkuussa 2000-luvun ennätystä 42 voitollaan

"Osaan kuvitella, että tamma voi vielä tuplata voittosummansa"

Uutisviikko minuutissa: Moilanen, Timonen, Forss

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video